Så kommer ni över tröskeln och tar er ut på sportlovet
Vi listar 8 tips på hur ni ska göra för att faktiskt ta er över tröskeln.
Känner du dåligt samvete för att barnen (och ärligt talat, även du!) gärna fastnar i soffan med en serie på sportlovet? Ni är garanterat inte ensamma!
Därför har vi sportlov i Sverige
Och självklart – slappa hemma kan vi alla behöva när vi blir lite extra lediga. Men så har vi ju också de där förväntningarna om att ta oss ut i vintervädret, hitta på något nytt och kanske göra en aktivitet där vi för en gångs skull inte kollar ner i mobilskärmen.
Ofta finns bara ett problem: tanken på genomsvettiga barn som är hungriga och kissat på sig precis när man packat in sig i bilen, eller på skridskorna som ligger i någon omärkt låda bakom sju andra kartonger uppe på vinden, kan faktiskt få vem som helst att ge upp. Det ÄR svårt att lyfta rumpan från soffan!
Men misströsta inte. Vi har satt ihop 8 enkla tips (vi lovar att alla klarar dem!) på hur ni gör för att faktiskt ta er utanför dörren på lovet.
1. Engagera hela familjen
Fantasin tryter lätt, och det kan kännas jobbigt att behöva dra i allting själv, så vad vill barnen själva hitta på under lovet? Låt dem komma med varsitt förslag på en aktivitet utanför huset eller lägenheten – och bara gör den. Eller kräv lite fantasi av din partner, hen måste ju också kunna tänka ut något kul ni kan göra.
2. Hjälps åt!
Ska ni ha med er fika och annan utrustning ut i skogen, till badhuset eller ishallen? Ingen ska ensam behöva rota fram sittunderlag, varma mössor, skridskor, borttappade termosar och dessutom göra, och packa, fika. Vem i familjen gör vad? Är barnen stora nog för att göra något? Fördela uppgifterna redan dagen innan och bestäm en tid när ni ska stå färdiga i hallen...
3. Förbered!
... vilket för oss direkt in på nästa punkt. Även om man delar upp förberedelserna för utflykten, kan faktiskt vem som helst bryta ihop av matthet när man letat på precis alla ställen efter de där skridskorna, och inte hittar dem. Lägg fram grejer som ska med redan dagen innan så kan ni fokusera på att sätta på er ytterkläder och bara dra när det är dags.
4. Låna utrustning!
Finns det roliga aktiviteter man kan testa, som ni inte har rätt utrustning till? Kolla om din kommun har någon fritidsbank. Där brukar man kunna låna allt från skridskor och ridhjälm till pjäxor och boxningshandskar. Kommunen brukar också ordna roliga aktiviteter helt gratis för barn på lovet. Gå in på din kommuns hemsida och se vad som finns att göra.
5. Multi-taska!
Har ni fullt upp på lovet med att rensa vinden eller städa skafferiet? Aktiviteter måste inte alltid ta en hel dag. Ta med barnen till återvinningsstationen och ta en promenad i skogen efteråt. Eller rensa på förmiddagen och åk till badhuset på eftermiddagen. Du som vuxen kan faktiskt också behöva lite lov-belöning med avkoppling i bubbelpoolen efter allt slit.
6. Sänk kraven!
Som sagt, du är inte ensam om att känna att det är motigt att komma ut. Och ibland kan det faktiskt räcka att göra något litet för att få lite lovkänsla. Ta med några bananer och ett paket kex, gå till närmsta skogsdunge och sitt där och prata lite. Eller gå hem till era sportlovslediga kompisar och ta en fika.
7. Åk snålskjuts!
Fråga andra sportlovslediga i er omgivning om de planerat någon kul aktivitet på lovet – och kolla om ditt barn eller hela familjen kan hänga med. Ju fler desto roligare! Dessutom kan man dela på arbetsuppgifterna, någon kan koka lite extra kaffe och en annan packa några extra kakor till badhuset, ishallen eller skogsturen.
8. Gör det igen!
Har ni hittat en grej ni gillar att göra? Gör er favvogrej igen och igen, för varför måste man egentligen variera sig? Tycker man om att vara i ishallen, åk dit imorgon också. Lämna skridskor/badkläder/kängor/fikaväska/pjäxor framme så har ni kortare startsträcka att komma iväg nästa gång.