Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Så gör du när din och grannens katt ryker ihop – tipsen som räddar liv

12 nov, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Foto: TT/Shutterstock
Vad kan man göra om kattens granne ryker ihop med din? Och går det att hålla undan grannes katt från din tomt? Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström ger oss sina bästa tips för en bättre grannsämja.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Bygg enkel kattkoja - av en tröjaBrand logo
Se också: Bygg enkel kattkoja - av en tröja

I radhus- och villaområden kan det finnas många katter, och visst är det mysigt och trevligt med söta pälsklingar som springer runt. Men det kan uppstå problem i kvarteret ...

Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström har hjälpt katter och deras ägare i över 35 år och är bokaktuell med Älskade katt – från skygg till trygg i enkla steg (Mondial).

Just grannosämja är hon van att ge sina råd om.

Så vad ska man då göra om ens katt inte drar jämt med grannkatten?

Det här är Susanne Hellman Holmström

Susanne är kattrådgivare och kattpsykolog med över 35 års erfarenhet.

Hon syns regelbundet i tv, till exempel har hon varit tv-programmet Go’kvälls kattexpert i många år.

Susanne har gett ut flera böcker om katter. Den senaste heter Älskade katt – från skygg till trygg i enkla steg (Mondial).

Själv är hon ägare till katten Hjärtrud (hon har hjärtan på sina tassar). Det är en brittisk korthår som är åtta år gammal.

"Hjärtrud är extrovert och kräver mycket uppmärksamhet", säger Susanne som brukar ta med sin kissen på resor, både i Sverige och till Spanien.

Annars bor de i Skåne.

Vad kan man göra åt grannens katt?

Kattpsykologen Susannes första råd är att katter som vistas utomhus ska vara kastrerade.

– Okastrerade hanar slåss rejält och trycker bort andra katter, säger hon.

Foto: TT/Shutterstock

Att ha okastrerade katter som springer runt är även en dålig idé eftersom de förökar sig. I dag har vi ett stort problem med hemlösa, förvildade katter på grund av att för många kattägare inte tar sitt ansvar.

Annons

Men om nu kastrerade katter i bostadsområdet inte drar jämt och till och med skadar varandra – vad kan man göra då?

Susanne säger att grannarna måste börja prata med varandra.

– Gör ett schema för när era katter kan gå ut. Ena katten kanske kan vara ute på natten och den andra på dagen, eller så kör ni varannan dag, säger Susanne som hört om riktiga bråk mellan grannar på grund av detta.

– Jag har hört om katter som "kattnappats", alltså grannen har alltså kört iväg katten och skjutit den, säger Susanne upprört.

– Det här är ju inte kattens fel, katten kan inte få skulden!

Grannens katt kommer in på tomten

Ett annat problem som kan uppstå i bostadsområdet är att människor utan katt får besök av grannars katter. Har man otur kanske de börjar göra sina behov i rabatten.

Men även det här problemet finns det en lösning på.

– Det finns kattskämmor som ger ifrån ett ljud som bara katterna hör och som de inte gillar. Det finns även ofarliga mattor av plast som man kan lägga ut, mattor som katten inte tycker om att gå på. Även ballonger med jätteögon finns att köpa och fungerar för att katten inte ska vilja närma sig, säger Susanne.

Foto: TT/Shutterstock

Något Susanne Hellman Holmström ibland ser i bostadsområden, som smärtar mycket, är när kattägare släpper ut sina små kattungar.

– Jag blir tokig på det! säger Susanne upprört.

Katter under ett år är inte mogna att vara ute själva, förklarar hon. Det skulle de aldrig vara ute i det vilda. Då hade de gått med sin mamma eller med äldre syskon.

– De hade aldrig gått själva. Så det tycker jag är oansvarigt, säger Susanne.

Vad mer är viktigt att tänka på om man har en katt som vistas utomhus?

– Att den är id-märkt och att du är registrerad som ägare på Jordbruksverket, många glömmer bort det senare. En bra idé kan också vara att ha en GPS-sändare på din katt, det finns billiga för bara hundralappar.




Annons