Rose-Marie blev vinbonde på Sicilien
Mellan svindlande sicilianska berg och dalar sträcker sig rader av vinrankor upp mot en liten gård. Det behövs en jeep för att klara de gropiga vägarna hit när det har regnat. Men oftast är det varmt och soligt, precis sådant väder som druvorna älskar.
– Det är en underbar plats. Jag kan höra ekot från sjungande människor i byn, säger Rose-Marie Sjöholm, som driver sin egen vingård på nordöstra Sicilien.
– Det är nästan en sakral känsla.
När vi fick vår dotter flyttade min man och jag till Saudiarabien när han fick jobb där. Jag var bara 24 år och det var en kulturkrock.
Hon har en lång och kärleksfull relation med ön, som har sin egen speciella kultur och ett gästvänligt folk.
Men fram till för några år sedan har Rose-Maries bott i Sverige och jobbat inom vården.
– Redan som tonåring visste jag att det var barnsjuksköterska jag ville bli och så blev det också.
Under många år jobbade hon med cancersjuka barn.
– Det gav mig väldigt mycket att jobba med dessa barn, redan då överlevde de flesta och det var glädje. Barn har alltid varit mitt intresse.
Sandra bor i sin bil - var som helst i världen:
Själv har hon två, en dotter och en son. Båda har fått följa med och bo utomlands.
– När vi fick vår dotter flyttade min man och jag till Saudiarabien när han fick jobb där. Jag var bara 24 år och det var en kulturkrock. Kvinnor fick inte köra bil och det fanns en massa andra regler som var jobbiga. Men det var också ett äventyr och åren där berikade mig som människa, säger Rose-Marie.
Hon skilde sig några år senare och levde ensam med sin dotter i tio år.
Rose-Marie fann kärleken igen i en amerikansk man och flyttade med honom till USA.
Jag gillar både maten, kulturen och människorna.
– Det blev sex år där och vi bodde bland annat i San Fransisco, Colorado, Seattle och Los Angeles.
Rose-Marie jobbade på olika läkarmottagningar och det var en lycklig tid i familjen.
Besökte ön varje år
Senare blev hon ensam med sin son och flyttade hem och fick jobb som forskningssjuksköterska, skolsjuksköterska och på BVC.
– Innan jag flyttade till USA brukade jag besöka Sicilien minst en gång om året. Det började 1980 och Rose-Marie hade hittat kustorten Giardini-Naxos där hon och dottern lärde känna många andra svenskar.
– Några av dem bodde permanent på ön, andra levde i perioder där. Jag hade ett växande nätverk där. Sedan var det ju varmt och bra prismässigt också, säger hon.
Rose-Marie började läsa italienska och intresserade sig allt mer för livet på ön.
– Jag gillar både maten, kulturen och människorna.
Så kom livet i USA och ett långt uppehåll. Men när Rose-Marie kom ner till Sicilien igen fanns vänskapen kvar med en av de systrar som hon umgåtts med tidigare och hon tog upp traditionen att åka tillbaka varje år.
– 2013 började jag leta efter en gård. Om jag skulle flytta ville jag bo lantligt och ha något att göra något på dagarna, säger Rose-Marie, som inte är mycket för att sitta still.
Hon var trött på kylan i Sverige och efter över 30 år som sjuksköterska ville hon prova något nytt.
– Jag fick tips om den lilla gården på berget på nordöstra Sicilien. När jag såg stället verkade det väldigt nedgånget, men jag gillade omgivningarna, säger Rose-Marie.
Hon behövde hjälp och tog ner en man med byggerfarenhet från Sverige.
– Han tittade och undersökte och sa han att det skulle gå att renovera. Det fanns vatten och avlopp och var visserligen slitet men inte omöjligt.
Gillar utmaningar
Rose-Marie slog till och köpte stället som dessutom hade ett hektar mark –perfekt för vinodling och flera olivträd som gav andra möjligheter. Samtidigt lämnade hon radhuset i Kållered utanför Göteborg, sa upp sig från jobbet och kastade sig ut i något helt nytt.
– Jag har aldrig varit rädd för utmaningar. Dessutom kände jag mig färdig med det liv jag levt och jobbet jag haft. Man måste våga lite, säger Rose-Marie, som också har hjälp av en stark gudstro.
Hon pensionerade sig i förtid och hade då länge drömt om att flytta utomlands när hon hade möjlighet. Det skulle också hjälpa till att det var lägre levnadsomkostnaderna på Sicilien.
Mat, sjukvård och frisör är både billigare och bättre.
– Mat, sjukvård och frisör är både billigare och bättre. Bensin lika kostsamt som i Sverige och elen är riktigt dyr eftersom det är en ö och de måste importera den.
Hon har framförallt förvånats över sjukvården. Att få en tid samma dag har aldrig varit ett problem och remisserna får man direkt om det behövs, röntgen samma dag och det är gratis dessutom.
– Man kan ringa läkaren när som helst och få hjälp. Fantastiskt. Däremot ligger de efter till viss del i digitalisering, det är fortfarande papper, mappar och pärmar som gäller.
Det som verkligen skiljer tillvaron i radhuset i Sverige från boendet på Sicilien den fantastiska utsikten över berg och dalar.
– Det var underbart att min dröm kunde bli verklighet.
Att det skulle bli en gård var inte tanken från början, den idén hade växt fram och hon känner själv att hon fick mycket för pengarna.
– Jag betalade 55 000 euro för marken och huset på 60 kvadratmeter. Sedan byggde jag till och renoverade så nu är huset dubbelt så stort. Jag trivs jättebra, men det var en hel del problem med läckande tak och annat som gjorde renoveringen dyrare än planerat, konstaterar hon.
Att komma igång med vinodling var inte heller det lättaste. Men Rose-Marie var engagerad och gav inte upp. Hon läste på och fick råd av vänner på ön för att lära sig allt.
Rose-Marie har på kort tid lyckats riktigt bra och hon producerade 150 liter rött vin och 100 liter vitt vin på första skörden.
– Vitt vin är svårare och mitt håller inte riktigt den kvalitet som krävs för att sälja, tycker jag. Men mitt röda har jag satt namn på och skapat en etikett till, säger Rose-Marie och visar.
Etiketten är en avbild av en man som bär en korg, ett motiv på en tavla som jag fick ärva av mina farföräldrar för länge sedan.
Namnet på vingården är Tenuta di Ottami och Ottami är det namn som hennes syster använde för Rose-Marie när hon var liten och inte kunde säga alla bokstäver.
Jobbet håller henne i form
Hon har lärt sig det mesta om sockerhalter, temperaturer, tunnor och vindruvssorter. Att ha en egen tillverkning är en härlig känsla.
– Det är mycket jobb bakom och jag hoppas på att kunna fortsätta förbättra det. Jag gillar aromrika viner med vanilj och choklad i tonerna.
Rose-Marie har mängder med andra planer för gården där det växer olivträd, fikon, plommon, kiwi och citron.
– Fler produkter är på gång och jag hoppas också på honung.
Hon har rensat, röjt och format området med en del hjälp. När hon anlände och fick nycklarna till huset var det en vildvuxen plats.
Jag har haft en hel del otur, både med renoveringen i början men också med mitt bohag från Sverige
– Jag har alltid gillat att arbeta fysiskt. Det är ett bra sätt att hålla mig i form.
Andra idéer hon har är att öppna Bed and breakfast och hålla vinprovningar och vandringar i bergen. Det är ju också bara 20 minuter från havet.
Hon har förälskat sig i ön på många sätt.
– Allt känns äkta, vänligt och det finns aldrig någon stress. Det är tranquillo.
Språket klarar hon bättre och bättre, men än så länge kan hon inte följa med i en typiskt sicilianskt het diskussion. Men det ser hon inte som ett oöverstigligt problem.
Hon trivs, men hon har också varit med motgångar
– Jag har haft en hel del otur, både med renoveringen i början men också med mitt bohag från Sverige, berättar Rose-Marie.
Hon hade hyrt en container som aldrig kom fram. Det visade sig vara ett mindre seriöst flyttföretag som hade öppnat allt.
– Jag förlorade jättemycket och det var som var kvar var sönderslaget. Försäkringen täckte bara en tredjedel.
Trots bakslagen fortsatte hon att kämpa och i dag har hon eget vin och ett vackert hus uppe i bergen.