Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Romantasy kan väcka liv i lusten

03 okt, 2024
author Lina Lindkvist
Lina Lindkvist
En kvinna i sängen med en bok.
Shutterstock/TT
Hösten är här, dags att kura i soffan med en god bok! Och med ”god” menas förstås en sexig fantasyroman som trendar på #booktok.
– Romantasyböcker kan vara en utmärkt källa till nya fantasier och ökad lust, säger sexologen Suzann Larsdotter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 onödiga saker som kan sabba ditt förhållandeBrand logo
Se också: 7 onödiga saker som kan sabba ditt förhållande

Hört talas om ”romantasy”? Begreppet är en sammansättning av de två litterära genrerna romance och fantasy. Böckerna handlar ofta om att lämna sitt hem och utforska sin identitet och sexualitet – gärna i kombination med övernaturliga inslag. Det faktum att böckerna ofta är skrivna av kvinnor gör att romantiken och erotikskildringarna är framställda på ett sätt som den kvinnliga målgruppen tycks uppskatta, och nu trendar hashtaggen #romantasy på #booktok, appen Tiktoks ”virtuella bokklubb”, såväl som på handlarnas listor.

Sexologen Suzann Larsdotter träffar i sin yrkesroll många kvinnor som vill återuppväcka sin lust, och hon ser många fördelar med romantasy som en väg till njutning.

– Det kan säkert finnas mycket att säga om den här genren rent litterärt, men som sexolog är jag väldigt positiv. Låt det berika dig om du går igång på det! Det tar oss bort från diskbänksrealismen, och gör att vi kan expandera vår fantasi och potential utanför de snäva normerna, säger hon.

Härlig romantasyläsning: I mötet med sin livvakt uppstår nya känslor och förbjudna begär för Poppy.

Enligt Suzann Larsdotter är det vanligt att man är lite rädd för sina sexfantasier. Att de ska vara fel, att de är avvikande eller att man på andra sätt problematiserar dem, men hon understryker vikten av att skilja på fantasi och verklighet – och råder oss att omfamna fantasierna som en enormt bra källa till lust.

Annons

– I fantasin får allt hända! I verkligheten får ju verkligen inte allt hända, men de flesta vet det och då är det så extremt berikande att verkligen få fantisera fullt ut. Det är också därför litteratur kan vara en så enormt bra källa till lust, du kan använda en scen eller en fantasi från en bok och ta med den till din partner, ni kan ju använda den hur ni vill, säger hon.

Suzann Larsdotter, närbild.
Suzann Larsdotter, sexolog. Foto: Privat

Erotiska böcker kallades ofta nedvärderande för ”tantsnusk”

Erotisk eller sensuell litteratur för kvinnor är förstås inget nytt påfund, förr kallade man det nedlåtande för ”tantsnusk” och placerade det ofta en bra bit ner på finkulturstegen. Och precis som sina föregångare benämns romantasy ofta med förminskande epitet, som ”alvsex”. Men Suzann Larsdotter är bara glad att genren i sin nytappning åter trendar, framförallt för att det lyfter och belyser just kvinnas lust och njutning, och att det får oss att prata om det.

Sluta problematisera kvinnors njutning – omfamna det i stället!

– Erotisk litteratur för kvinnor har alltid setts som ”lägre”, men här tycker jag att vi bara får bortse från feministisk litterär kvalitet och sluta problematisera kvinnolitteratur och kvinnors njutning – omfamna det i stället!

Hur då?

– Det är ju den här dikotomin hjärnan/kroppen, det som väcker kroppen betraktas generellt som dåligt, men skit i det säger jag, bejaka det som väcker kroppen, det är superbra! Det är en väg in, både i läsning och lust, det har effekt, säger Suzann Larsdotter.

Men hur lyfter man fantasierna för sin partner, ska man dela allt?

– Nej, det gäller förstås att vara inkännande och stämma av med partnern. Men man kan testa, lite ”du, jag läste om sådana här sexiga romantasyböcker, vad tänker du om det? Eller ”jag hörde att det är många som går igång på xxx, vad tycker du om det?” så får du en känsla för var partnern står, säger Suzann Larsdotter.

Ett par skrattar i soffan samtidigt som de läser varsin bok.
Varför inte läsa en sexig sekvens för din partner? Foto: Shutterstock/TT

Verklighetsanpassa era sexfantasier

En fallgrop att akta sig för är att föreslå fantasier innan de har realitetsanpassats. Att till exempel ha sex med flera är en väldigt vanlig fantasi, men är den verkligen något du vill göra i verkligheten? Hur påverkar det i så fall relationen, hur påverkar det den tredje parten? Att öppna upp relationen kräver god kommunikation, det finns en hel del som kan gå snett om du inte tänkt igenom det innan. Och vissa fantasier bör man helt enkelt behålla för sig själv, säger Suzann Larsdotter.

Annons

– Vissa detaljer eller personer du fantiserar om kanske är knäckande för din partner att höra om, så behåll dem för dig själv och kom ihåg att du inte är otrogen genom att vara i dina fantasier, det är något du har bara för dig själv så länge du inte agerar på det.

Så, var lyhörd när du fantiserar med din partner, är rådet. Suzann Larsdotter vill också slå ett slag för att prata sex utanför sängen. Bjud in till det samtalet, det väcker definitivt lust igen.

– Det handlar om att vara i lustrummet, sitt eget inre lustrum brukar jag kalla det, och genom att till exempel utforska romantasy ihop kanske ni kan vara i ett gemensamt lustrum. När vi dansar i takt och fantasierna stämmer med varandra så är det verkligen en enorm drivkraft!

Så tar du sexfantasi-snacket med din partner

* Läs en sexig sekvens för din partner. Välj en scen som eggar dig och läs den högt, våga prata – ”det här tycker jag är hett, vad tycker du...?”

* Prova att läsa en romantasy-scen ihop! Välj något du tycker är extra häftigt, eller be din partner göra det, och se vad som händer när ni delar stunden.

* Rollspela boken! Det är lätt att man fastnar i gamla roller i en relation, men om du får vara någon helt annan för en stund möjliggör det också att du får och kan leva ut helt andra sidor av dig själv och av din lust! Vad händer med dig, vad vill du utforska om du är någon annan än dig själv...?

* Viktigast av allt är att ha ett samtal om det! Tvinga aldrig någon att lyssna, fantasier är något väldigt individuellt, och tänk på att alla kanske inte vill höra allt, det är lätt att man ser den andres fantasier som något som är hotfullt för en själv.

* Berätta om dina tankar – men det är minst lika viktigt att lyssna in din partner! Ibland landar det rätt och då är det en otrolig källa till lust och nyfikenhet, men det kan också slå snett, leda till att partnern blir överväldigad och att den andra känner sig skammad.

Källa: Suzann Larsdotter, sexolog

Annons