Relationsexperten: 7 tips för att få förhållandet att hålla
Egentligen borde man redan i början av en relation sätta sig ner och diskutera saker som värderingar, hur man reagerar när man blir arg och vilka framtidsdrömmar man bär på. Det skulle underlätta när krisen kommer. För förr eller senare kommer den – i alla relationer.
Man lyssnar på den andra och respekterar den andras likheter och olikheter
– I den bästa av relationer vågar båda parter vara varandra nära, både fysiskt och psykiskt. Man kan prata med varandra, lyssnar på den andra och respekterar både den andras likheter och olikheter, säger Inger Thurfjell, relationsexpert och psykoterapeut i Luleå och fortsätter:
– Man låter också varandra göra egna saker, träffa egna kompisar, vara ensam. Man är tillåtande och flexibel gentemot varandra.
Skyller på varandra
Osunda relationer kännetecknas istället av att man klamrar sig fast vid varandra, ofta på grund av svartsjuka. Man är inte flexibel och tillåtande och har svårt att hantera varandras olikheter.
– Parterna försöker göra om den andra eller skyller på att allt är den andras fel. Har man hamnat i ett sådant relationsmönster är det bra att söka hjälp hos en parterapeut, säger Inger.
Svikande intresse för sex
Hon påpekar att alla par går igenom perioder med sviktande attraktion och intresse för sex och att det är helt okej, bara man behåller närheten.
– Sluta inte att ta i varandra. Pussas och klappa den andra på kinden, speciellt då passionen är på lågvarv. Försök att inte avvisa den andres inviter även om du är trött. Låt din partner väcka upp dig.
Inger säger att vi i en kärleksrelation har flera olika roller, i dem ryms kärlek och sex men också vänskap och kanske föräldraskap.
– Det är lika viktigt att ta hand om alla delarna i relationen.
När passionen svalnat
Låt de olika rollerna få ta olika utrymme från tid till annan utan att tolka det som att ni slutat älska varandra. Att den första passionen svalnar betyder inte att kärleken är slut.
– Ha tålamod och se om relationen kan utvecklas. Gör den inte det kanske det är fel partner. Det är viktigt med något gemensamt intresse, att vara intresserad av varandras intressen, och att ha roligt tillsammans.
Se också: 5 tecken på att du har hittat den rätte
Överraska varandra
Inger påpekar att det inte finns någon relation som utvecklas av sig självt. Man bör anstränga sig.
– Fortsätt att uppvakta varandra. Överraska varandra med romantiska utflykter. Bo på hotell, fyll en termos och tänd en brasa i skogen, laga den andres favoriträtt, köp blommor!
– Det viktiga är att göra något fint för den andra.
Få förhållandet att hålla – 7 viktiga tips
- Dela på hushållssysslorna. En vecka tar den ena ansvaret för köket, planerar, handlar, lagar mat och städar i köket. Den andra tar då tvätten och vardagsstädet.
- Fastna inte i skärmarna, de stjäl din tid och era samtal. Gör något tillsammans en vardagskväll i veckan. Spela ett spel, gå på bio, avstå att se på tv varje kväll.
- Det är inte farligt att bråka, det kan till och med rensa luften. Det viktiga är att ni kommer överens om att ni är sams efteråt. Bäst är att lösa konflikten, annars kan ni komma överens om att ni just nu inte har en lösning. Kramas efter bråket!
- Prata med varandra! En bra rutin kan vara att avsätta en tid (högst en timme) varje vecka då ni stämmer av hur veckan varit, vad som varit bra, vad som varit mindre bra, vad man vill, vad man känner. Men gör det innan ni lägger er, låt sängen vara en fredad zon.
- Behandla inte varandra respektlöst. Ingen av oss växer och får bra självkänsla av för mycket negativ och kränkande kritik. Kommunicera utifrån dina egna behov istället för att definiera den andre. Var öm med varandra, släpp prestigen och säg förlåt när du sagt något dumt.
- Ge inte upp för lätt! Gräset är sällan grönare på andra sidan och er historia tillsammans är värd att kämpa för. Försök hitta tillbaka till känslan ni hade i början, titta på gamla bilder från era äventyr tillsammans.
- En del säger att det inte finns några lyckliga skilsmässor och att alla barn vill att föräldrarna ska vara tillsammans. Men ibland är det bästa att gå skilda vägar. Det är ett jobb också att skilja sig och sortera de olika rollerna man har i relationen. Kärleken kan ta slut men det gemensamma föräldraskapet tar aldrig slut.