Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Maries bok hjälper par att komma varandra närmre: ”Närvaro är nyckeln”

14 maj, 2023
author Maria Zaitzewsky Rundgren
Maria Zaitzewsky Rundgren
En man och en kvinna som tittar på varandra
Många relationer går på slentrian – inte bara fysiskt utan också känslomässigt. Men det går att nå varandra på djupet och uppleva ökad tillfredsställelse. I boken Relationsboost delar parcoachen Marie Widén med sig av 52 övningar för att aktivt stärka parrelationen. Här berättar författaren mer om boken och du får även 3 övningar som hjälper dig komma närmre din partner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Inom nästan alla områden i livet förväntas vi utvecklas och vilja bli bättre på det vi gör. Inte minst inom yrkeslivet. Men när det handlar om kärleksrelationer hamnar vi ofta i lägen där det blir slentrian.

Kärleken finns där i grunden, men man kanske har slutat att röra vid varandra, visa uppskattning och vara närvarande fysiskt, känslomässigt och själsligt med sin partner.

Se också: Saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se också: Saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

Marie Widén, som har skrivit boken Relationsboost, hade tidigare i livet en känsla av att närhet och intimitet borde ”kännas mer”, och efter några år i samma relation kände hon ett behov av att utvecklas i det området.

– Jag ville uppleva en djupare känsla av samhörighet med min partner, säger Marie.

Med en bakgrund som pedagog utbildade Marie sig vidare inom parcoaching och relationer. Där öppnades en ny värld av utforskande på området närhet, kommunikation och njutning.

– Det finns en stor nyfikenhet kring de här frågorna, men av någon anledning är det för många människor tabu att prata om intimitet och närhet. Det är olyckligt eftersom många lever i otillfredsställande relationer där det saknas en gemenskap på ett djupare plan.

Hon menar att man som par ofta finns där för varandra, men att man inte riktigt når innanför skalet. För sin egen del har hennes lärdomar varit avgörande för att få sin egen relation att fungera.

– Jag är oerhört tacksam för mina egna erfarenheter och min kunskap, det har räddat min relation flera gånger om. Om jag även kan hjälpa andra par att medvetet börja arbeta med sina relationer till deras fördel så har jag gjort skillnad.

Annons

Marie Widén

Marie Widén

Ålder: 47 år.

Familj: Sambon Sören Antman och barnen Hennie, 12 och Elsa, 10 från ett tidigare förhållande.

Bor: I Gävle.

Yrke: Är APL-ansvarig på Yrkesgymnasiet i Gävle, parcoach, föreläsare och författare.

Vad är det som kännetecknar lyckliga relationer?

I Maries bok Relationsboost delar hon med sig av 52 parövningar. Tanken är att göra en per vecka under ett års tid – på teman som kommunikation, närhet och lust.

– Med konkreta verktyg blir det lättare att öppna upp för samtal, menar hon.

Boken vänder sig både till nya och mer etablerade par, och även till par av både olika och samma könstillhörighet. Men vad är det egentligen som kännetecknar långa lyckliga relationer? Forskning visar att det är tre områden som sticker ut.

– Kommunikation, närhet och lust. Får vi dem att fungera är chansen större att leva lyckliga länge tillsammans!

Men att plötsligt lägga boken framför sin partner känns kanske lite väl påfluget. Så hur gör man för att närma sig ämnet?

– Man kan väcka den andres nyfikenhet genom att exempelvis säga; du, jag har funderat på en sak. Jag vet inte hur jag ska säga det men det handlar om att utveckla vår relation ytterligare. Vad tänker du om det?

Genom att ställa dessa frågor kan det öppna upp för frågor och diskussion kring förslag. Därefter kan man föreslå att avsätta tid för varandra. Det behöver inte vara något förutbestämt mål utan man kan mötas i stunden och se vilka behov som finns hos båda parter.

– Med öppna sinnen och en vilja att komma nära varandra finns det inga ursäkter för att låta bli. Man kan vara ledsen, arg, trött eller ha huvudvärk, men ändå tillåta varandra en stunds närvaro, förklarar Marie.

Boken Relationsboost
I boken Relationsboost finns 52 övningar att göra som par för att komma varandra närmre.

Sex är underskattat

I det tantriska förhållningssättet som Marie förespråkar är en kram just en kram och det finns ingen tanke på att den ska leda till något mer. Man upplever varje stund fullt ut och är totalt närvarande i nuet.

Annons

– Jag tycker det är synd att människor hamnar i lägen där de värjer sig mot närhet och tänker att; tar jag emot en kram finns förväntan på något mer.

Marie tycker däremot att sex är underskattat som redskap för att väcka upp lusten och stärka just närvaron och intimiteten. Ofta tänker många tvärtom – att lust är en förutsättning för att kunna ha sex. När man i stället kan välja att ”koppla ihop” och ha sex som ett redskap för att väcka lust.

– Att hålla våra sexuella energier levande på ett tillfredsställande sätt påverkar ofta vår hälsa positivt. Ur sexuell energi föds ofta även kreativitet, njutning och en mer livsbejakande känsla. Men det gäller att utveckla sin sexuella potential och veta vad man njuter av, vilket ofta kräver just öppenhet och bra kommunikation.

Marie uppmanar par att se boken som en inspiration för att komma i gång. Man kan göra övningarna i ordningsföljd och få en bra variation mellan de olika temana eller välja vilket område man vill fokusera på. Om man följer bokens 52 övningar i ordningsföljd leder det till gradvis ökande utmaningar och ger förhoppningsvis många viktiga insikter och redskap för en bättre fungerande relation.

– Jag har, som de flesta, haft flera relationer genom livet och är nog ingen ”perfekt” partner. Att leva i en relation innebär ofta någon form av utmaning. Men genom att ha en öppen och ärlig kommunikation och prioritera att jobba med relationen på ett medvetet sätt så har jag i dag en mer tillfredsställande känsla i min relation.

– Jag har själv upplevt alla de övningar jag delar med mig av, samt provat dem på många par innan jag skrev boken, så vet jag att de kan vara till väldigt stor nytta!

Ett par som promenerar tillsammans.
Kommunikation, närhet och lust kännetecknar ett lyckligt förhållande.

3 övningar att göra med din partner

1. Omfamning

(Närhet) Om övningen: Här får ni möjlighet att omfamnas på ett sätt som kan förstärka närheten. Den här omfamningen kan göras påklädda och när som helst i vardagen för att skapa lyhördhet och en djupare kontakt.

Annons

Att tänka på:

Var närvarande i omfamningen och tänk att du ger av din kärlek och energi till partnern. Försök att andas djupt och vara avslappnad i omfamningen. Bär upp din egen tyngd så att du inte blir hängande på din partner. Upplev din partner med alla sinnen och sträva efter att komma nära med så stor del av kroppen som möjligt.

Gör så här:

1. Ställ er mitt emot varandra och ha ögonkontakt. 2. Omfamna varandra hjärta mot hjärta och stå kvar i omfamningen. 3. Försök nu att uppleva omfamningen fullt ut genom att känna kontaktytorna mellan kropparna, känna värmen från partnern, höra andningen och ta in partnerns doft. 4. Om det inte sker naturligt så prova att medvetet andas in och ut samtidigt. Hitta en gemensam andningsrytm som förstärker samhörighetskänslan. 5. Avsluta när det känns naturligt att göra det. 6. Prata om hur ni upplevde övningen och fyll i utvärderingen när övningen är klar.

Maries kommentar:

Ni kan öva på omfamningar så att båda får känna sig bekväma med att hålla om varandra nära och länge. Genom att ge er hän i omfamningen och uppleva den med alla sinnen kan ni komma nära varandra mer än rent fysiskt. Att omfamna varandra då och då kan vara ett sätt att stärka samhörigheten.

2. Uppskattning

(Kommunikation) Om övningen: Här får ni möjlighet att berätta vilka egenskaper ni uppskattar hos varandra. Det ges tillfälle att säga vad man verkligen tycker om hos partnern när det gäller beteende och personlighet. Det kan vara fint att få framföra och betydelsefullt för partnern att få höra.

Att tänka på:

Ta god tid på dig och känn efter vad du verkligen vill säga. Om du förmedlar något som är sant och äkta blir det lättare för partnern att ta emot uppskattningen. Beskriv gärna även varför du uppskattar det du nämner. När du tar emot uppskattning så låt den verkligen nå in på djupet.

Annons

Gör så här:

1. Sätt er bekvämt mitt emot varandra och ha ögonkontakt. 2. Ta några djupa andetag och slappna av. 3. Kom överens om vem som börjar ge uppskattning. 4. Du som börjar säger: Jag uppskattar... (här lägger du till något du uppskattar med din partner och gärna även varför du uppskattar detta). 5. Turas om att framföra uppskattning några gånger var. 6. Den som börjar känna sig klar kan säga: Till sist uppskattar jag... (och så ger du en sista uppskattning för den här gången). 7. Prata om hur ni upplevde övningen och fyll i utvärderingen när övningen är klar.

Maries kommentar:

Försök att ge varandra uppskattning då och då. Det tar inte lång tid att framföra något man uppskattar men kan betyda väldigt mycket lång tid framöver för den som får höra uppskattningen. Även att ge uppskattning kan kännas upplyftande och bra!

3. Önskelappar

(Lust) Om övningen:

Här får ni möjlighet att skriva ner önskemål kring beröring och närhet i vardagen. Fokusera gärna på sådan form av närhet och beröring som kan ske när och var som helst i er tillvaro.

Att tänka på:

Önskemålen ska vara realistiska och möjliga för partnern att uppfylla. Ni kan var och en läsa dem och i lugn och ro fundera på hur ni ska uppfylla önskningarna. Om du känner att något önskemål inte är möjligt att uppfylla, erbjud ett alternativ som partnern kan godta.

Gör så här:

1. Var och en gör i ordning tre lappar. 2. Skriv ner ett önskemål kring beröring och närhet på vardera av dina tre lappar. 3. Lämna lapparna till varandra. Läs igenom de lappar du tar emot från partnern direkt och se till att du förstår dem. 4. Spar lapparna för att påminna dig om vad som är viktigt för din partner i form av närhet och beröring. Se till att redan nu börja uppfylla önskemålen i den mån du kan. 5. Prata om hur ni upplevde övningen och fyll i utvärderingen när övningen är klar.

Maries kommentar:

Ni kan på det här sättet framföra önskemål kring beröring och närhet. Ibland kan det vara lättare att skriva sina önskemål än att säga dem. Det här kan vara ett sätt att delge varandra sådant ni längtar efter inte bara när det gäller närhet och beröring utan även på andra områden.

Annons