Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Därför är dina sexfantasier hälsosamma

19 jul, 2022
author Text: Marina Nilsson
Text: Marina Nilsson
Kvinna sitter lutad mot trädstam och blundar
Fantisera mera – det är bara nyttigt! Foto: Shutterstock/TT
Att tänka på sex är inte bara härligt – det är dessutom bra för både kropp och knopp. Här berättar sexologen varför det är nyttigt att fantisera mera, genom hela livet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Äldre kvinnors sexuella fantasier har inte varit föremål för några stora forskningsstudier.

Det man vet är att kvinnor överlag fantiserar mindre än män, men när de gör det så verkar deras erotiska tankeliv ofta vara mer gränsöverskridande.

Sex med en annan kvinna kan exempelvis finnas på programtablån, även om detta inte är något man har erfarenhet av eller ens vill utforska på riktigt. Scenerna kan också utspela sig i ett annat land, eller till och med under en annan tid, av långa svepande kjolar som hissas upp.

Att parterna har en relation till varandra verkar också vara viktigare i kvinnors erotiska ”manus” än i mäns, även om kvinnor förstås också kan fantisera om mötet med en total främling.

Underhållsfantisera

I din hjärna är allt möjligt, och det som pågår är en lek bortom skam och skuld. Men kroppen kan ändå reagera som om allt händer på riktigt.

Signalsubstanserna dopamin och noradrenalin går igång när vi tänker sexuella tankar, och dessa får oss att känna oss mera vakna, närvarande och levande. Blodflödet ökar också i hela kroppen, och när vi tänker på sex får vi en paus från annat som kan ”mala”.

Hela hälsan kan alltså tjäna på en och annan förlupen tanke om Carlos, poolkillen...

3 positiva effekter

Det här ”tjänar” din kropp på att du fantiserar:

  1. Signalsubstanserna dopamin och noradrenalin, som går igång vid sexuella fantasier, aktiverari sin tur det autonoma nervsystemet, så puls och blodtryck stiger och hjärtat pumpar runt blodet mera effektivt, bland annat till könsorganen. Vår vakenhet och känsla av att vara närvarande i nuet ökar också.
  2. Genomblödningen i slemhinnorna har positiva hälsoeffekter för hela underlivet, och bidrar bland annat till att slemhinnorna blir mindre torra och mer elastiska. Även som äldre kvinna blir du våt vid sexuell upphetsning (vaginal torrhet som beror på östrogenbrist är något annat) men det är vanligt att det tar lite längre tid.
  3. Vid orgasm så sker ett ocytocinpåslag som påverkar kroppen positivt på flera sätt. Immunförsvaret stärks under många timmar efteråt, och även kroppens sårläkningsförmåga blir fördubblad under en period, enligt amerikanska forskare. Förmågan till orgasm finns kvar hela livet, men kan också vara lite mer svårfångad och kräva starkare stimulans från det erotiska tankelivet.
Annons

– Det kan också vara bra att underhållsfantisera helt enkelt för att hjärnan behöver användas för att inte bli ringrostig, men även för att det sexuella inte ska prioriteras bort och inte ens saknas, bara för att det för tillfället inte görs i praktiken. Jag skulle också tro att ett levande erotiskt tankeliv faktiskt gör det lite lättare att våga ta steget och inleda en relation på riktigt, ifall detta är något man vill, säger Ingela Steij Stålbrand, lektor i gerontologi (läran om den friska ålderdomen) och sexologi vid Lunds universitet, och som i många år har forskat på sexualitet och hälsa under hela livet.

Raffig hjärngympa

Erotiska tankeeskapader kan vara en guldkant, ett tidsfördriv och lite raffig hjärngympa, som man förstås också kan säga nej tack till och göra annat i stället. Det viktigaste är att man inte väljer sudoko framför sex av fel skäl.

– Vi har i dag överlag negativa uppfattningar om åldrandet i sig, och sexualitet anses många gånger också som något privat, något vi inte ska prata om. Kombinerar vi då båda dessa tabubelagda världar så är det mycket möjligt att det väcker starka känslor och att man frågar sig om erotik ens borde finnas efter en viss ålder, säger Ingela.

Ålderistisk erotofobi

Begreppet ”ålderistisk erotofobi” myntades av brittiska forskare för några år sedan. Den drabbar särskilt kvinnor, eftersom den i grunden speglar en gammal religiös syn på sex som något man har för fortplantningens skull, vilket bidrar till känslan av ”usch, onaturligt!” efter 50.

På filmer ser man knappt äldre personer kyssas, än mindre ha sex med varandra. Den stora bristen på förebilder förstärker förstås uppfattningen att erotik är för de unga och fertila. Den fördomen har funnits länge, och i den första nationella sexualvaneundersökningen från 1967 så var ingen över 59 år ens inkluderad...

– Men det vi vet genom att följa människor över tid är att det sexuella intresset inte alls verka minska med åldern i den utsträckning som man tidigare trodde. Skillnaderna finns snarare mellan olika individer. Har sexualiteten varit viktig för dig tidigare i livet, så fortsätter den att vara det, även om den kanske ändrar form och praktik.

Annons

– Och på samma sätt, för personer som tidigare i livet inte har tyckt att det har varit så viktigt med sex eller som har haft negativa erfarenheter, så är sannolikheten större för att dessa kommer att känna nästan en lättnad av att bli äldre. Då ”ska” den sexuella aktiviteten ju minska eller sluta helt. Äntligen kan man känna sig mindre ”fel” än under tidigare perioder i livet då alla förutsätts vara sexuellt aktiva, förklarar Ingela.

Skiftar genom livet

Det som däremot ofta händer med åldern är att kroppen reagerar långsammare. Upphetsningen tar längre tid, och kan behöva mer draghjälp av fantasierna och annan stimulans, och orgasmer kan också kännas annorlunda.

– Men kåtheten, det inre livet, det är inte är åldersbundet. En äldre person som blir kär eller kåt blir precis lika pirrig som en yngre, och kan också vara precis lika nyfiken på att prova nytt. Att sedan kroppen fungerar annorlunda, att uthålligheten är mer begränsad, att sinnena och kroppen kanske behöver längre tid på sig för att reagera och känna, det kan vara en följd av åldrandet. Men vi behöver hålla isär de där båda sakerna, säger forskaren.

Fantisera alltså om du vill! Se det som ett sätt att utforska sidor av dig själv som du kanske inte trodde fanns kvar.

– Jag tycker att vi bör undvika att se lusten som antingen levande eller död, och att när den är död så är den död för evigt. Drift, lust och fantasier skiftar under livet, på grund av både inre och yttre omständigheter, och då menar jag verkligen under hela livet!

Se också: 3 övningar för en god morgon

3 övningar för en god morgonBrand logo
3 övningar för en god morgon
Annons