Stina och Anneli startade en podd: Vi vill vara dina skrivande vänner
Under pandemin har kreativiteten bland befolkningen vuxit explosionsartat. En särskilt populär syssla är att skriva. Många aspirerande författare har satt sig vid tangenterna för att ta drömmen om debutromanen på allvar. Förlagen vittnar om ett ökat inflöde av manus med uppemot trettio procent.
Men hur gör man då för att skriva en bok? En sökning på internet eller en handbok i ämnet ger långt ifrån alla svar. Det är här författarna Stina Flodén, 40, och Anneli Olsson, 41, blir ett välkommet komplement – med sin podcast om just skrivhantverket.
Det stödet som vi har känt vill vi nu ge till våra lyssnare
Författaren Stina Flodén– Vi har betytt så otroligt mycket för varandra i våra respektive skrivprocesser. Det stödet som vi har känt vill vi nu ge till våra lyssnare och även låta dem hitta sina egna skrivvänner genom gemenskapen som podden ger, säger Stina.
Se också: 6 saker du inte visste om författaren Camilla Läckberg
Inför uppstarten av inspelningarna, mitt under pandemin i början av 2021, byggde hon upp en studio hemma i Göteborg i det som från början var husets klädkammare. Hon hängde upp tjocka gardiner och täckte ytor med sjalar för att dämpa ekot.
Även Anneli riggade upp en studio i bostaden i Uppsala. I ett hörn av sovrummet staplade hon trälådor för att få mikrofonen i rätt höjd, och bullade upp kuddar längs väggarna för inte ljudet skulle studsa.
– Under första avsnittet glömde jag att knäppa på mikrofonen. Det märkte jag först efter två timmar. Men ska man vara dålig så är det väl i början, säger hon med ett skratt.
Är som bläcksystrar
Att det skulle bli just de två som startade en podd tillsammans var inte självklart för bara tre år sedan. Då kände de inte ens varandra. Anneli hade dock spanat in Stinas profil på Instagram och de började följa varandras konton.
– Jag skickade ett meddelande till Stina via Messenger, berättar Anneli, men det tog lite tid innan jag fick svar.
Vad är en podd?
En podcast (podd) är en ljudfil med en serie avsnitt som är tillgängliga via internet. Genom att ladda ner en podcast-app till din mobila enhet, eller öppna appen i din webbläsare, kan du lyssna när du vill via din mobil, platta eller dator.
Stina medger att hon dröjde med sin respons:
– Ja, jag var nog lite svårflörtad till en början…
Deras första möte ägde rum på en middag på Bokmässan i Göteborg. De kände omedelbart att de ”kompisklickade” och bytte, på Stinas initiativ den gången, telefonnummer.
– Det här var min bläcksyster. Jag kände direkt att vi hörde ihop, säger Stina entusiastiskt.
Efter en inbokad skrivhelg tillsammans var vänskapen etablerad. Numera byter de manus med varandra, bollar idéer, ger konstruktiv kritik och delar skrivandets med- och motgångar.
– Det känns så skönt att få feedback från någon som jag vet vill mig väl. Anneli är den första jag hör av mig till, säger Stina. Hon förstår precis hur det känns när refuseringarna svider eller positiva besked dyker upp. Hon känner mina karaktärer i manuset lika bra som jag.
Delar med sig
Idén om podden väcktes hos Anneli när hon insåg att stödet de gav varandra kunde vidgas till att även omfatta andra.
Det är många som skriver i hemlighet och inte törs berätta
Författaren Anneli Olsson– Jag ville ge andra det jag hade fått av Stina. I flera år satt jag ensam med mitt skrivande utan att någon förstod mig. Det är många som skriver i hemlighet och inte törs berätta, men det blir mycket roligare om man kan dela intresset med andra.
Stina håller med och inflikar:
– Ja, skrivandet är en ganska ensam syssla. Man sitter på sin kammare och ska försöka lista ut hur man gör. Vi delar gärna med oss och bjuder på oss själva.
Podcasten som de startade i januari 2021 fick namnet ”Podden Skrivvänner”, och det är precis vad de båda författarna vill vara: En skrivande vän i vardagen.
– Vi vill bjuda in våra skrivvänner till samtal och gemensamt gå igenom skrivprocessens alla beståndsdelar på ett ärligt sätt. Som ett sällskap i skrivandet och samtidigt någon som reder ut vad till exempel redigering egentligen innebär, säger Anneli.
– Vi är inga experter, tillägger Stina, och ingen skrivprocess är den andra lik. Det är viktigt att veta att det inte finns några rätt eller fel.
Förhoppningen är att podden ska bidra med uppmuntran, inspiration och energi, oavsett om lyssnarna filar på en skönlitterär roman, en fackbok, barnbok eller självhjälpsbok.
– Vår podd är till för alla, både för den som skriver sitt första manus och för den som skriver sitt tionde, understryker Stina.
Har bestämda teman
Genom handfasta tips och på förhand utvalda teman fördjupas varje avsnitt. Exempel på teman som tas upp är dramaturgi, textredigering, lektörsläsning, skrivrutiner, deadlines, drivkrafter och skrivkramp.
– Alla har svackor, ibland är det tufft. Man tvivlar på sig själv, men då kan vi tvivla tillsammans och hjälpa varandra framåt, menar Stina.
Det som skiljer vår podd från andra är att vi tar in våra lyssnares tankar kring varje tema
Podden SkrivvännerTanken på att prata skrivande i en podd är de dock inte ensamma om. Flera företrädare har inspirerat dem och fått dem att hitta sin egen riktning.
– Det som skiljer vår podd från andra är att vi tar in våra lyssnares tankar kring varje tema, förklarar Anneli.
10 tips på skrivpoddar
1. Skriv en bestseller eller en annan bok
2. Författaren i fokus
3. Skrivarpodden
4. Debutera eller dö
5. Fantastiska berättelser
6. Skrivlivet
7. Författarpodden
8. Feelgood med Jenny & Caroline
9. Deckardårarna
10. Barnbokspodden
Detta sker genom Facebook-gruppen med samma namn – ”Podden Skrivvänner” – där följare och lyssnare får ta del av andras tips och funderingar och dela med sig av sina egna. Inför varje avsnitt lägger Stina och Anneli ut en tråd i gruppen där medlemmarna får komma med inspel, som sedan ventileras i podden – anonymt för den som önskar det.
– Så bestämde vi redan från början att vi ville lägga upp det, säger Anneli, för är vi skrivvänner ska vi självklart bjuda in våra kompisar att delta.
Dessutom inleds varje avsnitt med att författarna själva öppenhjärtigt delar med sig av var de befinner sig på sin skrivresa.
För Annelis del handlar det om de egenutgivna feelgoodromanerna ”Fritt fall” och ”Stormsteg”, som är aktuella som pocket och ljudböcker, samt en ny bokserie som ska ges ut nästa år på Saga Sverige.
Stina kommer i sin tur att debutera under våren 2022 med spänningsromanen ”Nu dör vi” på Bokfabriken.
Ny syn på saker
Båda är överens om att poddandet och kontakten med lyssnarna har bidragit till att deras eget författarskap har utvecklats.
– En skrivvän i gruppen berättade exempelvis att hon redigerade sitt manus baklänges. Hon började från slutet och arbetade sig sedan framåt. Det tipset tog jag till mig, säger Stina, för annars är risken stor att man hastar på slutet.
– Ja, många gånger får skrivvännerna oss att tänka till, och då får vi syn på saker som vi inte hade sett annars, kommenterar Anneli.
Avsnitten spelas in på söndagar och sänds med två veckors mellanrum. Under 2021 har ett 20-tal avsnitt spelats in och planen är att fortsätta på obestämd tid.
– Ja, just nu ser vi inget slut på poddandet. Det här är något som är alldeles för roligt! säger Stina.
Det här är Stina
Namn: Stina Flodén.
Ålder: 40 år.
Yrke: Författare, socionom och personalvetare.
Bor: Göteborg.
Familj: Sambo och två barn.
Aktuell med: Spänningsromanen ”Nu dör vi” (Bokfabriken) våren 2022.
Hemsida: www.stinafloden.com
Facebook: Stina Flodén – författare
Instagram: @stina.floden
Det här är Anneli
Namn: Anneli Olsson.
Ålder: 41 år.
Yrke: Författare, egenföretagare inom sociala medier och frilansskribent.
Bor: Uppsala.
Familj: Man och tre barn.
Aktuell med: Feelgoodromanen ”Stormsteg” (Tawera förlag) och ny bokserie 2022 (Saga Sverige).
Hemsida: www.forfattaranneli.se
Facebook: Författaranneli
Instagram: @forfattaranneli