Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Minna: Svärfars elakhet gjorde min man passiv

07 sep, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Kvinna och man bråkar i soffan
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
När jag och Jonas köpte hus blev det tydligt hur osäker han var. Men jag förstod inte varför förrän jag träffade hans syster och hon berättade om deras far.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 oväntade kändispar som fick barn tillsammansBrand logo
Se också: 7 oväntade kändispar som fick barn tillsammans

Det var fantastiskt att flytta från vår slitna hyreslägenhet till eget hus, vi hade drömt om det länge.

Mina svärföräldrar hade dittills inte vållat oss några problem, vi träffade dem inte så ofta. När vi fick Sanna ville de givetvis se mer av oss.

Jonas ville gärna ge intryck av att vara praktiskt lagd. Han köpte ofta nya verktyg och jag väntade på att han skulle börja att fixa och dona i huset. Men ingenting hände. Han gick mest omkring och funderade, utan att sätta igång med något.

Om en kran droppade eller en takpanna behövde bytas fick vi be någon annan om hjälp. När vi gjorde i ordning Sannas rum och hade köpt en ny gardinstång som skulle upp, blev den stående.

– Jag fixar det sen, sa Jonas.

En vecka senare stod den kvar på samma plats. Om jag inte tröttnat och hotat med att göra det själv hade den nog fortfarande stått där.

Men det var inte bara det praktiska som var ett problem. Jag oroade mig för att lämna honom ensam med Sanna. En gång satte hon en karamell i halsen och han stod som förlamad.

Jag fick springa dit från andra sidan trädgården medan han passivt tittade på. Jag var upprörd och då blev han sur och försvarsinriktad.

– Men du sprang ju ändå hit! fräste han.

Han hade inte körkort och nu förstod jag verkligen varför. Han klarade inte av stressiga situationer. Han hade varit en direkt livsfara i trafiken.

Har slutat kritisera

Jag hade börjat acceptera att han helt enkelt var så där, när hans syster kom på ett av sina sällsynta besök. Hon bor långt från oss och jag hade bara träffat henne ett par gånger.

Annons

En kväll satt hon och jag och pratade över en flaska vin. Då berättade hon om deras pappas ”pedagogiska” uppfostringsmetoder.

– Han var alltid tävlingsinriktad. Han tålde inte att vara sämre än någon annan och det där fick Jonas känna på.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Hon berättade att min svärfar inte tålde att ha fel eller att bli motsagd och kände sig hotad av andras prestationer. Varje gång Jonas försökte bevisa att han var duktig på något var pappan där och sköt honom i sank.

– Pappa kunde vara så elak, sa hon. Jag tror inte att han själv förstod det … men det fick Jonas att sluta ta initiativ. Han försökte helt enkelt undvika pappas kritik.

Han slutade tro på sig själv. Nu förstod jag hur allt hängde ihop.Sedan dess har jag slutat att kritisera, jag uppmuntrar honom att försöka och berömmer så fort han får något gjort och det har stärkt honom.

Jag är inte särskilt förtjust i min svärfar och ser noga till att han inte kommer undan med gliringar.Även om Jonas inte säger något vet jag att han uppskattar det. Det här har gjort vårt förhållande starkare.

Annons