Makarna Engelbrekt älskar julen: ”Vi ’jular’ vi oss från oktober till december”
– Det händer att vi går in här andra tider på året bara för att njuta och få lite julstämning.
Hemma hos Annika och Håkan Engelbrektsson på Engelbrekt gård utanför Trollhättan är julförberedelserna sedan länge i full gång. Den årliga julmarknaden i slutet av november närmar sig och gården pyntas för att skapa en fulländad julstämning. Nu är det den tid på året då paret frossar i allt som har med julen att göra.
– Jag har alltid älskat julen. Det är nog extremt att älska julen så mycket som jag gör, skrattar Annika.
48 lådor med julsaker
Håkan skrattar till och erkänner att även han älskar julen men att hustruns vurm för högtiden ändå tar priset.
– När vi flyttade ihop sa hon att hon hade några kartonger med julsaker som hon behövde plats för. Inga problem tänkte jag tills det visade sig att det var 48 lådor med bara julgrejer.
– Du blev varnad för mig innan. “Tänk på att hon har mycket pynt” fick du höra, säger Annika och tillägger:
– Men du är lika mycket julfreak som jag. När november närmar sig brukar du ju säga att det är dags att börja pynta och då brukar du börja spela julsånger.
Vi befinner oss på gårdsplanen utanför för ladugårdsbyggnaden där julmarknaden ska äga rum om några dagar. Kvicksilvret ligger under nollan och luften är krispig och klar. Annika och Håkan visar runt på gården.
Annika och Håkan Engelbrektsson
Ålder: 57 och 52 år.
Bor: På Engelbrekt gård, Trollhättan.
Familj: Annikas tre barn och barnbarn samt Annikas och Håkans respektive föräldrar och syskon.
Gör: Annika är miljöinspektör på Trollhättan stad och Håkan är tjänsteman inom vindkraftsektorn. På deras gård, som har anor från 1800-talet, finns också en gårdsbutik med försäljning av gårdens ägg och ibland även lokalt producerade produkter från granngårdar. Hyr ut den ombyggda ladugården till fest och bröllop.
Aktuella med: Julmarknad den 23 november på Engelbrekt gård, klockan 12-16.
Snön har inte fallit än men Håkan håller det inte för otroligt att väderfenomenet ”Vänersnö” (snöfall som bildas när kalla vindar sveper med sig varmluften över sjön Vänern) kan nå dem om kylan håller i sig.
– Snö skapar ju ännu mer julkänsla så klart, säger han.
Tomtestugan är byggd av återbruk
Redan första oktober går startskottet för julfirandet. När mörkret kryper närmare tänds julbelysningen i tomtestugan. Tomtestugan är placerad mitt i själva ladugårdsbyggnaden och de byggde den själva för några år sedan med återvunnet material.
Vissa delar i stugan är originaldetaljer från boningshuset och det finns gott om detaljer som skapar mys och trivsel. Här finns en vedspis med en lampa i som ger sken av en sprakande brasa, en gryta som puttrar på spisen, tomtar, adventsstjärnor och stakar i fönstren och julstjärnor i tyg. Här finns allt för att skapa julfrid mitt i sommaren om man vill.
– Det händer att vi går in här andra tider på året bara för att njuta och få lite julstämning. Men det är framför allt på hösten som vi börjar längta efter julen. Från oktober till december ”jular” vi oss, säger Annika och fortsätter:
– Vi firar inte jul året om, även om man skulle kunna tro det. Men visst händer det att det kittlar till i magen och man grips av jullängtan mitt i sommaren.
Hon tillägger att när julen är över städar de undan allt pynt inne i huset och hon har hittat ett system med hurtsar och möbler med förvaringsutrymmen för att det ska gå snabbt att både plocka upp och ner julsakerna.
– Och jag har inte slängt en enda julpryl som jag införskaffat genom åren. Men jag köper en del nytt också.
En tid efter att tomtestugan tänts upp börjar julförberedelserna inne i boningshuset.
Vi försöker se en julkalender i veckan
Då är det dags för första avsnittet av en av SVT:s alla julkalendrar. Annika samlar på dem och har samtliga kalendrar i sin samling.
– Det finns cirka 40 stycken. Min favorit är definitivt Selmas saga. Kläderna är fantastiska. Vi har den klädstilen under marknaden och även flera av producenterna och försäljarna har anammat klädstilen som är inspirerad av förra sekelskiftet.
– Och Tjuvarnas jul, inflikar Håkan apropå sevärda julkalendrar.
– Julkalendrarna bygger upp en förväntan och spänning. Vi försöker se en julkalender i veckan, fortsätter Annika.
Viktigt med julmusik från november
I slutet av november drar paret igång med julbaket och förbereder maten, även om de gärna äter julmat alla tider på året. Under förberedelserna frossar de i julfilmer och julmusik medan arbetet pågår.
– Då går det alltid en julfilm i bakgrunden, säger Annika som tycker att julen ska tillfredsställa alla sinnen med många intryck, färg och ljus men också dofter och smaker.
Annika dekorerar nästan varenda utrymme i huset. Till och med badrummet julpyntas. På en skänk i matsalen har hon samlat julsaker som hon har ärvt och som hon har en särskild relation till.
Julmusiken är en viktig del som skapar stämning och förväntan
Håkan håller med om att julen ska vara någonting extra och att det ska märkas att det är jul.
– Det är ju en maffig högtid med mycket av allt. Julmusiken är ju också en viktig del som skapar stämning och förväntan. Det är musik som man blir glad av. Just förväntan och stämningen är det som jag tycker så mycket om med julen, säger han.
Båda har fina minnen från sina barndoms jular. Den känslan har etsat sig fast och är minnen som värmer.
– När jag var liten brukade min pappa hämta mig på julaftonsmorgon och så åkte vi hem till min farmor och farfar. Det smattrade så hemtrevligt i braskaminen och det doftade härligt av julmaten. Det var enkelt och avslappnat med mycket skratt och mys. Det är det som jag tycker är fint med julen.
Lokal hyrs ut till fest och bröllop
Gården de bor på heter egentligen Holm men när de flyttade in för elva år sedan döpte de om den till det mer passande Engelbrekt gård. Huset och omgivningarna var rena drömprojektet för paret och det kliade i fingrarna på dem att få sätta igång med verksamheter av olika slag.
Där det en gång i tiden var spiltor för gårdens kor är det i dag en evenemangslokal med en liten bardisk och en scen i ena hörnet. Lokalen hyrs ut till fest och bröllop och det är också här som julmarknaden äger rum.
– Både jag och Håkan är kreativa och när vi flyttade hit tänkte vi att det här är en perfekt plats att kunna förverkliga drömmen om att arrangera olika evenemang och ha djur på markerna runt omkring, berättar Annika.
I dag har de kor, höns, getter, hästar och hundar och katter på gården. Men de har fortfarande kvar sina arbeten, Annika som miljöinspektör på Trollhättan stad och Håkan som tjänsteman inom vindkraftsektorn.
– Vi har ju aldrig semester. All ledig går ju till att sköta djuren och gården, säger Håkan.
Julmys på tu man hand
Själva julhelgen firar de i omgångar och i olika sammanhang. Annika och Håkan har inga gemensamma barn men Annikas tre barn och barnbarn kommer alltid hem på juldagen. Då blir det liv och rörelse på gården och man äter och umgås och har det trevligt tillsammans. Då fylls även av andra släktingar som kommer på besök.
Julafton har sitt särskilda schema.
– På julaftons morgon är vi för oss själva och ger varandra en julklapp. Vi brukar ge varandra tio julklappar som vi delar ut under dagen. Efter första julklappen åker vi hem till Håkans syster och äter julgröt.
Efter det bär det av hem till Engelbrekt gård igen. Då fixar de med djuren, byter om och fortsätter sedan med julmyset på tu man hand.
– Till Kalle Anka äter vi alltid lutfisk. Sedan tittar vi på alla julklassiker på tv och bara har det lugnt och skönt och njuter av julen.