Linda lever med Erik och Hampus – nu ger sig polyfamiljen ut på sitt livs äventyr med husvagnen
I villan hemma i Strömsund, Jämtland råder full aktivitet. Hampus Engström, Linda Fridland och Erik Fridland packar, städar och röjer i huset samtidigt som de yngsta barnen ska hållas sysselsatta. Efter skolavslutningarna i juni planerar de att packa in hela familjen i husvagnen och ge sig ut på vägarna.
– Att resa med husvagnen är livet, säger Erik och Hampus fyller i:
– Man kan åka dit man vill och bara vara. Det är så mysigt och barnen älskar det livet. Man är nära och har tid för varandra.
Drömmen är att bli borta ett helt år. Men att komma i väg kräver ett visst mått av planering och logistik. Familjen består nämligen av tre vuxna och nio barn och även om de äldsta tonåringarna stannar hemma och sommarjobbar den här gången, är det många som ska få plats. Därför har familjen införskaffat en elva meter lång husvagn och en skåpbil för att kunna få med allihop. Ekipaget brukar väcka en hel del uppmärksamhet när det rullar in på campingplatserna.
– Folk filmar och tar bilder på oss när vi kommer. En gång körde vi inne i centrala Stockholm, då vände folk på huvudet kan jag lova, säger Hampus.
Linda och Erik var gifta – träffade Hampus på jobbet
Men att sticka ut i mängden är något den här familjen är van vid. I år har det gått tio år sedan det gifta paret och fyrabarnsföräldrarna Linda och Erik träffade singelpappan Hampus på taxifirman där de alla jobbade. En vänskap växte fram, men övergick snart i någonting annat och förälskelsen var ett faktum. Alla tre hade känslor för varandra, men ingen av dem visste egentligen hur man gör när man är fler än två i en relation.
– Vi hade en konstig period där vi inte riktigt visste vad vi höll på med. Ingen av oss hade tidigare varit i något annat än en parrelation. Men så frågade Linda mig vad jag tänkte och kände och då svarade jag att jag gärna ville flytta in hos dem, men att jag annars inte ville ändra på något. Jag gillade både Linda och Erik. Samtidigt kändes det konstigt, för så kunde man ju inte göra, säger Hampus.
En chock för de anhöriga
Trion saknade helt referenser och visste inte alls hur man skapar ett liv och en vardag som inte bygger på tvåsamhet. Ändå vågade de satsa på sin kärlek och i januari 2013 flyttade Hampus och hans dotter in hos Linda och Erik. Från omgivningen fick de främst positiva reaktioner, men för vissa närstående tog det längre tid att acceptera deras kärlek.
– De allra närmaste blev chockade. Våra föräldrar tyckte inte att det här var världens bästa grej och några drog sig undan för att smälta det. Det tog nog ett år innan vi kunde prata normalt med alla igen och började umgås lite mer som vanligt, säger Linda.
Viss avundsjuka i början av relationen
Att vara tre i relationen ledde till nya utmaningar som ingen av dem var van vid sedan tidigare. Att se till att ingen kände sig utanför i förhållandet var det svåraste till en början, och visst kunde det förekomma svartsjuka.
– Alla är med i förhållandet på lika villkor, men ibland kan man bli överkänslig och analysera för mycket. Till en början kändes det väldigt störigt att till exempel behöva åka iväg och jobba medan de andra var hemma, säger Hampus.
– Man undrade vad de andra gjorde när man själv var i väg, fyller Erik i.
Kommunikation är viktigt
I dag är det inte längre ett problem. Alla tre har hittat sina roller i vardagen och familjelivet flyter mer eller mindre friktionsfritt. Själva tror de att kommunikation är nyckeln till framgång i deras fall.
– Vi har pratat mycket för att alla ska känna sig sedda och hörda. När man är tre personer är man tvungen att kommunicera mycket och jag har ofta tänkt att så här mycket borde man prata i parförhållanden också, säger Hampus.
– Jag tror att man tar varandra mer för givet när man bara är två. Efter tio år stämmer vi fortfarande ofta av hur vi mår och känner oss, säger Linda.
Polyfamiljen har nio barn och flera företag ihop
Sedan de bestämde sig för att våga ta steget har ingen av dem ångrat sig. I dag har de sammanlagt nio barn – Oscar, 20, Elliot och Alexander, 17, Moa, 14, Isabelle, 13, Nils och Signe, 6, Birk, 4, samt Ture, 3 – och har i flera år också drivit företag ihop.
Bland annat har de sålt barnkläder i en egen butik, drivit förskola och haft en cigarraffär. Dessutom har de en populär Youtubekanal och ett Instagramkonto där de delar med sig av sin vardag och aktivt försöker motverka de fördomar som finns mot alternativa familjeformer.
– Det är vårt bidrag till att normalisera alternativa sätt att leva på. Vi hoppas att vi på så sätt också kan bana väg för andra och kanske stötta dem att våga ta steget. När vi tog beslutet att leva tillsammans kände vi ingen som levde så här, men nu har vi upptäckt att det finns jättemånga som har alternativa familjebildningar. Vi får ofta meddelanden från andra som har funderingar kring det här, säger Hampus.
Slapp välja när det kom till kärlek
Att leva ihop alla tre har sina fördelar. Rent praktiskt underlättar det mycket att vara tre som delar på alla vardagssysslor som förskolehämtning och storhandling. Dessutom finns det alltid en vuxen som har tid för barnen. Men bakom beslutet att leva ihop finns en djupare förklaring.
– När vi får frågan om vad det bästa är blir svaret ofta ytligt – att det är bra med tre löner, att det går mycket snabbare att städa och så vidare. Men det är inte anledningen till att vi lever tre ihop. Anledningen är ju snarare att vi för tio år sedan insåg att vi inte behöver välja när det kommer till kärlek, vi kan älska varandra alla tre, säger Linda.
Utmaningar att leva i en polyamorös relation
Även om de vid det här laget har bevisat att det verkligen går att vara kär i flera personer och bygga ett liv tillsammans, finns det flera utmaningar som Linda, Erik och Hampus ofrivilligt tvingas brottas med. För dem har det blivit tydligt att vårt samhälle bygger på tvåsamhetsnormen. Att till exempel boka ett hotellrum för tre vuxna är inte alltid så lätt och när det ska skrivas under papper på banken finns det bara plats för två signaturer. Men störst huvudbry är ändå vårdnaden om barnen.
– Sedan vi träffades har vi fått fyra barn tillsammans och vi vill att alla tre ska vara vårdnadshavare, men det får vi inte. Och eftersom Linda och Erik är gifta blir Erik automatiskt vårdnadshavare till Lindas barn, även om barnet är mitt rent biologiskt. Då måste Erik avsäga sig faderskapet, det ska göras en utredning hos socialtjänsten och jag måste i princip adoptera mitt eget barn, säger Hampus.
Vigselceremoni – men inte juridiskt bindande
Inte heller kan de gifta sig alla tre. För några år sedan hade de ändå en vigselceremoni för att fira sig kärlek, men rent juridiskt är de inte likvärdiga i relationen.
– Allt är ju lugnt så länge vi är sams och alla lever. Men det kan uppstå problem om någon dör, då är vi inte lika inför lagen. Vi har träffat en jurist och skrivit testamente, men det är inte vattentätt. Om Erik och Linda skulle dö i en bilolycka ärver barnen huset och jag kan i värsta fall åka ut. Det känns frustrerande att det ska vara så här, det känns svårt att slå sig fram, säger Hampus.
Många fördomar om polyrelationer
För honom, Linda och Erik är det tydligt att det fortfarande finns många fördomar om personer med en alternativ livsstil.
– Fördomarna styr mycket. Många tror fortfarande att månggifte inte kan vara något man själv vill och att det alltid är något man tvingas till. Och även om det har blivit lite mer normaliserat att leva så här har det inte tagit sig in i lagstiftningen, vilket är synd, säger Linda.
Den allra vanligaste fördomen handlar om att relationen till barnen skulle bli sämre bara för att man inte lever i ett traditionellt parförhållande.
– Att det är synd om barnen är en jättevanlig fördom. Många tror inte att vi bryr oss alls om barnen och att det enda vi gör är att ligga. Vi får ofta frågan om inte barnen blir retade i skolan på grund av att vi lever som vi gör, men det har ärligt talat aldrig hänt, säger Linda.
Även om trion i dag har blivit härdade och oftast inte tar åt sig av den okunskap som finns, händer det ibland att de känner sig sårade av kommentarerna.
– Vi blir ledsna såklart, för vi finns hela tiden här för våra barn. Vi lever som en helt vanlig familj, med undantaget att vi kanske har lite fler barn än de flesta. Folk har till och med anmält oss till socialen. Socialtjänsten har aldrig anmärkt på någonting, de ser ju att barnen har det bra och att de som har anmält oss bara har svårt för människor som går utanför normen, säger Hampus.
Polyfamiljen ger sig ut med husvagn
Efter att i många år ha jobbat med olika verksamheter på plats hemma i Strömsund, har familjen nu beslutet att satsa på en tillvaro som så kallade digitala nomader genom att försörja sig på sina sociala medier. Huset är uthyrt och de ser fram emot att under det kommande året föra en friare tillvaro ute på vägarna.
– Vi vet inte hur länge vi blir borta, men helst ett år. Vi ska resa runt i Sverige nu i sommar och sen ner till södra Europa när det blir kallare här. Framåt vårkanten tänkte vi rulla hemåt igen för att njuta av Norden och så avsluta sommaren med att åka upp till Abisko. Det hade varit idealiskt. Vi har en diskussion nu om hur vi kan vara borta längre än sommarlovet med skolpliktiga barn.
Ser till att få egentid när det behövs
Även om husvagnen är elva meter lång och har nio sovplatser kan utrymmet ibland kännas för trångt när man är så många som lever tätt inpå varandra. Men ingen av dem verkar särskilt orolig för att det ska bli påfrestande. Att bo tolv personer under ett och samma tak gör att man utvecklar strategier för att hantera den typen av situationer.
– Vi har utarbetat en bra rytm i den här familjen. Oavsett om vi är hemma eller ute med husvagnen känner man ibland ett behov av att skärma av sig eller dela på sig. Jag brukar ge mig ut och cykla med två, tre barn för att få komma ut och röra på mig. Om jag inte tränar blir jag sur. Man hittar sina sätt – om Erik behöver vara ensam fixar och donar han med saker utomhus och Linda viker tvätt i tvättstugan, säger Hampus.
Att det ska bli slitningar under deras kommande långresa är således ingenting som oroar dem. Tvärtom ser de fram emot att få kvalitetstid med barnen och varandra. Förra året tog de en testtur – och fick mersmak.
– Vi var ute med husvagnen i 50 dagar som ett test förra sommaren. När det var dags att åka hem märkte vi att ingen av oss egentligen ville hem. Det bådar gott inför vårt kommande äventyr, säger Hampus.
Inte rädda för att ta en risk
De senaste åren har familjen sparat ihop pengar för att kunna göra sin dröm till verklighet. Att försörja sig på sociala medier är inte helt lätt, men trion bedömer att de i dag tjänar tillräckligt mycket på samarbeten och annonsförsäljning för att de ska klara sig. Skulle det visa sig vara svårt hittar de på något annat. Varken Erik, Linda eller Hampus är särskilt rädd för att ta en risk – oavsett om det gäller jobb eller kärlek.
– Man får kasta sig in i saker ibland. Det går egentligen aldrig att säga att man har en trygg grund att stå på, för förändringar sker hela tiden. Vi har kastat oss ut förut, när vi sa upp oss från taxibolaget där vi hade hyfsat fasta inkomster alla tre för att satsa på förskolan. Vi brukar tänka att allting alltid löser sig.