Luise lever med sin man, sin älskare och sina barn
Luise Thye-Østergaard, 39 år, bor i Danmark tillsammans med maken Jesper, 45 år, och deras två barn. I samma hus bor också Mads, 39 år, och hans dotter. De kallar det för ett kärleksexperiment.
Det hela började 2015 när Luise och Jesper diskuterade sitt åtta år långa äktenskap. De var överens om att de älskade varandra, men kom fram till att de hade utvecklat olika behov.
– Vi har alltid pratat mycket om livet och hur vi vill leva. Att leva ett vanligt liv har aldrig varit något för oss, vi vill utmana, ställa viktiga frågor och bli klokare på vem vi är, säger Luise.
Hon förklarar att hon alltid har haft större sexlust än Jesper, men att de trots det haft ett bra och välfungerande sexliv.
– Jag ville gå in i ett mer tantriskt och spirituellt universum och utforska min egen sexualitet på ett annat sätt. Men det ville inte Jesper. Vi pratade om swingers, tantra, yoga och allt möjligt, men så kom Mads plötsligt in i bilden.
Det här är en ny form av kärlek, som vi hoppas blir mer accepterad med tiden
Mads är professionell golfspelare och skulle vara Jespers tränare. I gengäld skulle Luise som är EFT-behandlare (en terapiform) och coach hjälpa Mads med hans dotters mående. Luise hade gett golftimmarna till Jesper i födelsedagspresent, det var hans terapi.
Ville inte lämna sin man
Jesper arbetade mycket under veckorna och spelade golf varje helg. Luise såg Jespers brinnande golfintresse och ville också prova något nytt, men hon visste inte vad. Vid den här tidpunkten tillbringade hon mycket tid tillsammans med Mads eftersom de arbetade ihop på ett projekt.
– En dag skulle jag ut på golfbanan för att arbeta med Mads och när jag såg honom komma över gräset var det som att blixten slog ner. På väg hem i bilen slog det mig: Den här känslan kan göra att jag lämnar man och barn för en ny kärlek.
Samma kväll när hon skulle natta sin dotter, som då var fyra år, sa dottern: ”Mamma, du har väl inte blivit kär i någon annan och ska vara ihop med honom?”
– Tidigare hade jag inte trott på sådant, men nu tänkte jag att det var ett tecken som måste betyda något. Det fanns en mening med det. Jag måste berätta om det för Jesper.
Se också: Irene lämnade sina barn för att hitta sig själv
Luise ville inte lämna sin man. Hon berättade vad som hade hänt på golfbanan och vad dottern hade sagt. Efter detta kom Mads oftare hem till dem. Jesper såg vad som var på gång mellan Luise och Mads.
– Han sa att han också skulle vilja ha en relation med någon annan och ville att vi skulle avsluta vår sexuella relation. Han ville att jag skulle ha den relationen med Mads och han ville inte vara en del av den. Även om det här var det bästa för oss eftersom vi inte kunde tillfredställa varandras behov gjorde det samtidigt väldigt ont, säger Luise.
Möter många fördomar
Jag lever med Danmarks modigaste män
Nu lever Luise, Jesper, Mads och deras tre barn tillsammans som en familj. De äter alltid tillsammans, men de har två vardagsrum och gör ibland saker var för sig på kvällarna.
– Ibland vill Jesper vara själv och titta på tv och ibland tittar han och Mads på golf medan jag sitter i det andra vardagsrummet och läser eller mediterar. Vi tre har en unik gemenskap. Jag har ett sexuellt förhållande bara med Mads, men kärleken jag känner för Jesper är fortfarande stark.
Luise menar att allt för många undertrycker sina behov. Många par skiljer sig och många är otrogna eftersom de inte vågar säga vad de egentligen vill ha i förhållandet. Hon vill träda fram för att få andra par att tänka nytt och se möjligheter i stället för hinder när förhållandet inte fungerar.
– Jag säger inte att sättet vi har valt att leva på är lösningen för alla, det är ju väldigt få människor som lever som vi gör. Jag hoppas att någon kan se sig själv i mig eller oss. Min önskan är att bevara familjen, det är det bästa för barnen, säger hon fortsätter:
– Det är många som lever med skam och skuld i parförhållanden eftersom de inte är modiga nog att vara sanna mot sig själv och av rädsla att förlora sina närmaste. Det är inte bra för någon. Det är bara du som vet hur du ska leva ditt liv på bästa tänkbara sätt.
Många har reagerat på att Luise, Jesper och Mads lever ihop. Familjemedlemmar har tagit avstånd. Ett par personer vill inte ha med dem att göra och kan inte förstå hur man kan leva på det sättet.
– Det gör ont ända in i hjärteroten. Vi är bara ärliga och vill det bästa för varandra, men vi möter våldsamma fördomar. Det här är en ny form av kärlek, som vi hoppas blir mer accepterad med tiden. Lyckligtvis är det många som tackar oss för att vi står upp för detta och menar att det finns ett behov för den öppenhet vi visar.
Vill vara ärlig mot barnen
Luises och Jespers barn har varit involverade från början. Det har även Mads dotter varit. De har fått veta vad som har hänt, varför det händer och varför mamma plötsligt sover tillsammans med en ny man.
– Jag sa till mina barn att jag tycker bättre om att leka med Mads, och att jag tycker bättre om att sova med honom än med deras pappa. Det är viktigt att ge barnen tydliga förklaringar så att de förstår, säger Luise och fortsätter:
– I många familjer sover mamma och pappa i varsitt rum men ingen pratar om det för det är tabu. Men så ser verkligheten ut och det vill jag ta tag i. Det är viktigt att vara ärlig mot barnen.
Luise förklarar att de inte lever i ett öppet förhållande och inte heller har ett polyamoröst förhållande. Hon har inte sex med Jesper, bara med Mads. Eftersom Jesper vill träffa en ny kvinna är de öppna för det, men han har inte känt behov av det än även om det var utgångspunkten i planen.
– Vi har gått in i det här eftersom vi ville lära känna varandra bättre, vi ville ta oss förbi alla lager av smärta som finns runt hjärtat och ställa frågor om vilka vi är och vad vi vill. Det är en inre resa som vi gör tillsammans och det kräver mod. Jag lever med Danmarks två modigaste män.
När familjestrukturen ändras dramatiskt genom att något blir annorlunda eller när man ändrar på det invanda och trygga reagerar barn.
– Några reagerar kraftigt och andra mindre på förändringar som sker. Familjens rutiner och vanor är ofta det som är tryggt och som förankrar barnen och gör det möjligt för dem att utforska världen. När något plötsligt ändras radikalt inom dessa trygga ramar tror jag att det allra viktigaste är att föräldrarna är öppna, säger Susanna Borovski Lübeck, familjeterapeut på Familjesamtalen i Oslo.
Den ursprungliga kärnfamiljen är inte nödvändigtvis den bästa familjeformen för barnen
– Man är tvungen att tala öppet med barnen om de förändringar som sker för att barnen ska fortsätta känna sig trygga i att föräldrarna finns där för dem. Det behöver inte ändras även om familjestrukturen ändras. Barn förstår mycket, även om de inte kan förstå på samma sätt som vuxna. Barn känner stämningen och de ser förändringar i föräldrarnas beteende och känsloliv, i högre grad än vad föräldrarna är medvetna om, säger familjeterapeuten.
– Om man inte förklarar tillräckligt bra för barnen vad som händer och varför när stora förändringar uppstår, så kan dessa förändringar påverka familjestrukturen negativt.
– Det betyder självklart inte att man ska ge barnen insyn i föräldrarnas vuxenliv eller i deras sexuella preferenser. Men man är tvungen att lägga ner tid på att prata med barnen om det som sker på ett sätt som de förstår.
Kärnfamilj inte alltid bäst
Susanna Borovski Lübeck förklarar att det är viktigt att lyssna på barnens undringar och frågor och besvara dem på ett ärligt sätt utifrån barnens premisser. Barn behöver trygghet. Och om en ny vuxen kommer in i familjen måste man ha tålamod.
– Det är inte konstigt om ett barn reagerar kraftigt på att en främmande vuxen plötsligt befinner sig i huset, den plats där barnet ska känna trygghet och lugn och ska få vara sig själv fullt ut. Föräldrarna måste ge barnen tid och de måste ta ansvar för eventuella konflikter som kan uppstå. Det är inte barnens fel att föräldrarna bryter upp och lämnar familjen.
Familjebegreppet håller på att förändras, det är inte ett konstant färdigdefinierat begrepp, det finns många olika sätt att leva på som familj, enligt familjeterapeuten.
– Den ursprungliga kärnfamiljen är inte nödvändigtvis den bästa familjeformen för barnen. En familj med mamma och pappa, som har ett stort avstånd mellan sig, eller där det är mycket problem behöver inte vara bättre. Jag tror att trygga vuxna som vågar prata öppet med barnen om den familjeform de lever i är det viktigaste för att barnen ska ha det bra när de växer upp, avslutar Susanna Borovski Lübeck.
Olika familjekonstellationer
Bonusfamilj
(Ombildad familj, styvfamilj)
Alla medlemmar har inte genetiska eller juridiska band. Till exempel när en separerad förälder flyttar ihop med någon som kanske också har barn.
Kärnfamilj
Man och kvinna med gemensamma barn.
Makalös familj
Även kallad enförälderfamilj. Ensamstående förälder med barn.
Regnbågsfamilj
Även kallad hbtq-familj. Föräldrar av samma kön eller en familj där en eller flera föräldrar är transpersoner eller har transbakgrund.
Självvald familj
Där man själv väljer vilka man kallar familj. Det kan vara en kombination av den familj man vuxit upp i och andra man själv valt ska ingå.
Stjärnfamilj
Alla familjer som inte är kärnfamiljer.
Storfamilj
Även kallad utvidgad familj. Familj större än kärnfamiljen, till exempel med släktingar eller sammansatt av två eller flera kärnfamiljer.
Källa: 1177
Av Ida Bergersen
Översättning Anette Bülow