Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Sara: Flytten gjorde min katt olycklig

06 okt, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
En randig katt sitter i ett katträd och blir klappad av en kvinna.
Foto: Shutterstock/TT
Min katt Tiger älskade att ligga i fönstret och spana.
När vi måste flytta till en annan lägenhet med en annan utsikt blev hon mycket missnöjd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Katten Bonus simmade sig i form – se bildernaBrand logo
Katten Bonus simmade sig i form – se bilderna

En fredagkväll för snart åtta år sedan hittade jag en våt och kall katt på motorhuven av min bil. Jag tog med henne hem. Hon var gul-och-svart-randig och jag döpte henne till Tiger.

Under helgen låg hon på en filt i fönsterkarmen bakom min datorskärm och tog igen sig, men en dag när jag skulle hämta ved så smet hon ut. Jag letade efter henne i ­några dagar, men kunde inte hitta henne.

Katten gick på långa vandringar

När jag trodde hon var borta för gott dök hon plötsligt upp i trädgården. Jag skämde bort henne med massor av kel, kyckling och tonfisk. Efter ett och ett halvt dygn var hon redo att gå ut igen. Det bar mig lite emot att släppa ut henne eftersom jag inte visste om hon skulle komma tillbaka, men det gjorde hon. Och jag lärde mig acceptera att jag var ett slags vilohem mellan äventyren.

När hon blev äldre drog hon ner på sina långa vandringar och tillbringade mer tid i fönsterkarmen i mitt kontor än på marken för att jaga möss. Jag njöt av att ha henne nära och var nöjd med att ligga och spana ut mot trädgården. När det var klart väder kunde vi se ända ner till mossen en bit bort. Med blicken följde hon nyfiket harar och hjortar som gick förbi.

En regnig och blåsig höst följdes av en kall vinter. Det blev allt svårare att hålla värmen när jag arbetade på kontoret. Det drog från fönstren och jag märkte att kylan trängde upp mellan golvplankorna.

Jag anlitade ett företag som skulle åtgärda problemen. Det bästa vore om vi kunde flytta ut medan arbetet pågick och lyckligtvis kunde vi låna min mosters taklägenhet. Tiger fick under tiden nöja sig med utsikten från ett klösträd. Det var ju inte läge att släppa ut henne på en ny plats. Dessutom skulle arbetet ju bara pågå under en begränsad tid.

Annons

Katten fastnade vid datorskärmen

Men det var av förklarliga skäl svårt att förklara för henne. Den första kvällen vankade hon rastlöst omkring i lägenheten som om hon letade efter något. Jag insåg att hon spanade efter ett fönster att placera sig i, men de flesta var små och placerade på snedtaket. Det var en utmaning att koncentrera sig på jobb med en otillfredsställd katt i bakgrunden. Jag höll på att bli knäpp.

Tiger påminde mig hela tiden om att hon hade tråkigt. På förmiddagen nästa dag insåg jag att jag behövde skaffa mig ett par öronproppar för att kunna jobba. Jag sparade min text, drog på mig jackan med en suck och gick iväg. Förutom öronproppar så köpte jag även tonfisk till Tiger. Det skulle kanske göra henne på lite bättre humör.

När jag kom hem igen låste jag upp dörren och öppnade den försiktigt. Jag ville inte att hon skulle smita ut. Men det var tomt i hallen.

– Tigerkatten, ropade jag och rasslade med konservburkarna, här har jag tonfisk!

Jag hittade henne framför min datorskärm. Och förstod direkt varför.

På skärmen simmade färggranna fiskar i turkost vatten. Tiger tittade på dem med huvudet på sned och ett saligt uttryck i ögonen. Så som hon brukade göra när hon tittade ut genom fönstret hemma.

När jag vaknade nästa morgon låg hon på tangentbordet. Skärmen var svart eftersom jag hade stängt av datorn kvällen före. Hon jamade otåligt när jag satte igång datorn. Bland videoklippen i datorn hittade jag en film av vackra hästar som galopperade med fladdrande manar. Detta uppskattade min kattdam.

Vi kom hem till nya fönster och tätat golv. Tiger verkar tro att vi har fått utsikt över savannen för när det är dimmigt utanför visar jag henne filmklipp med Afrikas djurliv på den bärbara datorn.

Det händer också att hon får se dokumentärer om Alaska och Nya Zeeland på min gamla tv. Det gläder mig att min älskade katt får möjlighet att vidga sin horisont så här på äldre dagar.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons