Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Tove: ”Jag trodde att vår vänskap var unik”

19 okt, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Två kvinnliga kollegor ler mot varandra.
Foto: Shutterstock/TT
Jag klickade direkt med vår nya kollega, och ett kort jag fick av henne visade att vänkapen var ömsesidig.
Jag kände mig utvald, ända tills jag fick se en annan kollegas kort …
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 12 tecken på att du funnit riktig vänskapBrand logo
Se också: 12 tecken på att du funnit riktig vänskap

Under flera år var vi samma sex personer i ett arbetslag, som tog raster ihop, pratade om allt möjligt och lärde känna varandra riktigt bra. En av oss var ganska mycket äldre och till nyår 2020 skulle hon gå i pension, och vi skulle få en ny kollega. Jag var både spänd och nyfiken på hur allt skulle bli.

I januari 2021 började Katja, och hon var väldigt annorlunda mot vår gamla kollega. Hon och jag var lika gamla, 41 år, och jag gillade henne, även om hon på ett sätt var lite för mycket. Hon pratade mycket och högt och hade åsikter om allt.

Hon var också rolig, kreativ och hade nära till skratt, och det dröjde inte länge förrän jag tänkte att det kunde vara roligt att lära känna henne även privat. Vi hade nämligen mer än åldern gemensamt, för vi var båda ensamstående med två barn och bodde inte så långt från varandra. Det tog emot lite att ta initiativet, för jag riskerade ju att bli avvisad.

En fin vänskap växte fram

I augusti 2021 fyllde jag år, och Katja överraskade mig med en födelsedagspresent och ett kort som hon själv hade tecknat. Presenten var egenvirkade grytlappar i de färger som jag berättat att jag hade i mitt kök, och jag blev jätteglad.

Men jag blev ännu gladare för texten på kortet, för hon skrev att hon älskade min härliga personlighet och tyckte om att umgås med mig. Det värmde mitt hjärta, och gav mig också modet att fråga om hon ville komma över på bit mat med sina barn någon dag. Hon svarade snabbt ja, och gav mig en kram.

Annons

Kvällen med våra fyra barn blev mer än lyckad, och en fin vänskap växte fram både mellan mig och Katja och våra barn. Vi gjorde mycket olika saker ihop, och på höstlovet hyrde vi ett gammalt hus och hade fem fantastiska dagar tillsammans.

Det var exakt samma ord som till mig

Då och då tänkte jag på att om det inte hade varit för ­Katjas fina födelsedagskort till mig, hade jag nog aldrig tagit modet till mig att föreslå en privat kontakt utanför jobbet.

Fick ett likadant kort

En av de andra i arbetslaget hade födelsedag i december, och hon fick också en liten present av Katja – en fin, virkad krage, och även hon fick ett egengjort kort. Vår kollega blev både rörd och glad, för hon hade på en rast berättat att hon hade sett flera med den här sortens gammaldags kragar, men att hon inte hade någon aning om var man kunde köpa en.

Jag hade inte visat någon texten på mitt födelsedagskort, eftersom jag tänkt att den var rätt personlig. Den här dagen var jag vid ett tillfälle ensam med födelsedagsbarnet i omklädningsrummet, då hon kom fram till mig och sa:

– Du, kolla så gulligt Katja har skrivit till mig. Är det inte fint av henne?

Jag läste texten på kortet och blev aningen överraskad, för den var nästan ordagrant likadan som Katja hade skrivit till mig, men jag höll god min.

I efterhand funderade jag på det, och först tyckte jag att det var underligt att Katja hade använt precis samma sprudlande fraser till vår kollega som till mig. Texten på Katjas kort hade ju fått mig att känna mig speciell.

Så tog jag mig samman och bestämde mig för att det inte spelade någon roll, för jag var otroligt glad över att ha blivit vän med Katja. Vår vänskap har bara blivit starkare sedan dess, och i år ska vi åter på höstlov med barnen, den här gången till ett badhotell.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons