Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Svetsaren Maria: Nu får det vara slut med trakasserierna!

24 mar, 2021
author Maria Höök
Maria Höök
Maria Höök sadlade om från florist till svetsare och jobbar nu för att förändra attityder och beteenden i denna mansdominerade bransch där många kvinnor upplever sexism och utsätts för trakasserier.
Maria Höök sadlade om från att jobba som florist till att bli svetsare.

Svetsaren Maria Höök gillar sitt jobb, men inte sexismen och fördomarna i branschen. Det vill hon förändra – och har därför startat Facebookgruppen Kvinnliga svetsare och Instagramkontot @kvinnlig svetsare.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag bestämde mig som 30-åring att byta yrke från florist till svetsare. Ett stort och konstigt steg tycker kanske vissa. För mig var inte steget så långt. Jag såg likheter i att arbeta med händerna och använda sin kreativitet och skapa. Men visst finns det även skillnader.

Jag gick efter ett års utbildning ut med kunskaper i alla svetsmetoder och 13 licenser. Stolt och lite rädd gav jag mig ut i arbetslivet. Jag hade tur som hade företag runt mig som såg väldigt positivt på att få in kvinnor i yrket. Arbetsgivare som inte såg mig som kvinna som ett problem.

Men åtta år senare har jag förstått att jag haft en otrolig tur på arbetsmarknaden. Jag startade ganska tidigt ett Instagramkonto samt en blogg där jag ville dela med mig av mitt jobb i bilder och videor. För att få andra tjejer att upptäcka vilket roligt yrke det är och att man inte behöver vara en fysiskt stark man för att ha yrket.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Det fanns inte många kvinnliga svetsare på nätet att följa då. Nu har det ökat markant, vilket är jätteroligt. Jag har fått flera mail från tjejer som sett mig på Instagram och nu har gett sig in i yrket. Jag har också fått ge många tips och råd och svara på frågor för att de ska våga ta steget.

Facebookgrupp för kvinnliga svetsare

Men även om man är accepterad på sin arbetsplats är det ändå nästan bara män som man arbetar med. Och på de mötesplatser som finns på nätet för svetsare är det ju sjävklart övervägande män. Där märkte jag snabbt att man som tjej inte fick samma svar som killarna. När tjejer ställde frågor blev de mer idiotförklarade än när killar ställde samma frågor. Resultatet blev att fler och fler tjejer slutade ställa frågor i grupperna.

Annons

Då bestämde jag mig för att starta en Facebook-grupp för bara tjejer. Där vi slipper skämt om kvinnor och nedvärderingar. Där man kan fråga om vad som helst och få ett seriöst svar. Gruppen heter Kvinnliga svetsare och har nu över 360 medlemmar. Här har vi vår fristad att kunna fråga om allt från typiska yrkesfrågor till tips och råd om hur man tar hand om hår och hud när man jobbar i en miljö där uv-ljus, smuts och slipdamm sliter otroligt mycket på det yttre. Tänk er ställa den frågan bland 14000 män i de andra grupperna...

I vår grupp pratar vi även om trakasserier och hur folk har det på sina arbetsplatser. Det var i samband med det som jag märkte hur många tjejer som än idag får stå ut med väldigt mycket trakasserier. Allt från små kommentarer till enorma övergrepp. Vi får ofta höra att kvinnor får ju ha lite skinn på näsan om de ska in i ett manligt yrke som detta, men det är faktiskt 2021 nu. Ingen ska behöva höra en förlegad jargong från 1950-talet om att kvinnor ska stå vid spisen och inte har i verkstaden att göra.

Detta är Maria Höök

Ålder: 37

Familj: Man och barn

Bor: Horred

Gör: Arbetar som svetsare och studerar till Kognitiv beteendeterapeut.

Aktuell med: Arbetar mot fördomar och trakasserier mot kvinnor inom industrin via Instagramkontot @kvinnligsvetsare och genom sin blogg

Kvinnor blir ibland inte anställda för att det kan uppstå problem när de ifrågasätter männens attityd på arbetsplatser och cheferna är för svaga för att sätta emot. De gnäller om att vi är “känsliga” och “lite skämt får man ta”. Absolut kan man skämta fram och tillbaka, men vi ska inte behöva ses som känsliga när vi utsätts för skämt som i årtionden använts för att trycka ner oss. Det är inte att överreagera.

Fick en chock av mejlen

Jag har gjort en serie med berättelser från kvinnor på min blogg. Vilka enligt många män är ”små skämt” som vi ska stå ut med. Jag fick en chock när jag fick in mejl efter mejl från tjejer. Här är några exempel på vad de berättat om:

Maria Höök jobbar som svetsare
Parallellt med att jobba mot trakasserier så försöker Maria Höök locka fler tjejer till branschen. – Det är ett förbaskat roligt yrke.

En la upp hela "paketet" på min arbetsbänk och frågade om det "inte är det bästa som jag har sett på länge" och om jag "ville ta ett smakprov?

Annons

En 50+ karl stod och runkade bakom min rygg när jag stod och svetsade

En 50+ karl stod och runkade bakom min rygg när jag stod och svetsade.

Jag har blivit juckad mot när jag svetsar och fått kommentarer när jag står med muttersmacken: ”Dina pattar guppar så fint då!”

Se också: Det här gäller för sexuella trakasserier på arbetsplatsen

Så gör du om du utsätts för sexuella trakasserier på jobbetBrand logo
Så gör du om du utsätts för sexuella trakasserier på jobbet

Jag fick nog och har försökt nå ut på olika plattformar för att få folk att förstå att Sverige inte alltid är så bra när det gäller jämställdhet. Jag håller föredrag på Svetslärarmötet som arrangeras varje år via Svetskommissionen. Där vänder jag mig till svetslärare. De formar nästa generation svetsare och kan förändra attityder.

Fler kvinnliga svetsare behövs!

Men det är som sagt inte så här överallt. På de flesta arbetsplatser är det riktigt bra. Så parallellt med att arbeta för att minska trakasserier och uppmärksamma folk på dem försöker jag även locka in fler tjejer i branschen. För det är ett förbaskat roligt yrke! Man får arbeta med händerna, utvecklas konstant eftersom man aldrig blir helt färdigutbildad, använda hjärnan och klura ut lösningar och arbeta med hela kroppen.

Jag har en gammal klasskamrat från svetsskolan som nu arbetar som svetslärare i Uddevalla, där har vi anordnat provapå-kvällar för tjejer som vill testa att svetsa. Vi visar upp olika metoder och de får testa och fråga. Majoriteten av oss som lär ut är kvinnor. För det blir så mycket lättare att fråga en annan tjej. Samt vi vill visa att vi finns. Kvällarna har gett fantastiskt positiva resultat. Många har sökt sig till yrket efter att ha varit där. Vi har insett att många tjejer verkar behöva prova på och ställa frågor innan de ger sig in i det här yrket. Det är få som gör som jag gjorde, det vill säga söka utbildningen utan att ha hållit i en svets.

Så ett tips till skolor där ute. Locka med speciella kvällar för tjejer. Det behövs för att få in dem i yrket och det behövs verkligen fler kvinnliga svetsare!

Annons