Kattpsykologen är hoppfull: "Så kan en skygg katt bli tam och gosig"
Susanne Hellman Holmström minns samtalet som om det vore i går.
Hon är visserligen van att många kattägare ringer henne, men just det här samtalet har stannat kvar hos henne. Det var en kvinna som tagit hem en katt från ett katthem. Katten var skygg men rådet hon hade fått från katthemmet var att låta det ta tid. Tids nog skulle katten sluta att vara rädd.
– Kvinnan sa att den skygga katten låg under sängen och tryckte. Jag antog att hon hade haft katten i ett par veckor, men hon svarade att hon hade haft honom i tre år.
Susanne slog sig för pannan. Hon frågade kvinnan om hon under de här åren hade fått klappa katten, men det hade hon inte.
– Jag trodde att kvinnan bodde stort så katten lätt kunde hålla sig undan, men det visade sig att hon bodde på 37 kvadratmeter och katten var en innekatt, säger Susanne.
Susanne mådde så dåligt av samtalet och tyckte så synd om både katten och kvinnan.
– Den katten måste mått så dåligt och kämpat med att hålla sig undan i den lilla lägenheten.
Köp feromoner på apoteket
Det blev starten på vad som i dag har blivit en ny bok, Älskade katt – från skygg till trygg i enkla steg (Mondial). Boken handlar om hur man som kattägare kan stötta sin katt till att bli tryggare och lugnare.
För just den där skygga katten som bodde med sin nya ägare på 37 kvadratmeter handlade det nog mycket om att den inte hade någon tillit till människor.
Det är är Susanne Hellman Holmström
Susanne är kattrådgivare och kattpsykolog med över 35 års erfarenhet.
Hon syns regelbundet i tv, till exempel har hon varit tv-programmet Go’kvälls kattexpert i många år.
Susanne har gett ut flera böcker om katter. Den senaste heter Älskade katt – från skygg till trygg i enkla steg (Mondial).
Själv är hon ägare till katten Hjärtrud (hon har hjärtan på sina tassar). Det är en brittisk korthår som är åtta år gammal.
"Hjärtrud är extrovert och kräver mycket uppmärksamhet", säger Susanne som brukar ta med sin kissen på resor, både i Sverige och till Spanien.
Annars bor de i Skåne.
Det kan ha varit en katt som aldrig varit nära människor innan. Ett stort problem i Sverige i dag är att många katter föds i det vilda och lever ute i skogen tills de antingen fryser eller svälter ihjäl eller fångas in.
Men sådana katter är långt ifrån hopplösa fall, betonar Susanne.
– Det är en baggis om man har rätt verktyg, säger hon.
Så hur ska man då börja? Susanne tipsar om att vi ska komma ihåg att katter lever i en doftvärld.
– På apoteket och i djuraffären går det att köpa feromoner som man pluggar in i eluttaget. Det här gör katterna mer harmoniska och de känner sig lugnare.
När man "feromonat" sitt hem kan man ge sig på steg 2.
– Vad tycker katten om att äta. En liten bit oxfilé eller kattgodis? Sprid ut godsakerna hemma, säger Susanne.
Förvildade katter kan bli tama
Något som också kan vara bra att tänka på är om katten har bra gömställen hemma.
– Se till att det finns höga höjder som katten kan klättra upp och spana ifrån. Platser där katten kan vara trygg och våga sova ordentligt, säger Susanne och skickar med ännu ett tips:
– Fundera också på ditt eget kroppsspråk. En rädd katt kan bli ännu räddare om man har yviga rörelser. Försök att röra dig och prata på ett sätt som katter tycker om, säger Susanne.
När katten blivit lite tryggare hemma kan man sätta ihop ett träningsprogram och strukturerat träna för att få katten mer social och tillitsfull. Det kan låta svårt, men det behöver det faktiskt inte vara. Mycket handlar om att belöna katten när den gör något bra, så kallad positiv förstärkning.
Susanne är hoppfull att skygga katter kan bli trygga katter.
– Förvildade katter kan förvandlas till helt fantastiska katter!