Cecilia ger övergivna katter en andra chans
–Det där är Sotis, han är en av våra pensionärer som bor här permanent, säger verksamhetschefen Cecilia Arnström efter att vi har presenterat oss. Allas.se är på besök på Norrtälje kattcenter.
Vi har tagit bussen till Grovsta, några kilometer utanför Norrtälje. Här finns sedan 13 år tillbaka Norrtälje kattcenter med katthem och kattpensionat. Redan i butiken, där det i stort sett säljs allt en katt kan behöva och lite till, träffar vi på en av hemmets boende. Sotis, som mest liknar en panter, är tokkelig och hoppar snabbt upp på bordet där vi sitter, för att bli klappad.
– Sotis kom till oss för att både han och hans husse är gamla. Sotis kräver extra vård och medicinering nu på ålderns höst och husse klarade inte längre av att sköta om honom. Så då fick han stanna här, Sotis alltså. Och husse kan komma och hälsa på sin gamla kamrat hur ofta han vill, säger Cecilia.
Fegis är inte feg
Sotis får stanna kvar och vakta butiksdelen medan vi går vidare till den inhägnade terrassen på baksidan, här finns gott om plats för både lek och vila, och hörn att gömma sig bakom om man är blyg eller bara inte på humör. Men just blyg kan man knappast kalla den lilla brunspräckliga kissen som snabbt hoppar ner från sitt träd och med svansen rakt upp, formad som en krok, rusar rakt emot oss. Vår fotograf sätter sig ner på huk för att ta några bilder men den här kissen bryr sig föga om linsen, nej varför göra sig till när man kan använda kameraobjektivet som ett ”bli kliad bakom örat”-redskap?
– Fegis heter hon, när hon kom till oss var hon ganska rädd men nu är hon hur sällskaplig som helst, hon har verkligen utvecklats. Det sista halvåret har vi märkt att hon börjar bli lite dement, det kanske också har bidragit till att hon är så kärvänlig.
Just i dag är det seniorerna som hänger här på terassen. Det är katter som är gamla, behöver mycket vård och som inte har så mycket tid kvar. Därför kommer de inte att adopteras bort.
Plötsligt springer en av katterna bort till kattluckan och hoppar raskt in, helt tydligt obekväm med vårt sällskap.
– Vi har även några skyggisar här som kommer att bli kvar, de är inte så attraktiva för adoption, de vill inte bli klappade och så men de mår ändå bra och trivs här, berättar Cecilia.
Katten Ubbe är stor på TikTok
Vi kan knappt slita oss från Fegis som nu spinner i Cecilias famn, men vi måste ju faktiskt hälsa på de andra katterna också. Inne i kattfiket, med stolar och bord och så klart flera katträd, träffar vi Ubbe – en go och trind kattgubbe i sina bästa år. Återigen översköljs vi av kärlek och gos. Och Ubbe är minsann ingen vanlig Norrtäljebo, får vi reda på. Nej, han är faktiskt lite av en celebritet.
– Ubbe är TikTok-kändis, han har en jättestor fanclub, säger Cecilia som skapade kontot @kattcenter för två år sedan.
Cecilia Arnström
Ålder: 47.
Familj: Make Jan, 50, och sonen Lage, 9, fem katter och två hundar.
Bor: I ett hus i närheten av katthemmet.
Gör: Grundare och verksamhetschef för Norrtälje kattcenter.
Måtto: Allt för katterna!
I den andra nybyggda delen av huset, där även veterinär- och viktminskningskliniken ligger, träffar vi på en snygging som genast börjar flirta med oss. Snacksalig och charmig som få – inte helt oväntat faller vi pladask för Dubbe.
– Den här killen är ett pussel för oss. Han hittades utanför Stockholm i lite dåligt skick. Han är kastrerad och id-märkt men inte registrerad. Och det märkligaste: Hans chip är från Dubai. Än har vi inte fått tag på någon ägare, säger Cecilia.
Vem är Dubbe och hur kom han till Sverige?
Vi kan inte låta bli att spekulera. Har han tagit båten, kanske med någon lyxkryssning? Är han en skeppskatt som helt sonika mönstrade av i Stockholm? Vad har han varit med om? Helt tydligt är han belevad och talar, verkar det i alla fall som med tanke på hans pratglada karaktär, fler än ett språk.
Arbetar förebyggande
Norrtälje kattcenter består av flera delar under samma tak: Katthem, butik, kattpensionat, kattkafé samt kattklinik. En gång i veckan kommer veterinären hit.
– Vi har framför allt fokus på kastrering eftersom vi vill arbeta förebyggande så att det inte föds så många oönskade katter, säger Cecilia.
Norrtälje kattcenter erbjuder därför kastrering till självkostnadspris. Det är inte för att konkurrera med klinikerna, påpekar Cecilia, utan för att de vill nå ut till den målgrupp som inte har råd att kastrera och därför drar ut på det.
– Man kan inte bara ta hand om alla katter som föds och blir hemlösa, man måste göra något åt problemet också, därför har vi valt att arbeta preventivt.
Norrtälje kattcenter arbetar också för att alla katter ska bli ID-märkta och registrerade därför ingår det, och är obligatoriskt, i priset när man kastrerar sin katt här.
Om jag har köpt en kattunge när ska jag ta den till er?
– När katten är 4–6 månader är absolut bästa tiden för att kastrera den, säger Cecilia.
Vill du adoptera?
Alla katter på Norrtälje kattcenter har suttit i karantän och är vaccin-erade, kastrerade och klara. – Så när man kommer på visning och jag har pratat med dem som vill adoptera får man träffa de specifika katter som jag tycker matchar, säger Cecilia.
Läs mer på kattcenter.se
När fotografen sätter sig ner och klappar honom spinner han som en ångmaskin. Någon måste ju sakna honom jättemycket, konstaterar vi. Något annat är inte möjligt.
När vi säger hej då till Sotis, Fegis, Ubbe, vår (eventuelle) sjöfarare Dubbe och alla andra fina katter på Norrtälje katthem är vi rejält uppgosade och alldeles lycksaliga.
För en stund kändes det som att vi var i ett litet kelparadis.●