Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Stella: Jag tvingades att vara utan min mobiltelefon

18 jan, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Kvinna sitter nöjt och läser en bok.
När jag tappade min telefon i vattnet blev jag tvungen att ha tre dagars mobilavvänjning.
Aldrig hade jag kunnat ana att jag skulle reagera som jag gjorde!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 12 saker du kan göra idag utan att använda din telefonBrand logo
Se också: 12 saker du kan göra idag utan att använda din telefon

När jag var 23 flyttade jag till en studentstad för att läsa till sjuksköterska och såg fram emot mitt nya liv.

En lördagsmorgon kort efter terminsstart vällde solljuset in i mitt studentrum. Jag sträckte ut handen efter min mobiltelefon som låg på sängbordet för att kolla vädret. Det var fint – jag hade en ledig dag med massor av sol!

När jag drack mitt morgonkaffe kollade jag nyheterna och Facebook på mobilen, sedan packade jag ned badkläder, solskydd och handduk. Givetvis skulle mobilen med till stranden. Då kunde jag ju sms:a mina vänner, spela spel, kolla sociala medier och lyssna på musik.

Jag la min blöta telefon i okokt ris

När jag var framme och hade brett ut mitt badlakan i sanden gick jag för att känna på vattnet. Jag stod där i vattenbrynet i shorts och när jag böjde mig ner trillade telefonen ur fickan och landade med ett plask i vattnet.

Blixtsnabbt plockade jag upp den igen, men skadan var redan skedd. Skärmen var svart. Jag visste inte vad jag skulle göra, och jag kunde ju inte heller ringa och fråga någon.

En kompis som jag mött på stranden plockade upp sin mobil och googlade fram att om man lade sin vattenskadade telefon i okokt ris i tre dagar skulle den torka. Riset skulle suga åt sig fukten.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Det var värt ett försök. Jag lyckades mota paniken och sprang inte iväg för att köpa ny mobil på direkten, trots att det var det jag helst ville.

Använde min mobilfria tid på ett produktivt sätt

Den första dagen utan mobil var svår. Jag gick rastlöst runt medan mobilen låg begravd i ris. Följande dag tvingades jag dra isär gardinerna för att kolla vädret och lyssna på radio för att få nyheterna. På kvällen gick jag tidigt till sängs med en bok.

Väl framme på den tredje dagen hade jag läst ut boken, rensat min garderob och spontant knackat på hos en väninna för att bjuda in mig själv på kaffe.

När jag efter den där tredje dagens slut fiskade upp mobilen från riset och skärmen fortfarande var lika svart, så kände jag mig egentligen lättad. De senaste tre dagarna hade jag inte gått miste om någonting viktigt, och hade dessutom använt min tid på ett produktivt sätt.

Efter att ha tänkt efter ordentligt köpte jag till slut en gammeldags mobil som bara kan användas till sms och uppringning. Och jag har faktiskt inte ångrat mig ännu.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons