Impotens – så stöttar du din partner
Impotens – Ett laddat ord som bär på mycket skam och pinsamhet. Det finns också många fördomar kring ämnet, och man kanske tror att det bara drabbar äldre eller sjuka, berättar David Waskuri, psykolog och parterapeut.
– Det finns så många scenarion när det kommer till detta ämne. Ofta handlar det om prestation. Stress, press och ångest hör ju inte ihop med sex. Många män får svårt med potensen när de är stressade, säger David.
När problemet tas upp vid parterapi måste man alltid kolla upp om det finns en medicinsk orsak, eller om problemet är psykologiskt relaterat, berättar David.
– Om det är psykiskt relaterat handlar det väldigt ofta om någon sorts prestationsångest. Man kanske minns situationer när det inte har fungerat och så är man rädd att det ska bli så igen, säger David.
Som partner till en man med impotens-problem, hur ska man tänka för att stötta sin partner på bästa sätt?
– Försöka undvika tankefällor som att det beror på en själv och att mannen inte är attraherad till exempel. Det är också bra om man kan lyckas att inte ta det alltför personligt, säger han.
Bästa tipsen till kvinnor som lever med en partner som är impotent
Ta upp det, men tänk på hur du tar upp det. Berätta hur du upplever det, att du gärna vill hjälpa till. Använd en så mjuk ton som möjligt.
Undvik kritik och anklagelser. Att kritisera och anklaga riskerar bara att förvärra situationen. Den som redan känner sig stressad och pressad kan vara extra känslig för kritik.
Ta det inte personligt. Undvik att tänka att problemet beror på dig. Troligtvis är det inte dig det handlar om. Försök tänka mer problemlösning än tankefälla. Tänk rationellt och lösningsfokuserat.
Våga prata om det och tro på vad din partner säger. Ofta kanske mannen tycker att det är pinsamt och jobbigt att ta tag i problemet och undviker att gå till läkaren in i det sista, menar David.
Det kan ibland vara så att mannen lärt sig att leva i ett undvikande och på något sätt har förlikat sig med situationen.
– Som partner är det då viktigt att våga ta upp problemet, men att göra det på rätt sätt.
Man kan på ett mjukt sätt ta upp att det är viktigt för en själv, men på ett icke-anklagande sätt, berättar David. Man får helt enkelt förklara att man gärna vill hjälpas åt och försöka skapa en team-känsla.
– Ärlighet är också viktigt och man måste helt enkelt tala om att man inte kan tänka sig att leva utan sex, säger David. Man ska inte bortse från sina egna behov, men det är just hur man väljer att kommunicera som är viktigt.
Vilka känslor är vanliga att känna som partner till någon med impotens?
– I dessa situationer kan det vara lätt att man känner sig arg och besviken och tror att det är något galet med en själv. Man kanske känner sig oattraktiv och tror att impotensen beror på avsaknad av attraktion, vilket det sällan är, säger David.
I vissa fall händer det också att man tror att ens man är otrogen och har någon annan. Då kan tanken komma att ”han ligger med någon annan, så det kan jag också göra”.
Skapa en gynnsam miljö
– Lösningen på problemet finns aldrig utanför relationen, det är helt klart, säger David.
I vissa fall kan det hjälpa med sensualitetsträning som ofta används vid parterapi.
– Man kanske behöver skapa en gynnsam miljö som gör att båda två får lust och som gör att man känner mindre press kring sex och kan slappna av.
Finns det något man absolut inte bör göra som partner till en man med impotens?
– Skambelägg inte och kritisera inte. Man har all rätt att ta upp att man vill att man ska söka den hjälpen som går, men man ska inte bli för tuff och anklagande i sin framtoning.
Att man tar upp det på ett bra sätt och lyfter in sina behov, men att man vill jobba med det tillsammans och att man är ett team och ska hjälpas åt är viktigt att framhäva.
– Tålamod, värme och tolerans är viktigt.
David tycker att man ska utnyttja de möjligheter till hjälp som finns.
– Se till att gå i terapi eller be om medicinsk hjälp om det behövs. Det gäller att komma till rätta med den bakomliggande orsaken.