Helle och Dan bor ihop med 11 hundar
När man ser de fyra långa hundbenen som sticker fram – medan resten av kroppen är gömt under ett täcke– är det svårt att tro att det är en whippet som vilar här. Whippet är nämligen en av världens snabbade hundraser. Men det är okej att ta sig en tupplur när man kan, för det är inte så stillsamt att vara mor till fem vilda, busiga valpar, som Tati är.
Tack och lov har Tati hjälp av sina tvåbenta vänner, Helle Nilsson och Dan Mathiesen – matte och husse till Tati och tio andra hundar, samt ett antal ormar och fiskar. Man skulle kunna säga att huset i Rynkeby på danska Fyn är rena Noaks ark.
Men det är snarare en liten kennel, som heter Coastwind Racing Whippets. Förutom Tati, som är ledarhunden, bor här bland andra vinthunden Loppe, Maddi från Holland och gamla Queniee, en pensionerad kapplöpningshund. Och inte minst (eller jo, minst) Daisy, en chihuahua som är övertygad om att hon står över dem alla i rang och storlek, för så är det ofta med små hundar – de har en stor hund inom sig. Olikheter möts och ofta går det bra.
Det gjorde det även då Helle och Dan möttes och blev ett par för fem år sedan. Hon älskade sina små hundar och var uppfödare av chihuahuor. Han var tokig i sina långbenta löpare. Men då de båda hundraserna mötts och insett att de var lika goda, ja så kunde människorna också komma väl tillrätta med varandra.
Tokig i djur
Helle visste vad hon gav sig in i:
– Jag kände Dan innan vi blev ett par. Här i stan har han alltid varit känd för att ha många djur, så det var ju ingen överraskning, säger hon och medger att hon själv också är lika tokig i djur som han är. Därför har hon inga problem att leva med ett enormt akvarium, massa hundar och dessutom reptiler på vinden.
– Jag har alltid velat ha en hund som var lite speciell. Först hade jag den absolut största hunden. Sedan fick jag den roligaste och nu har jag den snabbaste hunden, en whippet, en tävlingshund. De kan springa 60 kilometer per timme, och det är fascinerande att titta på, berättar Dan och fortsätter:
– Jag skaffade min första whippet, Sif, tillsammans med min exfru för många år sedan, och den blev nummer fyra i EM. Sedan dess är jag helt fast vid denna ras.
När Dan och Helle flyttade ihop blev hundarna den gemensamma hobbyn, som de lägger mycket tid och pengar på.
– Och självklart ville vi även försöka skaffa valpar.
Snabba gener
De hoppas att inom ett par år ha landets snabbaste tävlingshund – och de små valparna har goda gener och chanser att uppfylla detta. Mamma Tati är en eminent löpare, och pappan har vunnit 30 av 31 lopp. Det är mycket att leva upp till för de små liven, som för tillfället mest ägnar vaken tid åt att springa runt på köksgolvet, gnaga på köksstolarna och på reporterns väska (!).
De är faktiskt riktigt lata soffpotatisar
– Många tror att det är krävande att ha en whippet, men de är faktiskt riktigt lata soffpotatisar. De ska bara kunna springa mycket snabbt ett par gånger i veckan och när de har sprungit ett varv på banan eller en runda på gården här ute så vill de in och vila igen, helst under ett täcke, för de är ganska frusna av sig, säger Helle.
Kapplöpningshundarna kan lugnt slappna av, för de två små chihuahuorna håller vakt och ger besked om det kommer någon oönskad gäst till dörren. För Daisy har funnit sin plats i gänget – hon är vakthunden och den som tar sig ton och säger emot främmande hundar. Men blir det allt för farligt kan hon alltid kalla på sina stora vänner, Tati och de andra.
Tati är en god hundmamma och också lyckligt lottad, för hon får hjälp med barnpassningen av de andra. Överordnade chefer i valpprojektet är Helle och Dan.
– Födseln gick bra. De första 14 dagarna sov vi tillsammans med Tati och valparna i hennes stora valpbur, så vi kunde hjälpa till. Hon fick fem valpar – tre hannar och två tikar – och vi behåller själva den ena tjejen, Amanda, berättar Helle.
Valpvakt i skift
Man får ju inte föräldraledigt när ens hund får valpar, så därför har Helle och Dan passat valparna i skift när det passat in med deras arbetspass. Dan är projektledare och jobbar mest i Köpenhamn, Helle är personlig assistent med rullande schema.
– Det är tufft att få valpar och ett kämpigt arbete. Vi blir heller inte rika på det, för det kostar mycket pengar: foder, vaccinering, försäkring… Och så utgiften för hushållspapper, skrattar Helle och berättar att hon använder kilometervis av papper för att torka upp efter de ännu inte rumsrena små liven.
– Faktiskt hjälper det att vara lite tokig, säger hon leende och ger ett exempel:
– Vi körde hela vägen till EM i Ungern, där hunden sedan sprang 17 sekunder – sedan körde vi hem igen. Om en hund vinner ett lopp blir det inga stora vinstsummor, max 2000 kronor, enligt regler i Danmark.
– Men man skaffar ju inte barn för pengarnas skull heller, påpekar Dan och tillägger att hundarna är hans och Helles barn. Valparna säljs inte till vem som helst, de ska vara familjehundar och få lov att ägna sig åt löpning.
–Våra hundar ska vara älskade, precis som här hos oss, avslutar Dan.
Svensk bearbetning: Ann-Sofie Lindell