Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjLivet efter skilsmässaFöräldraskap

Helena: Var våra nya vänner för rika för oss?

23 jul, 2024
Anonym läsarberättelse
Fyra äldre personer går på en promenad
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Det var uppenbart att Eva och Lars hade en helt annan ekonomi än vi, skriver Helena.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Se också: Johnnie och Mattias om sin vänskapBrand logo
Se också: Johnnie och Mattias om sin vänskap

Jag och min man Fredrik hade de senaste åren ägnat all vår tid åt barnen och när de flyttat hemifrån upptäckte vi att vi inte hade några vänner kvar.

Det var därför väldigt roligt att vi lärde känna Eva och Lars när vi var på semester i Spanien.

De var precis som vi i 50-årsåldern och vi fann varandra snabbt när vi åt på samma restaurang. Det blev en glad och trevlig kväll med mycket skratt.

Vi upptäckte snart att de hade mycket mer pengar än vi. De bodde på ett lyxhotell, medan vi bodde i en lägenhet som vi lånat av min svåger och svägerska.

Pengar till en resa till Rio

Detta påverkade inte vänskapen utan vi fortsatte umgås hemma. Vi bodde en timmes bilväg från varandra och träffades och åt gott hos varandra då och då.

När Eva och Lars en tid senare skulle fira silverbröllop blev vi inbjudna till festen. Både Fredrik och jag gillar att gå på fest så vi tackade genast ja. Det skulle också bli spännande att få träffa Evas och Lars andra vänner.

Sedan hände något vi inte var beredda på. Evas och Lars vuxna dotter skickade ett mejl till oss där hon skrev att det skulle vara trevligt om vi ville lägga några tusen till en gemensam present – en resa till Rio.

Så mycket pengar varken kunde eller ville vi spendera på en present. Visst värderade vi deras vänskap, men det här handlade om summor som vi aldrig lagt på presenter.

Annons

Hur skulle vi göra? Det kändes tråkigt att lämna återbud på grund av detta. Skulle de andra gästerna titta snett på oss om vi inte var med på den gemensamma presenten? Och ännu viktigare skulle Eva och Lars göra det?

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

– Vi kanske kan lägga en mindre summa. Vi har ju inte känt dem så länge, sa Fredrik.

Det var ingen bra idé, tyckte jag. Det fick vara antingen eller.

Jag visste att Eva och Lars drömde om att åka till Rio och det unnade jag dem, men i mitt stilla sinne tänkte jag att de hade råd att betala en resa dit själva.

Jag tänkte mycket på presenten och undrade om det trots allt inte var bäst att lämna återbud. Men när jag sa det till Fredrik blev han sur och tyckte att jag var tramsig och konflikträdd. Och visst hade han rätt.

Men om vi nu inte skulle vara med på den gemensamma presenten vad skulle vi i så fall ge dem?

Vänskap handlar inte om pengar

Lösningen kom när jag pratade med min svägerska i telefon en kväll. Vi tackade nej till att vara med på den gemensamma presenten och det var ingen som blev sur över det.

På festen överlämnade vi i stället en mycket personlig present – en inbjudan till en spansk middag hos oss och ett fotoalbum med semesterminnen. Det hade tagit många timmar för mig att göra albumet.

Eva och Lars blev mycket glada över presenten. Eva ringde ett par dagar efter festen och sa att de hade blivit riktigt rörda.

Det gjorde mig glad och nu ser jag fram emot vår spanska middag då vi ska dricka sangria och äta gott. Det gjorde mig också glad att jag fick bevis för att sann vänskap inte handlar om pengar.

Annons