Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Miriam: Han klarade inte av min självständighet

18 jan, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Man skriker och pekar på en kvinna som verkar obrydd.
Min pojkvän Patrik tålde inte att jag gjorde saker på egen hand.
Jag trodde först att det var hans sätt att visa sin kärlek till mig, men ack så fel jag hade.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slutBrand logo
Se också: 3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slut

Jag borde ha förstått bättre än att inleda en relation med Patrik. Redan på den första dejten fick jag en rejäl varningssignal.

Vi hade ätit middag och allt hade gått bra. Han var trevlig och intelligent, vi hade mycket att prata om. Men när vi skulle säga godnatt hände något. Han sa att han gärna ville träffa mig igen, något jag hade hoppats på.

Hans reaktion chockade mig

Jag skulle dock i väg på en resa med jobbet några dagar senare och föreslog därför att vi skulle ses igen först om två veckor.

Det reagerade han synbart på. Det var som om han instinktivt backade ett steg och fick något nytt, nästan nedvärderande i blicken.

– Jaså, en hel vecka med jobbet? Du går in hårt för karriären alltså?

Det var inte snyggt gjort. Det fanns något anklagande och ifrågasättande i hans beteende som borde ha fått mig att tacka för mig – men det gjorde jag inte.

I stället började jag försvara mig och tänkte att det hela nog handlade om svartsjuka, vilket betydde att han var intresserad …

Jag försökte vinkla det till något positivt. Fel på alla sätt, men jag hade varit singel i flera år och det var evigheter sedan jag gått på en lyckad dejt. Jag ville tro att det fanns något där, något som kunde leda till något bra.

Irritationen blev mer påtaglig

Så det första jag gjorde efter att ha kommit tillbaka från min resa var att gå ut med honom igen. Han slog på charmen och låtsades inte om det som hänt förra gången. Det gjorde inte jag heller.

Annons

I stället övertygade jag mig om att jag gjort rätt som gett honom en andra chans. Se bara så trevlig han var nu!

Nåväl. Fyra månader senare hade han i stort sett flyttat in hos mig och hans irritation över min självständighet blev allt påtagligare. Han tålde knappt att jag gjorde något på egen hand.

Hans taktik var aggressiv och nedlåtande. Han försökte få mig att ifrågasätta mitt eget agerande och hintade om att mina prioriteringar var egoistiska.

Vilken sorts mamma skulle jag bli om jag fokuserade mer på jobbet än människorna omkring mig? Med detta menade han såklart att jag borde tänka mer på honom än på mig själv – så vem av oss var den verkliga egoisten?

Jag fick nog – gjorde slut med honom

Jag förstod detta fullt ut först efteråt, men efter ett halvår hade jag fått nog. Då kunde jag inte längre lura mig själv att detta handlade om kärlek och ”romantisk” svartsjuka – det var ett utslag av Patriks osjälvständighet och det fanns ingenting kärleksfullt i det.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Han var osäker och klängig, unnade mig ingenting eget och såg varje tecken på individualitet som ett hot. För att passa honom hade jag behövt bli någon som slätade ut sin egen personlighet och la sina egna drömmar på hyllan.

Tack och lov hade jag tillräckligt mycket självständighet kvar för att i stället göra mig fri från honom!

Patrik gjorde sitt bästa för att lura i alla att det var han som tröttnat och han träffade snabbt en ny. Men han kunde ändå inte släppa greppet. Jag antar att han upplevt min självständighet så hotande att han kände ett starkt behov av att hämnas.

Annons

Han spred bilder på mig på nätet

Jag började få höra obehagliga rykten från vänner, rykten och lögner som Patrik spred. Mina vänner trodde inte på dessa, men jag visste ju inte hur många som nåddes av dem.

Via ett falskt konto postade han ofördelaktiga bilder på mig på nätet. När han la ut nakenbilder tillsammans med mitt telefonnummer gjorde jag en polisanmälan och det var så jag fick bevis på att det var han som låg bakom.

Men även om sanningen kom fram, kontot stängdes och han fick böter, så åstadkom han skada som inte riktigt går att reparera. Jag kan aldrig vara säker på att de där bilderna är borta. Vem som helst kan ha sparat dem och de kan dyka upp var som helst.

Ett tag var jag så frustrerad och stressad över detta att jag mådde riktigt dåligt – tills jag insåg att det var exakt vad Patrik hade velat.

Då skaffade jag hjälp och accepterar nu att det där är något jag inte kan styra över – det enda jag kan kontrollera är hur mycket energi jag lägger på det. Ingenting som har att göra med Patrik och hans sjuka agerande ska få hämma mitt liv igen.

Jag lärde mig en väldigt nyttig läxa av detta – om jag någonsin träffar någon som försöker begränsa mig på något sätt, då klipper jag kontakten direkt!

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons