Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Förstår du din katts kärleksbetygelser?

16 okt, 2024
author Maria Torshall
Maria Torshall
Katt biter kärleksfullt i handen
Ett kärleksfull nafs som inte är hårt eller avsett att skada visar kattens tillgivenhet. Foto: Shutterstock/TT
Katter visar sin tillgivenhet på sätt som deras ägare ibland inte förstår eller ser – och ibland på sätt som deras tvåbenta bästa vänner inte uppskattar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En katt som buffar med huvudet på dig visar tydligt sin tillgivenhet. Genom buffarna överför katten feromoner till dig för att tala om för alla andra att du är kattens människa, åtminstone i stunden.

Trampar och masserar med tassarna är något som kattungar gör när de diar sin mamma. Katten som trampar på dig med tassarna på samma sätt är tydlig med att du får den att känna sig älskad och trygg. En riktig ömhetsbetygelse alltså!

Det händer att katter katter spinner när de är obekväma, men är det sällsynt. En spinnande katt hör snarare till det mest lugnande ljud man kan tänka sig och det är också kattens sätt att med ljud visa att den trivs. Oftast spinner katten för att den trivs med ditt sällskap.

En katt som biter kan faktiskt också visa sin kärlek – även om det är svårare för oss att förstå. Ett kärleksfull nafs som inte är hårt eller avsett att skada visar kattens tillgivenhet. Det bettet skiljer sig från ett ängsligt eller defensivt bett som är avsett att skada. Kärvänligt nafsande är en kittlig och rolig liten egenhet från älskvärda katter.

Kattens yttersta kärleksbevis – gåvan

Följer katten dig? Ända in i badrummet? Din katt vill tillbringa tid med dig, så enkelt är det. Den vill bara att du ska veta att den tycker du är ett fantastiskt sällskap – och att den, katten, är viktigare än allt annat du sysslar med. Den vill ha allt ditt fokus!

Gåvan är den yttersta ömhetsbetygelsen – det nyfångade bytet, musen, fågeln eller sorken är en god måltid som katten erbjuder dig.

Hur äckligt det än är – katten är en naturlig jägare och gesten är välment. Fast ta inte i den med bara händerna...

Annons