Elisabeth tappade livsglädjen när hon blev miljonär: ”Kände skam över att jag mådde dåligt”
Tänk dig att du hela ditt liv strävat efter ekonomisk frihet. Och så vaknar du en morgon och konstaterar att du genom enträget sparande och smarta investeringar nått ditt mål – du är dollarmiljonär.
Men i samma ögonblick känner du dig bara uppgiven, livsglädjen rinner av dig och du försvinner in i ett tillstånd av total meningslöshet och tomhet.
Detta var vad som hände Elisabeth Svensson, 37, i Malmö för ungefär ett år sedan.
– Det var hemskt, för jag kände sådan skam över att jag som var så lyckligt lottad plötsligt kände så, säger hon.
Ett telefonsamtal från en god vän var det som fick Elisabeth tillbaka på banan, och som kickade igång ett projekt vars syfte är att göra andra kvinnor rikare, både på det ekonomiska och själsliga planet.
– Många säger att pengar inte är allt och att hälsan är viktigare, självklart är det så. Men samtidigt kan man också må bättre om man har de ekonomiska förutsättningarna att göra det man vill och slipper uppleva ekonomisk stress, säger hon.
”Kapitalistisk buddha”
Själv beskriver hon sig som en kapitalistisk Buddha med en unik kombination av olika intressen.
– Jag är en privatekonomisk nörd som kan grotta ned mig i siffror och som älskar att driva projekt. Samtidigt finns det en djup och spirituell del inom mig där meditation, mindfulness, yoga, personlig utveckling och en holistisk syn på hälsa och kost har stor inverkan på mig och min sambo Björns liv.
Det är åtta år sedan hon och den tre år äldre Björn Rydhög, som är musiker, träffades genom gemensamma bekanta. Elisabeth hade egentligen bestämt sig för att hon inte skulle gå in i någon relation, men den ömsesidiga förälskelsen som uppstod var så stark att den inte gick hejda, och Elisabeth omvärderade sitt beslut.
Detta är Elisabeth Svensson.
Namn: Elisabeth Svensson.
Ålder: 37.
Familj: Sambo med Björn Rydhög, 40.
Gör: Driver bloggen RikaKvinnor.se och digitala utbildningen RikaKvinnor AKADEMIN –RiKA.
Fritidsintressen: Våra katter Alice och Sally ägnar jag gärna mycket tid åt. Sedan är det trädgårdsarbete och att umgås med vänner, familj och min älskade Björn.
Paret bor i ett vackert gulteglat tvåfamiljshus i stadsdelen Limhamn i Malmö som de köpte för några år sedan och som de renoverat efter eget tycke och smak. Som mångmiljonärer förväntar man sig en flådig bil på uppfarten, men icke.
Unnar jag mig något är det kurser och böcker som berikar mitt liv
– Vi kör bil från en bilpool. Shopping ger bara kortvariga kickar. Unnar jag mig något är det kurser och böcker som berikar mitt liv. Men en last har jag och Björn, vi älskar att åka på spa, säger Elisabeth som nu njuter av att ha ekonomisk frihet att styra sitt liv dit hon vill.
Bestämde sig för att bli rik
Elisabeth föddes inte med silversked i munnen, utan precis som efternamnet säger, som en vanlig Svensson. Hennes pappa var hantverkare och hennes mamma arbetade som tulltjänsteman. Fram till tioårsåldern var det tryggt ekonomiskt i familjen. Men så gick Sverige med i EU och hennes mammas jobb på Tullverket försvann och hon blev arbetslös. Elisabeth hörde ständigt föräldrarna diskutera familjens ekonomi, och det påverkade hennes psykiska mående.
Någonstans där och då grodde också embryot till att Elisabeth som vuxen inte skulle hamna i samma utsatta ekonomiska situation. Hon skulle bli rik på något sätt, antingen som prinsessa eller sångerska, skrev hon i en framtidsvision under en skoluppgift i tredje klass…
– Jag hade en låda där jag sparade mina pengar och tyckte om att se dem växa. Jag brukade lyssna på tv-nyheterna som handlade om ekonomi och redan då förstod jag att om man ville bli rik, då var det aktier man skulle investera i.
Vid födelsedagar och andra tillfällen hade hon fått pengar insatta i fonder från sin farföräldrar. Dessa ville hon omsätta i H&M-aktier. Men hon var bara 12 år...
Jag tjatade på min mamma att hon skulle sälja fonderna och köpa aktier åt mig
– Jag tjatade på min mamma att hon skulle sälja fonderna och köpa aktier åt mig. Det gjorde hon och det var väl cirka 10 000 kronor som var min första investering.
Jobbade extra istället för studielån
Hennes ekonomiintresse ledde henne till en civilekonomutbildning på Lunds universitet. I hennes grundläggande sparsamma ideologi ingick att inte ta några studielån, utan jobba extra så fort tillfälle gavs. Och att inte köpa något som man egentligen inte behövde, det hade hon lärt sig.
– Jag hade oftast dubbelt så mycket pengar som de andra studenterna. Men jag var inte snål, bara ekonomisk, skrattar hon.
Det sparsamma levernet fortsatte även när hon efter studierna fick fast jobb. Minst en tredjedel av månadslönen sattes undan till sparande.
Hon läste dåvarande pojkvännen Tobias Schilfadts bok Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin. Det var fascinerande läsning om hur man genom aktieinvesteringar med små medel skulle kunna uppnå ekonomisk frihet.
Förlorade pengar
Och hon hade 300 000 kronor över för att bygga sin egen pengamaskin. Så hon investerade allt i ett investmentbolag som investerar i andra bolag.
Men bolagets aktiekurs sjönk som en sten på kort tid.
Jag hoppades länge att kursen skulle vända upp så att jag fick tillbaka mina pengar
– Självklart var det psykiskt jobbigt. Jag hoppades länge att kursen skulle vända upp så att jag fick tillbaka mina pengar. Det hände förstås inte utan slutade med att nästan hela min investering försvann.
Att förlora så mycket pengar sved förstås.
– Länge tänkte jag att börsen nog inte var någonting för mig.
Men efter utbildning i både privatekonomi och personlig utveckling var hon redo för revansch. Elisabeth hade lärt sig att det är nästintill omöjligt att på egen hand försöka slå börsindex. Det är bättre att köpa indexfonder med bred spridning.
– Jag hade lärt mig att det näst intill är omöjligt att slå börsindex. Det är smartare att sluta spekulera och i stället köpa allt.
Rent konkret innebar det att hon i framtiden skulle hålla sig till breda globala, passiva indexfonder med låga avgifter och hållbarhetsprofil för att bidra till en bättre miljö på jordklotet.
Ny strategi
Så ett par år efter att den första pengamaskinen havererat var det dags att bygga en ny. Nu med den nya strategin som utgångspunkt.
Hon investerade sitt sparkapital i de fonder hon bestämt sig för och ökade på med att månadsvis sätta in cirka 10 000 kronor av sin lön.
Pengamaskinen hostade igång och tillverkade nya pengar av gamla pengar. Men för att bli en fulländad pengamaskin behövde den mer bränsle och Elisabeth startade 2017 bloggen RikaKvinnor där hon berättade om sin väg till ekonomisk frihet och gav råd till andra kvinnor om sparande.
Bloggen blev snabbt populär och pengarna därifrån fick pengamaskinen att öka varvtalet.
Elisabeth Svenssons tips för en bättre ekonomi:
- Omvärdera din syn på pengar: Se sparande som en möjlighet att förverkliga dina drömmar, och att det inte är fult att låta pengar jobba för dig. Många säger att hälsa och lycka är viktigare än pengar, men det finns inget som säger att man inte kan vara både frisk, rik och lycklig. Kom dock ihåg att även själen måste vara i balans.
- Spara månadsvis: Vi behöver inte göra av med allt som vi tjänar. Försök undvara så mycket det går av månadslönen och placera pengarna i globala, passiva indexfonder med låga avgifter. Genom att månadsspara sprider du ut riskerna och möjligheterna över tid. Dessutom är denna investeringsstrategi den som har störst stöd i forskningen och som ger dig bäst odds över tid.
- Sluta bry dig om dina investeringar: Den största risken för dina investeringar är du själv. Eftersom vi människor är känslostyrda är mitt bästa råd att sluta logga in på ditt fondkonto om du valt strategin passiva, globala och billiga indexfonder. Det skapar bara onödig stress och gör att man fattar dåliga ekonomiska beslut. Gör något annat istället som att meditera, umgås med vänner eller påta i trädgården. Så får pengamaskinen göra det den är bäst på – att jobba ostört under lång tid.
På datorskärmen hade hon en Excel-fil som hette ”Mot miljonen”, vilket var första målet. Den fick byta namn för varje miljon som tickade in och så höjde hon målsättningen till att bli dollarmiljonär (förmögenhet motsvarande en miljon dollar). Då skulle hon och Björn uppnå ekonomisk frihet på samtliga plan.
Elisabeth Svensson blev dollarmiljonär
Det stora lyftet kom när hon under coronapandemin fick möjlighet att gå in i ett bolag med goda framtidsutsikter som snart skulle börsnoteras. Hon ruckade på sin givna strategi att inte investera i enskilda bolag eftersom hon här kunde se en betydande potential, och en möjlighet hon inte fick gå miste om.
Investeringen var mitt i prick. Hon såg kontot växa med den ena miljoner efter den andra, men glädjen infann sig inte, hon blev istället likgiltig inför siffrorna. När hon och Björn våren 2021 kunde titulera sig dollarmiljonärer hade luften gått ur, det fanns ingen som helst glädje.
Det var som ett antiklimax och allting kändes meningslöst
– Det var som ett antiklimax och allting kändes meningslöst. Det kan jämföras med en idrottsman eller idrottskvinna som länge kämpat för att vinna OS-guld. När det lyckats finns inget högre mål längre. Jag frågade mig själv vilken rätt jag hade att må dåligt, jag som hade det mesta jag kunde önska mig och levde ett helt fantastiskt liv med min sambo? Samtidigt dog min morfar och vi hade jobbat mycket med renoveringen av vårt hus, samt levt i det kaos som det innebar. Det bidrog också till mitt dåliga mående.
Hon slutade vara aktiv på sociala medier, jobbade om dagarna som agil it-projektledare och höll sig mest hemma tillsammans med Björn.
– Vi hade många och långa samtal.
Ekonomisk frihet för kvinnor
Vändningen blev ett samtal från en person som hjälpt henne med investeringen som gav skjutsen till att hon blev dollarmiljonär.
– Han hade ett projekt på gång där kvinnor skulle få möjlighet att investera i projekt som kan ge ekonomisk frihet. Han frågade om jag trodde att det nätverk jag byggt upp genom min blogg kunde vara intresserade?
Hon kände hur det kittlade till i magen. Det här var exakt vad hon ville göra – ge andra kvinnor möjligheten till ekonomisk frihet och ta kontroll över sitt liv.
– Jag sa ja direkt och kände att nu fanns det något meningsfullt att ta tag i igen.
De mörka molnen skingrades. Solen trängde fram och hon kastade sig över projektet ”RikaKvinnor AKADEMIN – RiKA”. En digital utbildning där hon lär ut hur man med begränsat sparande kan förverkliga sina drömmar.
Men…
– Det är viktigt med balans i livet och att inte bara vara fokuserad på att tjäna pengar. Det har jag lärt mig, säger Elisabeth.
Nu mår hon så bra hon kan göra och tillsammans med Björn har hon stakat ut framtidsplaner som inte handlar om att bli rikare.
– Vi ska gifta oss nästa år och sedan är planen att skaffa barn, men det är ju ingenting man kan planera.
Att paret väntat med att skaffa barn finns det en anledning till.
– Jag ville först veta att jag har ekonomisk frihet och tid att ägna mig åt mina barn. Att bli mamma och samtidigt befinna sig i ett ekorrhjul har inte varit ett alternativ för mig.
Fortsatt sparsam
Hennes ekonomiska frihet innebär inte att hon övergett det här med att vara sparsam.
Att göra en bra affär är något som gör mig upprymd
– Nej, jag älskar fortfarande att handla de saker jag behöver på rea. Att göra en bra affär är något som gör mig upprymd.
Som många andra handlar hon gärna på Blocket.
– När vi renoverade ville jag ha en likadan soffa som vi redan hade, fast i ett annat rum. Jag hittade en sådan på Blocket för 40 kronor. Jag trodde inte det var sant och frågade säljaren om han skrivit fel pris. Det hade han inte, för han ville bara bli av med soffan och få tillbaka pengarna för annonsen. Det kändes som en riktigt bra affär – sånt älskar jag.