Dramaten- och tv-aktuella Nina Zanjani har upplevt döden på nära håll
Så länge Nina Zanjani kan minnas har det funnits musik i familjen.
– Mamma och pappa sysslade eller lyssnade på musik och jag har alltid älskat det.
Nina beskriver sig själv som ett väldigt busigt barn som gillade äventyr och bus. Hon växte upp på landet i Gråbo och älskade att vara ute.
– Jag älskade att bygga kojor och var rätt orädd av mig, hoppade gärna från branta höga klippor och så.
Men periodvis kunde Nina drabbas av enorm blyghet och tunghäfta. Sången och musiken blev det rum där hon fortsatte att känna sig som mest trygg och hon blev bekräftad för sin sång. Men så tog skolan vid ett tillfälle in en teaterpedagog.
– Jag blev nyfiken och från det tillfället gick jag sakteligen från sången till att känna ännu mer passion för teatern.
Nina sökte teatergymnasiet och den estetiska linjen kändes helt rätt för henne.
– Det var en fantastisk tid där det fanns utrymme för en hel del experimenterande. På estetiska linjen kände vi oss fria, man klädde sig som man ville och det var flera på linjen som kom ut både som homosexuella och bisexuella. Allt kändes så tillåtande och jag gillade det, berättar Nina som sedemera kom in på Scenskolan.
– Teatern gick från att vara skoj och lek till att mer handla om teknik, hantverk och allvar. Det var där och då som jag insåg att jag ville fortsätta med teatern.
Jag har svårt att känna mig ledig på hemmaplan
Och sedan dess har det rullat på för Nina som ständigt har nya efterfrågningar. Hon har gjort allt ifrån experimentella musikuppsättningar och tyngre draman till kommersiella projekt, film och tv. Det är mixen mellan att stå på scen och att spela in film eller tv som hon gillar allra bäst. Blir det för mycket av det ena saknar hon det andra och vice versa.
Bor i sommarkollektiv
När det varit en period av väldigt mycket jobb har Nina gett sig ut på olika resor i världen. Ett år reste hon till till Sydafrika och Swaziland med Clowner utan gränser och spelade för barn på sjukhus och skolor.
– Det var en lärorik men smärtsam resa. Vi tog oss till gränser där människor varken kommer in eller ut. Man räddar inte liv endast genom mat och medicin. Jag tror att det är livsviktigt att hitta glädjen, om än bara för en liten stund få glömma den misär de här människorna lever i.
Vid ett annat tillfälle reste Nina tillsammans med sin man runti Sydamerika under tre månader.
– Jag behövde återhämtning och inspiration, jag har svårt att känna mig ledig på hemmaplan. Men under mina resor upplever jag total avkoppling, det är lättare att gå ner i varv utomlands. Dessutom får man perspektiv, och resorna ger mig tid att fundera kring frågor på hur man lever och synen på sig själv, vilket är otroligt nyttigt.
Men Nina erkänner att just efter den där resan hade hon behövt en semester.
– Vi sov dåligt, bodde endast ett par dygn på ett ställe i taget, skumpade på gamla bussar och bodde på sjabbiga hotellrum. Även om jag attraheras av att resa på det enkla sättet var jag rätt slut när jag kom hem.
Nina och hennes man åker varje sommar ner till Bohuslän på Västkusten där de tillsammans med 26 andra vuxna och en massa barn har ett sommarkollektiv.
– Det är ett jättestort hus och själva kollektivet startades 1979 av bland annat min svärmor. Ibland är det fullt hus och alla vuxna och barn är där samtidigt, ibland har bara jag och min man varit på plats. Väl där åker arbetsbyxorna och träskorna på, sedan gör vi allt från att sätta potatis, bygga växthus, klippa ner häcken eller bara ligga i hängmattan och läsa. I kollektivet slipper man jobb och måsten, men gör bara det man får lust till.
Nina spelar på Dramaten
Just nu är Nina mitt uppe i repetitionerna av Röde Orm på Dramaten, där hon är anställd. Uppsättningen kommer till Dramatens stora scen för första gången, i dramatisering och regi av Alexander Mørk-Eidem.
– Man har helt utgått ifrån Frans G. Bengtssons vikingasaga och till skillnad från boken är denna föreställning allt annat än tung. Det är väldigt lättsamt, roligt och naivt, berättar Nina som säger att de har så kul under repetitionerna att det är svårt att skärpa till sig.
– Eftersom det är en pjäs där det handlar om att ta fram barnet inom sig kan det lätt bli lite för kul emellanåt, säger Nina som spelar mot bland annat Johan Ulvesson som hon senast kunde ses tillsammans med i serien Älska mig.
Gift med musiker
Nina är gift med musikern, låtskrivaren och producenten Joel Magnusson. De träffades genom en kompis och har varit gifta i över tio år. Nina ser det som en enorm glädje att fortfarande känna sådan kärlek.
– Relationer är inte alltid bara bra. Visst har även vi haft jobbiga perioder. Jag minns när folk sa att människor som går igenom svåra faser tillsammans blir mer sammansvetsade. Jag tyckte bara det var en enda stor klyscha, men med facit i hand kan jag bara hålla med. Med egen erfarenhet är det ju ändå rätt mäktigt, hur nära man kan komma en annan människa. Kärlek ger sådan livskraft. Joel gör mig lycklig och han får mig att vilja vara mitt bästa jag.
Även om Nina fortfarande sjunger i olika teateruppsättningar delar inte hon och Joel, vilket man kanske kan tro, sin musik med varandra.
– Jag kanske var med och spelade in något i början, men numera gör han sitt och jag gör mitt. Däremot har vi en förståelse för varandras jobb. Han vet till exempel hur jag blir en vecka innan premiär. Då ser lägenheten ut som skit och jag struntar fullständigt i disk och städning. Den perioden är jag inte heller helt närvarande utan lite som i en egen liten bubbla. Det är inte så att jag blir ängslig eller neurotisk på något vis, mest fokuserad. Och det där har Joel lärt sig. Vi har även förståelse i att man periodvis kan vara bortrest en hel del. Men det är sällan så att endast en reser och den andra är hemma, här har vi en jämställdhet och balans tycker jag.
Från början fastnade Nina för sin mans öppenhet och att han var så icke fördomsfull.
– Han dömer på riktigt ingen utan möter alla människor med att alla gör så gott de kan. Sedan drogs jag till Joel för hans humor. Vi skrattar väldigt mycket tillsammans. Ja, jag kan säga att jag inte skrattar med någon annan som med honom.
Förlorade sin pappa och sin väninna
Nina beskriver sin man som en bra samtalspartner, något som hon kanske haft mer behov av på sista tiden än någonsin tidigare. Det har nu gått 1 1/2 år sedan Ninas pappa gick bort i cancer.
Det är en smärta som har påverkat mig jättemycket
– Det är en smärta som har påverkat mig jättemycket och den största sorgen jag upplevt. Cancern har ett fult ansikte och att följa någon med den sjukdomen är fruktansvärt. Under pappas sista tid fick jag mata honom, hjälpa till med medicinerna och hålla hans hand. Det han gjorde för mig som liten fick jag rent fysiskt göra för honom nu. Men det var skönt att ändå få den där tiden, att säga allt man ville, att ge förlåtelse och att få ta emot den.
Lilla Alice föddes med cancer - täcktes av blåmärken:
Nina tänker på sin pappa dagligen och beskriver sorgen som ”förlamande”.
– Jag har inte varit sjukskriven eller så, men jag har försökt att lära mig klara vardagslivet hand i hand med den här nya känslan inom mig. Jag är delvis igenom den värsta bearbetningen, men det gör fortfarande oerhört ont.
Nina berättar att detta inte var första gången hon upplevt någon på nära håll dö. När hon var 20 år dog en av hennes bästa kompisar i en bilolycka.
– I den där åldern står man på sin absoluta peak i livet, tonårstiden är förbi och man känner att man äger världen. Så inträffade detta. Det var ett obeskrivligt sorgligt slag, en smärta som påverkat mig hela livet. Under en period befann jag mig i ett svart hål och jag kan än idag tänka att det var så onödigt. Hon var 20 år! I en bilolycka!
Nina skulle gärna backa bandet och förbjudit det där att ske. Samtidigt kan hon se vad smärta och sorg gör med en.
– Jag kan möta människor som förlorat någon och på riktigt säga att jag vet hur det känns. Jag kan säga ”Jag har varit där du är och vi kan dela den känslan”. Sorg är också en känsla och den kan ge samhörighet och gemenskap. Det är något fint.
Det här är Nina Zanjani
Ålder: 38 år.
Familj: Gift samt ”sommarkollektiv”.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Skådespelerska.
Aktuell med: Röde orm på Dramaten 2 april - 4 juni.
Känd från bland annat: Se upp för dårarna, Hamilton, Wallander-filmerna, Modus, Älska mig.