Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Daniella: Min kollega Mats blev som besatt av mig

20 maj, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
man med blomma i handen
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Jag började på ett nytt jobb för några år sedan. I min introduktion uppmanades jag att boka in möten med några nyckelpersoner för att presentera mig och lära mig mer om verksamheten. Aldrig hade jag kunnat ana vilka konsekvenser det skulle få ...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett av mötena stod ut. Kollegan Mats var jättetrevlig: öppen, rolig, smart och lite fräck. Han skojade om jobbet och de höga cheferna och gav mig komplimanger.

Vi blev snabbt goda vänner och åt lunch tillsammans och tog ett glas vin efter jobbet. Mats var gift och jag var upptagen på mitt håll, så det var aldrig tal om någon kärleksaffär.

Inte från min sida i alla fall.

Vår relation var inte sund

Mats var väldigt mån om att vi skulle umgås ensamma. Om vi hade bokat in lunch och jag drog med någon kollega blev Mats kylig och pratade inte med mig.

När vi hade personalfest visade Mats tydligt att han ogillade att jag pratade med andra kollegor.

Mats ogillade också att jag sedan blev vän med en annan manlig kollega och ville att jag skulle sluta umgås med honom.

I förtroende berättade han att kollegan utreddes för sexuella trakasserier och sa att jag skulle akta mig för honom. I efterhand har jag förstått att det bara var förtal. Mats ville ha mig för sig själv.

Jag började inse att vår relation inte var riktigt sund och kände mig kvävd av Mats.

Jag ville lära känna fler kollegor på min nya arbetsplats. Mats måste ha känt att vänskapen svalnade från min sida för en dag sa han att han hade fått förhandsinformation om stora varsel på vår arbetsplats.

Han sa också att han fått i uppgift att utse några som skulle få behålla jobbet. Om jag höll mig till honom skulle jag bli en av de personerna.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Mats grät på arbetsplatsen

Vändpunkten i vår vänskap inträffade på en fest då vi firade framgångar för vår arbetsplats.

Annons

Mats och jag hade till en början en jättetrevlig kväll. Men så bjöd kollegorna vid grannbordet oss att sitta med dem.

När jag gjorde en ansats till att resa mig viskade Mats i mitt öra:

– Sätter du dig med dem åker jag hem.

Eftersom jag var trött på Mats kontrollerande sätt låtsades jag inte höra utan satte mig vid grannbordet. Mats bröt upp, hämtade sin jacka och lämnade upprörd och gråtande festen.

Sedan började helvetet. Mats pratade inte alls med mig dagen efter festen. Dagen därpå lämnade han en flaska champagne på mitt skrivbord.

Han sa att han var besviken och ledsen över att jag hade behandlat honom illa. Han grät och sa att han inte ville förlora mig som vän. Själv kände jag mig väldigt pressad och önskade att samtalet skulle ta slut.

Därefter var jag ledig i två veckor. Mats ringde och sms:ade mig dagligen. Han var glad, arg och ledsen om vartannat.

Väl tillbaka på jobbet undvek jag Mats och bytte våningsplan för att slippa honom.

Då fick jag höra att Mats hade hotat manliga kollegor med stryk om de umgicks med mig.

Jag fick också höra att vissa inte vågade hälsa på mig av rädsla för Mats. En kollega hade till och med övervägt att säga upp sig på grund av Mats beteende.

När detta blev känt för våra chefer fick Mats under hot om uppsägning lova att aldrig kontakta mig igen.

Kort därefter försvann han från arbetsplatsen. Numera aktar jag mig för att bli för nära vän med kollegor igen. En läxa jag lärde mig var att inte släppa in nya personer i mitt liv för snabbt.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons