Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Daniella: Farmor fick sin största önskan uppfylld

19 dec, 2023
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Äldre dam får en födelsedagstårta med ljus.
Min älskade farmor hoppades att få uppleva sin 90-årsdag och det fick hon, men det var på håret.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Det här borde du fråga dina mor- och farföräldrarBrand logo
Se också: Det här borde du fråga dina mor- och farföräldrar

Det var hos min farmor som jag tog mina första steg och tappade min första tand. Det fanns alltid en särskild koppling mellan oss. När jag började skolan väntade farmor troget på mig utanför skolan varje onsdag, och sedan gick vi hem till henne och stekte pannkakor, gjorde pärlplattor eller gick på skogspromenad.

Hon kämpade på genom livet

Farmor var 53 år när jag föddes, och hon arbetade på en plantskola. Hennes liv hade inte varit en dans på rosor. Hon förlorade sitt första barn i plötslig spädbarnsdöd och drabbades av cancer två gånger. Dessutom dog min farfar i en trafikolycka när jag var tre år, så honom förlorade hon också.

Farmor hade hoppat av skolan efter sjunde klass och hade ingen formell utbildning, men hon var aldrig arbetslös och försökte alltid göra det bästa av allt. Samtidigt dolde hon inte det faktum att hon ibland hade gjort dåliga val, och hon dömde aldrig någon.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

– Man kan det man vill kunna, sa hon ofta.

Farmor var min klippa när mina föräldrar skilde sig, och som tonåring behöll jag den nära relationen till henne. Jag kunde alltid få kloka råd från henne, och hon var den första som träffade Alex, som i dag är min man.

Hennes största önskan var att uppleva sin 90-årsdag

Efter många års väntan gjorde vi henne äntligen till gammelfarmor 2019. Inte långt därefter började hon prata om att hon hoppades få uppleva sin 90-årsdag. Under en tid verkade det som om den önskan inte skulle gå i uppfyllelse. Farmor drabbades av flera blodproppar men kämpade sig tillbaka.

Annons

Jag hjälpte henne att planera födelsedagslunchen för 49 personer på en trevlig restaurang. På sin 90-årsdag var farmor i sitt esse med nya kläder och nysatt hår, och hon pratade glatt med alla sina gäster.

När firandet var slut körde vi hem henne och presenterna i vår bil. När vi kramades för sista gången var hon trött men också glad. Det blev sista gången jag såg farmor, för dagen efter somnade hon in under sin middagsvila.

I dag hänger farmors porträtt på hedersplatsen i vårt vardagsrum, och hon är fortfarande min stora förebild. Till det sista kunde hon göra vad hon ville, för hon upplevde sin 90-årsdag. När folk frågar hur gammal hon blev svarar jag alltid: Farmor blev 90 år och två minuter.

Jag vet att det svaret skulle ha roat henne.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons