Bettina bytte chefsjobbet mot pussel: ”Alla bitar har fallit på plats”
För Bettina Cronquist i Helsingör är det precis tvärtom.
Pussel är hennes liv.
När du stiger in i Bettina Cronquists lilla ovanliga hus på en av Helsingörs bakgårdar flimrar det nästan för ögonen. Från golv till tak finns lådor med pussel, som i ett kalejdoskop av färger. Glada katter, överdådigt blommande trädgårdar, dinosaurier, vackra hus och landskap...
Här finns helt enkelt miljontals pusselbitar sammanlagt, och mitt i denna mångfald står Bettina själv. Och ler.
Även om taket ovanför henne faktiskt är sprucket på flera ställen, och huset som helhet skulle behöva ett lyft, är det viktiga att 55-åriga Bettina här och nu fått det bästa liv hon kan önska sig. Att tillvaron skulle behöva fogas samman av så många bitar överraskade henne själv.
Hektiskt liv med karriär och barn
Med en lång, akademisk utbildning i grunden hade Bettina full fart på sin karriär inom telekombranschen. Men det hektiska arbetslivet krockade ofta med att hon också var mamma till tre döttrar.
– När våra två äldsta flickor var små jobbade jag bland annat som informationschef på telekombolaget Nokia, och vi bodde i Köpenhamn. Tjejerna skulle börja på förskolan och vi visades runt av pedagogen. Ute på lekplatsen försäkrade hon att personalen alltid kollade noga i sandlådan efter kattbajs – och nålar.
Bettina berättar att hennes man blev helt blek när de hörde det.
– ”Barnen borde inte vara här”, sa han, minns Bettina.
Paret bestämde sig för att flytta, och hamnade i Helsingör. Livet snurrade allt fortare.
– Plötsligt skulle jag pendla i två timmar, jag hade mitt krävande jobb, hushållsarbete, trötta barn på kvällarna … Jag tyckte det var oerhört svårt.
Började göra spel
Då uppenbarade sig en ny chans. Bettinas man fick möjlighet att bli utstationerad till England, och hela familjen flyttade till Windsor, väster om London. Bettina bytte liv helt, blev hemmamamma och gravid igen.
– Vår yngsta dotter Anna föddes där, och det var nog de bästa fyra åren i våra liv, berättar Bettina.
Sedan återkomsten till Danmark fortsätter familjen att besöka goda vänner i England med jämna mellanrum, och vistelsen utomlands blev viktig för Bettinas framtida inriktning – där väcktes nämligen hennes fallenhet för entreprenörskap.
Pussel – först för barn
- Ordet ”pussel” kommer från engelskans ”puzzle”, som betyder ”förbrylla” eller ”förvirra”. På engelska används det följaktligen för fler typer av klurigheter, som exempelvis olika sorters korsord – ibland används ordet pussel även så på svenska.
- Det första kända pusslet tillverkades år 1766 av John Spilsbury, en brittisk kartritare. Han fäste en karta på en bricka av trä och sågade ut varje land för sig. Det pusslet användes för att hjälpa barn att lära sig geografi. Som den sortens läromedel fungerade pussel in på 1820-talet.
- Från början var pussel som tidsfördriv inget för vanligt folk – de var så dyra att endast de rika hade råd köpa dem. Men med nya sätt att tillverka pussel blev de lättare att framställa, därmed billigare och mer populära. Mest populärt var det under 1920- och 1930-talen. Det var också då pusslen blev svårare och inriktade även på vuxna.
- Enligt Guinness rekordbok har världens största pussel för kommersiellt bruk hela 32 000 bitar. Det har titeln The Double Retrospect och är ritat av konstnären Keith Haring.
Källa: Wikipedia
Det började med barnens födelsedagskalas. På kalasen var det brukligt att ge de små gästerna en presentpåse. Ofta innehöll den någon billig plastgrej och en bit kaka.
– Jag tyckte att barnen borde ha lite bättre leksaker, och så gjorde jag ett enkelt kit av pärlor att ge bort. Jag började producera sådana. Det var början på mitt liv som egenföretagare.
Hon uppfann sedan det populära Box Quiz, små kartonger med frågor på en stor mängd olika teman.
– Egentligen kom jag på det för att det var så många frågor i Trivial Pursuit som jag aldrig kunde svara på, säger Bettina och skrattar.
Väl tillbaka i Helsingör efter äventyret i England började Bettina få igång en onlineförsäljning av spel och kreativa leksaker. Ett lager med pussel växte där hemma och hon använde det lilla huset på gården som förråd.
Får hjälp av familjen
För att spara på frakten valde allt fler kunder att komma förbi och handla direkt i stället för att köpa på nätet. Problemet blev att få plats med ett tillräckligt stort lager.
– Det såg ut som högar med lådor och skräp. En dag sa jag till min man att nu tror jag att jag ska öppna en butik!
Sagt och gjort. Hon fick tag i hyllor och tog hjälp av en snickare att ordna till det hela på ett praktiskt och snyggt sätt.
Hela familjen har blivit involverad i försäljningen på ett eller annat vis. När undertecknad är på besök för reportaget kommer Bettinas dotter Anna hem från skolan och tar raskt över servicen i butiken.
Även Bettinas svärfar, som har flyttat in på bottenvåningen, hjälper till. Han är en före detta pilbågslärare och en van hantverkare. Både Bettina och hennes tre nu vuxna döttrar har alltid uppgifter att erbjuda honom för att han inte ska behöva ha tråkigt som pensionär.
Gick bort hastigt
Bettinas pussel blev faktiskt räddningen för familjen efter en svår händelse. 2020 åkte familjen för att gratulera Bettinas svärmor på mors dag. De märkte att hon var väldigt trött och inte betedde sig som vanligt.
– Vi trodde inte att det var så allvarligt, men hon lades in på sjukhus strax efteråt. Vi förlorade henne på mindre än en vecka. Det var under covid 19-pandemin, så vi kunde inte besöka henne på sjukhuset, och fick inte ta farväl ordentligt.
Alla var i chock efter det hjärtskärande slutet på den gamla kvinnans liv. Då blev ett av Bettinas stora pussel en ljusglimt i sorgen.
– Jag plockade fram ett jättestort pussel med ett lite abstrakt motiv med fiskar och blommor. Vi satte oss kring matbordet, hela familjen, och pusslade för att ha något annat att prata om och lugna ned oss. Man pratar med varandra på ett annat sätt när man samtidigt koncentrerar sig på bitarna.
Gör egna pussel
Efter svärmoderns bortgång flyttade svärfar in i lägenheten under.
– Vi var överens om att det var en riktigt bra idé.
Efter sin död har hennes svärmor satt sin prägel på butiken på ett oväntat sätt. För numera tillverkar Bettina nämligen egna pussel. Hon köper rättigheterna till illustrationer från olika konstnärer runt om i världen och låter dem bli pussellådor som hon designar.
– Min svärmor var extremt kreativ, hon gjorde blomsterdekorationer, handarbetade och målade. Alla tre flickorna hade några av hennes bilder hängande i sina rum. Det var motiv från H C Andersens sagor, och jag har nu låtit hennes bilder bli pussel, säger Bettina och visar en av lådorna.
– Det gör förstås ont att hon inte fick uppleva dem, tillägger hon.
Snart avbryts hon av en dörrklocka som avslöjar att det har kommit kunder nere i butiken. Många handlar numera på nätet, men lika många dyker upp i affären. I och med det korta avståndet över Öresund mellan Helsingör och Helsingborg kommer ofta både svenskar och norrmän förbi.
– Jag har även haft kunder från Holland, och häromdagen var det ett par som kom körande från Nordjylland, det är en rejäl tur, säger Bettina och ler.
Hon är stolt och glad över verksamheten, precis som hennes svärmor garanterat skulle ha varit om hon fått uppleva sina tavlor skurna i tusen prydliga små bitar.
Svensk bearb: Redaktionen