Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Bo litet: Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort ”Tiny house”

15 dec, 2020
author Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson
Marita och John står framför sitt tiny house på 16 kvadratmeter som ligger i en skogsdunge.
Mitt i den skånska bokskogen ligger Marita och Johns drömboende: Ett så kallat "Tiny house" på 16 kvadratmeter.
Marita och John tröttnade på stadslivet i en lägenhet och byggde sig ett minimalt hus på landet – ett ”Tiny house”. På 16 kvadratmeter har de skaffat sig sitt drömboende.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bara ett stenkast från järnvägen, i ett lummigt skogsparti mellan Stockholm och Malmö reser sig en rektangulär ljusblå byggnad mellan de breda bokstammarna.

Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny houseBrand logo
Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny house

Det ser ut som en något högre form av manskapsbod som man brukar se vid byggarbetsplatser. Och det finns vissa likheter. Precis som en manskapsbod står byggnaden på en vagn och den har fraktats till skogsdungen med en traktor.

– Välkommen till vårt ”Tiny house”. Till våren har vi bott här i tre år, säger Marita Brännvall, 40, när hon öppnar ytterdörren och hälsar oss välkomna.

I den drygt två meter breda och tre och en halv meter höga byggnaden har Marita och hennes man John, 34, skapat sig sitt drömboende. Genom uppfinningsrikedom, smarta lösningar och nytänkande har de utökat den ursprungliga golvytan på 16 kvadratmeter till totalt 32 kvadratmeters boyta.

Modernt utrustat kök i sitt ”Tiny house”

På bottenvåningen finns ett modernt utrustat kök med diskmaskin, spis och kyl och frys, ett arbetsrum och ett badrum med badkar och kombinerad tvättmaskin/torktumlare. Här finns också ett litet arbetsrum och ett speciellt rum för Maritas spinningcykel.

– Det var ett absolut krav att det skulle finnas plats för ett badkar och en spinningcykel. Jag älskar att bada när vintern smyger sig på och det är en lyx jag ville unna mig, säger hon.

I vardera ändan av den lilla byggnaden har de byggt loft där de anpassat takhöjden efter speciella behov. I den nordvästra delen ligger sovloftet. Där är takhöjden 1,45 meter. Det ligger rakt ovanför badrummet och rummet för spinningcykeln där de har valt att ha en högre takhöjd.

Annons

Får plats med det mesta trots att de bor litet

I den sydöstra delen ligger vardagsrumsloftet. Där har de en inbyggd soffa och en 47-tums tv som är monterad på väggen. Där är takhöjden 1,65 meter eftersom de insåg att man behöver lite högre takhöjd när man ska resa sig ur soffan än ur sängen.

– När vi planerade vårt hus testade vi genom att resa oss i sängen hemma i vår lägenhet i Landskrona och mätte med måttband hur mycket utrymme som krävdes utan att vi slog huvudet i taket, berättar John.

Under ”vardagsrumsloftet” ligger det modernt utrustade arbetsrummet som Marita sköter sitt företag från. Där är takhöjden 1,7 meter.

Marita sitter vid köksbordet och John plockar fram frukt.
Allt är nära i Marita och Johns lilla hus.

Lite i lägsta laget kanske man kan tycka. Varken Marita eller John är särskilt kortvuxna. Hon är 1,79 centimeter och han 1,83.

– Men i arbetsrummet sitter man ändå mest så vi tyckte inte att det behövde vara en högre takhöjd just där, säger hon.

Brist på förvaringsutrymme

Mitt i deras hem ligger köket och där är det öppet ända upp till taket där de har monterat ett öppningsbart takfönster som styrs elektriskt. Vid den lilla matplatsen har de ett stort runt fönster med en fantastisk utsikt ut ut mot naturen.

– Vi har suttit här och sett rävar och rådjur gå förbi här utanför, berättar John.

Allting i deras hus är exakt beräknat och måttbeställt för att passa in. Diskmaskinen går till exempel precis att öppna utan att luckan slår i soffan mittemot.

Det enda vi har brist på är förvaringsutrymmen,

– Det enda vi har brist på är förvaringsutrymmen, men det gör å andra sidan att vi inte köper på oss en massa onödiga saker, säger Marita med ett leende.

Annons

Vad är ett ”Tiny house”

Begreppet ”Tiny house” kommer från USA och går ut på att folk vill kunna bo mindre, enklare och billigare, men ändå under bra förhållanden.

Definitionen på ett ”Tiny house” brukar vara att det inte får vara mer än 37 kvadratmeter stort. Det finns även exempel på de som bor på enbart sju kvadratmeter.

”Tiny house”-rörelsen började redan på 1990-talet i USA, men fick sitt stora uppsving i samband med bankkrisen på 2000-talet då många människor fick lämna sina hem och letade efter alternativt boende.

Jag gillade compact living och sättet att leva på en mindre yta

Det var ungefär då som Marita blev intresserad av boendeformen.

– Jag gillade ”compact living” och sättet att leva på en mindre yta. Jag tittade på många filmer på youtube om ”Tiny house”-rörelsen, berättar hon.

– Marita hade det som sitt stora intresse, det blev på gränsen till en passion i flera år innan vi själva bestämde oss för att bygga ett minihus, säger John med ett leende.

Flyttade tillfälligt hem till föräldrarna

Marita och John kommer från samma ort i Norrbotten – den lilla byn Töre mellan Luleå och Kalix som har ett tusental innevånare – men de lärde inte känna varandra förrän i vuxen ålder.

Hon lämnade tidigt hembyn för att flytta till Skåne där hon bland annat gick en skrivarkurs på en folkhögskola och på Författarskolan vid Lund universitet.

– Jag ville arbeta med skönlitterära texter och skriva själv. I dag driver jag ett företag som skrivcoach, lektör och redaktör och hjälper författare med deras bokmanus, berättar Linda.

Under en paus mellan studierna, medan hon funderade på vad nästa steg i hennes liv skulle bli, flyttade hon tillfälligt hem till föräldrarna i Norrbotten. På en fest som hennes syster bjöd in henne till träffade hon den sex år yngre John.

Annons

– Det var inte kärlek vid första ögonkastet, säger hon med en blinkning åt John. Men vi började umgås och kärleken växte fram efter hand.

Det var inte kärlek vid första ögonkastet

Det var 2012. Året därpå flyttade de tillsammans till Umeå för att Marita skulle studera till dietist, men de insåg båda snabbt att de längtade till Skåne.

– Jag hade många vänner där som jag lärt känna på folkhögskolan och universitetet och jag ville ta en magisterexamen på Författarskolan, berättar hon.

– Även jag hade många vänner i Skåne. Jag bodde över ett och ett halvt år hos en kompis i Helsingborg medan jag jobbade som försäljare, säger John.

Bodde tillsammans på 46 kvadratmeter först

Därför blev första gemensamma bostaden i Skåne en bostadsrätt på 46 kvadratmeter i Landskrona – lagom nära till båda Lund och Helsingborg och enligt deras tycke även en lagom stor stad.

– För oss som kommer från en liten by kändes Malmö alldeles för stort, säger John med glimten i ögat.

Ville bo på landet

Men efter en kort tid längtade båda efter ett gemensamt boende på landet och de började leta efter ett lämpligt hus.

– Vi ville ha något eget där det var lugnt och tyst och där man slapp reta sig på störande grannar. Det var väldigt lyhört i vår lägenhet och man hörde till exempel när grannarna pratade i telefon eller gick på toaletten, säger John.

Vi ville ha något eget där det var lugnt och tyst och där man slapp reta sig på störande grannar

Samtidigt ville de inte binda upp sig med höga banklån för att bygga en ny villa eller köpa något som skulle kosta en förmögenhet att renovera. Det var då Maritas gamla intresse för ”Tiny house” blev aktuellt igen.

– Vi hade först en diskussion om det verkligen var ett projekt som vi ville ge oss in i, berättar John. Vi gick och funderade några månader, fram till sommaren 2017, innan vi bestämde oss och sa ”Vi gör det”.

Annons

Skulle fungera som åretruntboende

Så fort de hade bestämt sig började Marita och John med planeringen av huset.

– Jag gjorde ritningen, berättar hon. Det var ett väldigt pillande för att få ihop det. Vi räknade på allt, som hur stor sängen eller soffan i vardagsrumsloftet fick vara och hur mycket utrymme som behövdes för att kunna öppna diskmaskinen, säger Marita.

Grundkonceptet var att de ville ha ett litet välisolerat hus som skulle fungera som åretruntboende. Det skulle stå på en vagn med hjul för att kunna flyttas och det skulle uppfylla deras krav på badrum, arbetsrum och kök.

Allt i huset är noga måttanpassat och därför slår diskmaskinen inte i den närbelägna matplatsgruppen när Marita öppnar den.
Allting i huset är exakt beräknat och måttbeställt för att passa in. Diskmaskinen går precis att öppna utan att luckan slår i soffan mittemot.

– Sedan började vi leta efter en snickare som kunde förverkliga våra planer. Till slut hittade vi en hantverkare som vi fick förtroende för och vi hade en sådan tur att han även var smed och kunde bygga vagnen, berättar Marita.

Hitta bästa platsen – blev sommarstugetomt

Nästa steg var att hitta någonstans där de kunde placera sitt minihus. De hoppades på att kunna få hyra en plats, men mitt under bygget kom sommarstugetomten i Tjörnarp norr om Höör ut till försäljning.

– Vi fastnade direkt för den här platsen. Det ligger naturskönt och nära järnvägsstationen. Ett av kraven på platsen där vi skulle ha vårt hus var att det skulle vara nära till bra kommunikationer eftersom vi vill slippa kostnaden för bilar och bensin, säger John som jobbar med IT-support inom Malmö Stad och som pendlar till jobbet.

En annan fördel var att vatten, avlopp och el redan var indraget till den gamla stugan som låg på tomten.

Annons

Vi fastnade direkt för den här platsen

– Dessutom kunde vi bo i stugan medan vi gjorde klart det sista i vårt hus. Vi har själva lagt golven, målat, satt upp kakel, monterat köket och isolerat, säger Marita.

Se också: Sandra bor i sin skåpbil

Sandra bor i sin bil – var som helst i världenBrand logo
Sandra bor i sin bil – var som helst i världen

Deras lilla hus väger 5,5 ton

Tidig vår 2018 flyttade en transportfirma deras 5,5 ton tunga hus från tillverkningslokalen i Kågeröd till tomten i Tjörnarp. Där monterade de bort hjulen, svetsade fast huset vid plintar och anslöt vatten, avlopp och el.

– Teoretiskt sett kan man montera på hjulen igen och flytta vårt hus, men det är inte aktuellt. Vi vill bo här, säger Marita.

Marita och John hade satt en budget för sitt minihus på drygt en halv miljon kronor. De lyckades hålla budgeten nästan exakt på kronan.

– Man kanske kan tycka att det är mycket pengar för ett så litet hus och visst hade vi kunnat pressa budgeten ytterligare. Men vi vill inte vara utan vare sig det runda fönstret i köket, det öppningsbara takfönstret eller diskmaskinen, säger hon.

Marita ligger på sängen i sovloftet tillsammans med en av katterna.
Sovloftet är takhöjden är 1,45 meter.

Deras ”Tiny house” har 14 fönster

Fönster är något som de verkligen satsat på. Sammanlagt finns det 14 fönster i huset och det ger en ljus och rymlig inomhuskänsla.

Annons

Uppvärmningen sker med en luftvärmepump och de har en varmvattenberedare på 250 liter, vilket gör att de aldrig behöver sakna varmvatten till badkaret eller diskmaskinen.

– Väggarna är välisolerade och vi har treglasfönster. Vi har en medeltemperatur på 20 grader inomhus och ändå drar huset endast 2 200 kWh/år, berättar Marita.

En konsekvens av att de har lägre takhöjd än normen är att de inte fått ta bolån utan varit tvungna att finansiera sitt ”Tiny house” med vanliga privatlån.

John står bakom Marita och håller om henne i deras gemensamma bostad på 16 kvadratmeter
Marita och John har skapat sitt drömboende.

De får nämligen bara tillgodoräkna sig 16 kvadratmeters boyta. De utrymmen som har lägre takhöjd än 1,9 meter räknas som biyta. Månadskostnaden hamnar på cirka 4 500 kronor inklusive lån och försäkring.

– Bankfolket vi pratat med har inte riktigt förstått att det här är en bostad, säger Marita med ett leende. Men det gör inget. Vi har i dag ungefär samma boendekostnad som vi hade i Landskrona, men vi mår mycket bättre.

Ska bygga trädäck runt sitt lilla hus

Både hon och John tycker att de lever sin dröm. Han njuter varje dag av promenaden genom skogen till järnvägsstationen och hon kan driva sitt företag i avkopplande miljö från det lilla arbetsrummet.

– Det vi sparar in på är att vi inte kan köpa en massa prylar och till exempel nya möbler eftersom vi inte har så stor plats, säger hon.

Nästa projekt de har på gång är att bygga ett trädäck runt hela huset.

– Vi kan behöva lite mer plats att umgås på när våra vänner och familjer kommer och hälsar på oss. Vi vill också kunna nyttja naturens magi mer, komma ut och grilla, sitta i solen och planera både blommor och grönsaker.

Frånsett vid besöken av gäster tycker de aldrig att deras hus känns för litet.

– Det passar oss perfekt, säger hon med ett leende samtidigt som hon klappar den norska skogskatten Lolla som hoppat upp i hennes knä.

Annons