Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Greenfluencern Annika: ”Jag känner att jag är med och gör skillnad”

12 nov, 2021
author Lisa Södergren
Lisa Södergren
Annika Sundin driver kontot @medveten_i_stan på Instagram
Med sitt konto @medveten_i_stan vill Annika Sundin nå en urban målgrupp: – Jag vill visa att det går att vara medveten även om man bor i stan.
Annika Sundin vill bidra till omställningen till ett hållbart samhälle och startade därför kontot @medveten_i_stan på Instagram. – Vi måste bli många! Många som gör tillräckligt mycket, inte några få som gör allt i vår makt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått

Det gick alldeles för långsamt och Annika Sundin hade tröttnat. Hon ville bidra till omställningen till ett hållbart samhälle och trycka på från sitt håll. Dela med sig av sin resa att det går att ställa om bara man vet hur. Och dessutom kände hon klimatoro.

– Att gå runt och känna oro tjänar inget till! För att slippa känna den jobbiga känslan är mitt bästa tips att agera. Det har hjälpt mig och jag vet att det hjälper andra. Nu känner jag att jag är med och gör skillnad. Både genom att jag ser att fler privatpersoner vaknar upp och blir engagerade och genom att jag får företag att tänka till när jag kontaktar dem.

Annika driver sedan 2 ½ år det hållbara inspirationskontot @medveten_i_stan på Instagram där hon berättar om sina hållbara val i vardagen, sprider information och peppar till förändring. Här finns inlägg om allt från att minska matsvinnet (tex baka pizzabullar av sådant som finns hemma), till goda exempel (som kommunen där invånarna får möjlighet att plocka blommor i rabatterna istället för att de slängs), hållbart pensionssparande, personlig hållbarhet och vad som händer på den klimatpolitiska arenan.

– Jag delar de medvetna val som jag själv gör i mitt. liv. Och saker som jag själv finner intressant. Jag har ingen annan strategi. Det var så jag började och så har jag fortsatt.

Annons

Inledde sin hållbarhetsresa

Annikas egen hållbarhetsresa startade i samband med att hon var gravid med sitt första barn 2008.

Livet innan dess beskriver hon som ganska aningslöst. Hon shoppade, reste och tänkte inte så mycket på nästa steg. I samband med graviditeten ändrade hon inställning.

Kort om Annika Sundin

  • Bor: Stockholm, Kungsholmen.
  • Ålder: 46
  • Familj: Make, två flickor på 9 och 12.
  • Sysslar med: Egen företagare, konsult och jobbar med förändringsledning samt driver @medveten_i_stan på Instagram

– Det började när jag fick upp ögonen för innehåll i mat, både tillsatser och kemikalier som kommer via besprutning. Men också vad vi tillagar maten i – ofta i teflonpanna och med plastverktyg. Allt påverkar fostret. Då ställde jag om direkt.

Sedan började hon fundera på kemikalierna i diskmedel, tvättmedel och skönhetsprodukter. Hon cirkulerade – handla second hand, hyra, byta och laga.

– Det största klimatavtrycket sker vid nyproduktionen så vi behöver använda sakerna om och om igen. Självklart ska vi se oss själva som användare, inte som ägare.

Cyklar istället för att köra bil

Och på den vägen är det. Annika gör vad hon kan för att leva ett medvetet hållbart liv. Väljer ekologisk mat, äter mycket vegetariskt och äter hon kött köper hon från gårdar som värnar djur och klimat. Hon cyklar istället för att köra bil och väljer i första hand second hand om hon behöver köpa något.

– Jag är precis som många andra ombytlig och gillar förändring. Men det är klart vi ska köpa second hand om vi vill ha förnyelse. Det finns hur mycket som helst redan producerat. Ibland hör jag folk säga att det är dyrt med second hand. Men jag brukar svara att det inte är dyrt, det är snarare för billigt att köpa nytt.

– De gånger vi köper nytt ska vi köpa riktig kvalitet som håller. Det ska inte bara ska ha ett andrahandsvärde, det ska också ha ett tredje- och fjärdehandsvärde…

Annons

Tre saker som Annika prioriterar för att få en mer hållbar vardag:

  1. Maten. Står för en tredjedel av vårt klimatavtryck. Jag försöker äta i säsong, prioriterar ekologiskt och handlar lagom för att hinna äta upp.
  2. Konsumtionen. Jag köper second hand i första hand. Om jag köper nytt ser jag till att titta närmare på företaget. Vad står de för? Hur tydliga och transparenta är de med sitt hållbarhetsarbete? Det finns företag som inte har information om det och företag som förskönar vad de gör. Jag gynnar gärna små, lokala företag, de har ofta hållbarhet i sin affärsmodell från start.
  3. Inspirera andra och sprid ringar på vattnet. Visa upp de hållbara val vi gör. Släppa jante! Vara good enough, vi behöver inte vara perfekta, men vi ska bli många. Om du inte vill dela dina egna val kan du enkelt dela bra saker som andra gör.

Annika understryker att vi behöver ha kul. Positiv förstärkning och inte pekpinnar. Annars orkar vi inte, menar hon. Alla behöver hitta sin väg och göra sina val.

– Var schysta med varandra. Någon har kanske börjat med maten och någon har börjat inom ett annat område. Och det viktigaste – se till att dina medvetna val inte stannar hos dig. Berätta för andra vad du gör. Vi måste bli många! Många som gör tillräckligt mycket, inte några få som gör allt i vår makt. Så släpp jante och dela med dig och inspirera familj, grannar och kollegor. Kom också ihåg att kontakta politiker och företag. De måste få höra vad vi vill, då kommer systemomställningen snabbare. Och det ska gå fort nu!

Om man kokar ner hållbarhet handlar det enligt Annika om snällhet. Om att vara snäll mot oss själva, mot andra och moder jord.

Annons