Anna: Vår 4-åring blev fixerad vid sitt utseende
Men när hon började bete sig som en vuxen blev jag rädd.
Maja var bara fyra år när hon började intressera sig extremt mycket för sitt utseende och slutade leka som småbarn gör. Hon stod framför spegeln och rörde sig på ett sätt som inte kändes normalt för en liten flicka.
Vi bodde i en mycket populär del av innerstaden och de flesta av föräldrarna var väldigt måna om sitt yttre. Oftast tittade de lite snett på andra, mer så kallat "vanligt folk" gjorde.
Ville hon ha en behå när hon var fem år gammal
Det började med att Maja ständigt stod framför spegeln i hallen och plutade med munnen så som man ibland kan se unga tjejer göra på tv. Rickard och jag tyckte rentav att det var lite gulligt. Men ju längre tiden gick, desto mindre charmigt blev det.
Bara fem år gammal kom hon hem och sa att hon behövde en behå. Först hade jag svårt att hålla mig för skratt men när jag insåg hur allvarlig hon var blev jag bekymrad.
Samma kväll pratade jag med Rickard och vi enades om att det här inte var riktigt sunt. Vi hade redan noterat hur andra småflickor på Majas förskola kommit dit på morgonen med både läppstift, nagellack och ögonskugga.
Ingen höll med oss – vi var ensamma med våra åsikter
En dag bestämde jag mig för att ta upp det med Majas förskolefröknar och de ansåg att vi borde prata om detta på nästa föräldramöte. När det var dags för mötet tog jag mod till mig och sa som det var, att jag tyckte att det gått lite väl långt när det gällde barnens klädsel och smink, med tanke på att de ännu inte ens börjat skolan.
Men ingen förälder höll med mig. De verkade inte ens förstå vad jag pratade om. Det var enligt flera mammor inget konstigt med att våra små döttrar brydde sig om sitt utseende. De kunde väl ändå inte bara sitta och rita eller hoppa rep hela tiden, tyckte de.
I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!
Att flickor inte ska se sig själva som objekt som alltid måste vara söta och visa upp sig var det heller inte någon som hade synpunkter på. Alla föräldrar tyckte det var bra precis som det var. Och om någon tyckte något annat så höll de tyst.
Jag och Rickard kände oss helt ensamma om våra åsikter. Mötet slutade med att jag var högröd i ansiktet och fick kväva min ilska.
Senare på kvällen tog Rickard och jag ett viktigt beslut. Maja skulle inte gå kvar på den här förskolan. Vi vägrade låta Maja växa upp som ett lättlurat objekt bara för att de andra barnens föräldrar inte hade mer vett än så.
Bytte förskola – har börjat leka utomhus igen
Redan dagen därpå ringde Rickard och bad att få vår dotter flyttad. Det var inte helt enkelt, men efter någon månad fick vi äntligen beskedet att Maja skulle få börja på en annan förskola cirka tjugo minuter hemifrån. Vi tackade ja innan vi ens varit där. Det kunde inte bli värre, kändes det som.
De första dagarna var Maja i kris och ville bara tillbaka till sina tidigare kompisar. Men ju fler dagar som gick, desto mer verkade hon trivas. Och plötsligt såg vi hur vår lilla dotter äntligen började leka som andra barn gör. Nu var det plötsligt hoppa hage, klättra i träd och vara utomhus som gällde.
Maja blev också allt mindre intresserad av hur hon klädde sig och gick helst i jeans och T-tröja som de andra barnen. Hon blev äntligen ett barn igen och fick snart många nya kompisar som lekte som man brukar när man går i förskolan.
För tre månader sedan köpte vi ett radhus i området där dagiset ligger och vi trivs redan jättebra. Att ta ifrån barn deras barndom genom att låta dem, eller kanske rentav lära dem, försöka vara äldre än de är borde faktiskt vara förbjudet. Låt barnen vara barn!
Berätta din historia!
Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.
Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]