Änkemannen Ingvar har åkt på 60 gruppresor: ”Hjälpte mig i sorgen”
Sedan hustrun Ingela dog har han åkt på 60 gruppresor.
Det tycker han fler borde göra.
– Det är inte bra att isolera sig, säger Ingvar som fått en ny bästa kompis på köpet.
Ingvar Bjerrefors sitter vid matsalsbordet hemma i femrumslägenheten i Västra Frölunda i Göteborg. Framför sig har han flera fotoalbum och listor med resor han har gjort genom åren. Nu är han uppe i 250 gruppresor och 60 av dem har han åkt på själv.
– På en gruppresa har man alltid folk omkring sig och man behöver inte vara ensam om man inte vill. Man träffar alltid trevligt folk att umgås med. Tycker man att det känns jobbigt att fråga om man får slå sig ner bredvid andra vid middagen eller frukosten så gå ner i god tid innan. Då får andra fråga om de kan sätta sig bredvid dig.
Det här är Ingvar
Namn: Ingvar Bjerrefors.
Ålder: 77 år.
Bor: Västra Frölunda, Göteborg.
Yrke: Före detta polis.
Att resa har varit Ingvars stora intresse i hela hans vuxna liv. Tillsammans med hustrun Ingela bilade han ofta till Schweiz och Österrike och ibland reste de ihop med ett annat par. Sedan blev det gruppresor. Ingela och Ingvar träffades via jobbet på polismyndigheten där Ingvar var poliskommissarie.
– Det är en plats för många olyckor, skojar han.
Tappade lusten att resa
Ingelas närvaro vilar över lägenheten i form av hennes korsstygnsbroderier som hänger på väggarna i rummen. Några barn fick de aldrig, så att resa blev en livsstil och deras stora gemensamma intresse. Men för tolv år sedan ändrades tillvaron drastiskt när Ingela insjuknade i cancer.
Ett år senare var hon borta. I sorgen kom resandet av sig. Ingvar tappade lusten. Men efter några månader bestämde han sig för att bryta isoleringen och bokade en resa.
– Det är inte bra att isolera sig. Det blir inget bättre av. Det kändes lite annorlunda att boka en resa och åka ensam. Men på en gruppresa träffar man andra som delar samma öde som man själv och som också blivit ensamma.
Resan gick till Sydafrika och där var han med om en särskild upplevelse som gjorde honom varm inombords.
– I Kapstaden fick jag en hotellsvit med utsikt över Taffelberget. När jag tackade reseledaren för det fina rummet svarade han att jag hade haft sorg men att jag nu skulle ha glädje. Det värmde. Det blev en väldigt fin resa med många trevliga människor. Att resa hjälpte mig i sorgen.
Får naturlig kontakt
Ingvar visar listan med resor han gjort den senaste tiden. USA två gånger, Kuba, Indien, Thailand, Vietnam, rundresa på Balkan …, men också kortare resor och dagsturer.
– Jag reser till Tyskland varje vår och äter sparris. Och varje vår och höst åker jag med mina gamla kollegor från polisen till Danmark. Då sitter vi och ljuger ihop, haha.
Det går inte att vara tillknäppt om man vill ha sällskap
Sedan resan till Sydafrika är inte Ingvar det minsta orolig för att resa på egen hand. Han trivs med att vara själv men säger oftast inte nej till sällskap. Då är gruppresor det perfekta alternativet.
– Man får ju kontakt på ett naturligt sätt. Nästan vid varje resa kommer någon fram och säger att vi har träffats på tidigare resor. Tydligen har jag utmärkt mig. Men jag har dåligt minne. Det är ingen merit som polis. En gång kom det in en man som sa att han var efterlyst och ville bli inburad men jag kände inte igen honom från listan med efterlysta så han fick gå. Sedan visade det sig att han var efterlyst, haha.
Bjuder på sig själv
Ingvar är inte av det inåtvända slaget direkt. Han växlar snabbt mellan samtalsämnena och om upplevelserna från sina resor. Däremellan drar han historier från åren som polis och han plockar fram ett urklipp från en kvällstidning om hur han och några kollegor manövrerade en livsfarlig elefant som löpte amok på en cirkus i Göteborg. Det gick inte så bra för elefanten men det är en underhållande historia som han berättar med inlevelse. Den utåtriktade sidan har nytta av när han reser på egen hand.
– Ja, man måste ju vara lite social och bjuda på sig själv också. Då blir det trevligt.
Apropå att ha trevligt kommer han osökt att tänka på en kväll på Irland där han slog sig i slang med en svensk kvinna som reste tillsammans med sin son.
– Vi gick till en pub som spelade härlig irländsk folkmusik och vi hade jättetrevligt och skojade och skrattade. Plötsligt sa hennes son: ”Jag trodde aldrig att någon som är så gammal kunde vara så rolig.” Ha ha, det går inte att vara tillknäppt om man vill ha sällskap.
Resa på egen hand – så här gör du!
Olika gruppresor
Vill du ut och resa men har ingen att åka med? Eller vill du själv bestämma vad du ska göra på semestern och slippa kompromissa med andra?
Att resa ensam har länge varit en trend på uppgång, och det finns flera researrangörer som arrangerar singelresor och gruppresor som passar ensamresenärer.
Här listar vi några möjliga alternativ för dig som vill rå dig själv på semestern.
Ving
Ving arrangerar bland annat olika aktivitetsresor för den som vill vandra, cykla eller utöva yoga. Det är gruppresor som är populära bland ensamresenärer där man är ensam i den mån man vill samtidigt som man har möjlighet att umgås och knyta nya kontakter med andra resenärer. ving.se
Apollo
För den som vill ha en aktiv solsemester finns Apollo singelresor med konceptet Apollo Sports SOLO - res själv men inte ensam. Det är en blandning av charter och äventyr där inriktningen är att prova på olika sporter med hjälp av instruktörer. Apollo arrangerar också Apollo silver som riktar sig till dig som är 55+ och som reser ensam eller med sällskap. apollo.se
Kulturresor Europa
Researrangör med brett utbud och skräddarsydda resor. Kulturresor Europa arrangerar gruppresor som passar ensamresenärer. Resmålen varierar och deltagarantalet överstiger sällan 34 resenärer så att även de som reser själva ska kunna bekanta sig med medresenärerna. kulturresor-europa.se
Rolfs flyg och buss
Sveriges största arrangör av gruppresor. Bolaget arrangerar resor till hela världen men även kortare resor och dagsturer inom Sverige. Arrangören har lång erfarenhet av gruppresor och cirka åtta procent av deltagarna är ensamresenärer. rolfsbuss.se
Solresor
Inriktade på charterresor och har tagit fasta på att fler väljer att resa ensamma. Har bland annat bra priser på enkelrum på sina destinationer. solresor.se
Charter och solsemester är inte Ingvars grej. På gruppresor ingår guider och ett fullspäckat schema med utflykter och sightseeing varje dag. Det är så han vill ha det. Han vill få ut så mycket som möjligt av varje resa och få nya minnen och lära sig något nytt om platser och människor.
Och resesällskap får han som sagt på köpet. En och annan dam har han också bekantat sig med genom åren.
– Det händer, och några har man träffat när man kommit hem och gått på teater med. Men det var mer i början. Det är inte därför jag reser.
Träffade en resekompis
För några år sedan inträffade något som fick honom att ändra på reserutinerna. På väg till Kuba började han prata med en ensam man på flygplatsen. Mannen hette Leif och det visade sig att han hade blivit änkeman nästan samtidigt som Ingvar.
– Vi upptäckte att vi trivdes bra ihop och tog en virre och åt middag när vi kom fram till hotellet. Vi blev kompisar och sedan dess har vi rest ihop 142 gånger. Vi brukar träffas när katalogen kommer och planera vilka resor vi ska göra.
Katalogen är från researrangören Rolfs flyg och buss och det är med dem Ingvar alltid reser. När han reser med Leif bokar de alltid enkelrum.
– Det är vi väldigt noga med. En del resor varar en månad och då måste man ha sitt eget rum, även om det blir dyrare.
Tveka inte
Ingvar gör fortfarande många resor på egen hand.
– Man ska inte göra för stor affär av att resa ensam, säger han och funderar en stund på tips till den som har planer på att resa själv.
– Till att börja med ska man inte vara rädd för att åka. Tveka inte. Välj en kortare resa, som till Berlin, till exempel. Då får man en uppfattning om det passar en att resa ensam.
– Var öppen och börja prata med andra. Är man lite äldre ska man läsa på om resmålet innan så att man inte riskerar att komma någonstans där det är svårt att gå.
– Och välj en gruppresa!
Vi bläddrar i fotoalbumen på bordet. Ingvar överför alla de digitala bilderna från sina resor till fotopapper och gör sedan egna album. Varje resa är noggrant dokumenterad. Kontinenter, länder och den ena exotiska platsen efter de andra passerar förbi medan vi bläddrar.
Ofta stannar han upp och minns händelser och möten som gjort intryck på honom. Men att välja ett favoritresmål är svårt.
– Folk frågar mig det ibland, men det går inte att välja. Alla resor är en upplevelse på olika sätt. En dagstur till Falkenberg kan vara lika bra som en resa till Nya Zeeland, säger han men nämner ändå en kryssning till Moskva, sju dagar på båt längs med Donau-floden och ett besök vid Titicacasjön och Machu Picchu i Peru som några av de resor som han minns särskilt väl.
Svimmade i Peru
En och annan strapats har han varit med om på sina resor. I Australien passerade han och resesällskapet livsfarliga djur längs med vägen till en sevärdhet.
– Det var giftormar överallt. Ormar är det värsta jag vet. Guiden hade ormserum och hjärtstartare med sig så det var ju lite riskfyllt.
Magåkommor är han noga med att undvika.
– I vissa länder äter jag bara på hotellet. I Indien var det en reseledare som stod vid frukostbuffén och pekade på vad vi kunde äta och såg till att personalen skickade ut det som inte var bra.
Jag fortsätter så länge jag orkar och har lust
Men i Peru var oturen framme.
– Jag blev magsjuk av något som jag åt. Jag svimmade och ramlade och skadade en tand. Men som tur var var det nästan ett dygn kvar innan vi skulle resa vidare så jag hann återhämta mig. Annars har jag nog aldrig blivit sjuk under en resa.
Vill till Alaska
Ingvar ser till att hålla sig sysselsatt även när han inte är ute på långresor. Dagsturerna och teaterresorna duggar tätt och hemma i Göteborg går han ofta på lunchteater. Han tycker att han är privilegierad som har möjligheten att resa. Efter ett långt yrkesliv har han ekonomin för det.
Det finns mycket kvar att uppleva. Leif och Ingvar har pratat om att resa till Alaska, men Ingvar är tveksam på grund av den långa flygresan. Men han tänker inte slå av på restakten för det.
– Jag fortsätter så länge jag orkar och har lust. Det ger så mycket och jag får så många fina minnen. Nu har jag besökt 70 länder men det finns ju nästan 130 kvar. Där har jag en del att jobba med.
Första resan som Invar åkte på ensam, gick till Sydafrika. Eller ensam och ensam, det var ju en gruppresa han bokade så resesällskap fick han på köpet.