Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Från redaktionen till bastun: ”Arja Saijonmaa bjöd hem oss i bastuklubben”

07 jul, 2024
author Anders Hvidfeldt
Anders Hvidfeldt
Foto: Privat
De jobbade tillsammans på Aftonbladet.
Nu bastar de tillsammans.
Efter pensionen har kollegorna fortsatt att ses, och i den höga temperaturen dryftas kära minnen, skvaller och en och annan krämpa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Fallkurs för äldre - så ramlar du rättBrand logo
Se också: Fallkurs för äldre - så ramlar du rätt

För snart 30 år sedan bildades Aftonbladets Bastuklubb, en akademi med tolv numrerade lavar till skillnad mot de arton stolarna i Svenska Akademien.

– Vårt ändamål är att vårda kropp och själ, utveckla kuficismen och främja bastubadets särart och kultur, säger Nils Wennberg, lave 1 och klubbens ständige sekreterare.

Lång bastutradition tillsammans

Kanske låter det aningen högtravande, men det är det långt ifrån. Historien började redan 1990 då ett gäng journalister på Aftonbladet ibland besökte en bastu i Globen-området i Stockholm där tidningens redaktion låg vid den tiden.

– En av oss skulle sluta och vi frågade honom om han inte skulle sakna jobbet. Nej inte jobbet men jag kommer att sakna er sa han. Då bestämde vi oss för fortsätta träffas, bada bastu och gå ut och käka efteråt, berättar Nils Wennberg.

– Flera år senare var vi tolv stycken som sågs regelbundet och då fick några idén att vi gör som en akademi. Den 31 augusti 1995 bildades Aftonbladets Bastuklubb och vi delade upp oss i laveordning med olika ansvarsområden. En av oss testade och skrev om öl i tidningen, alltså hade vi alltid gratis öl när vi skulle bada bastu.

Aftonbladets bastuklubb. Alla bär t-shirtar med trycket ”nemo bastat sobrios … nis forte insanit” (ingen bastar nykter om han inte är galen).
Sommaren 2013 reste bastuklubben till Finland för att testa Arja Saijonmaas bastu. Här är gänget som var med den gången (några inte längre i livet). Bakre raden från vänster: Nils Wennberg, Lars Sandlin (1943–2020), Arne Höök, Thorbjörn Larsson (1945–2022), Per Björnör, Arja Saijonmaa, Håkan Jaensson (1947–2022), Ronny Nygren och Thomas Carlsson. Främre raden: Leif-Åke Josefsson (1952–2020), Bo Hedin och Rune Struck. Foto: Privat

Nya medlemmar måste gilla gubbar

Bland de nuvarande tolv lavarna, där varje medlem enligt stadgarna har ”ett strikt personligt sauna-ansvar”, finns några åldermän som varit med ända sedan klubben bildades. Men genom åren har flera avlidit eller slutat på grund av sjukdom och då har nya valts in.

Annons

– Återväxten har inte varit något problem hittills. Några av lavarna i dag är yngre och inte pensionärer än. Men nya medlemmar måste vara folk som gillar att umgås med gamla gubbar, som en del av oss känner oss som, säger Bo Hedin, lave 3 och bland annat ansvarig för klubbens snapsvisehäfte.

Bastuklubbens 3 bastufavoriter i Stockholm

BUDGET: Isbjörnarnas bastu vid Mälarens strandkant vid Kanaanbadet nära Råcksta. Enkel och trivsam bastu med badbrygga två meter bort. Prisvärt.

isbjornarnabromma.se

MELLAN: Reimersholme hotell, liten charmig vedeldad bastustuga på uteserveringen. Badmöjlighet i Mälaren.

reimersholmehotel.se

LYX: Centralbadet. Många bastur och pooler i en nyrenoverad och mycket vacker miljö. Dyrt.

centralbadet.se

Det häftet plockas fram inför kräftskivor och varje år i december när det är dags för klubbens traditionella julbord, där alla rätterna är hemlagade av medlemmarna.

Mat vankas även efter varje bastuträff. Då fortsätter gänget till en restaurang för att ha möte och bankett. Inte på Den Gyldene Freden, Svenska Akademiens stamhak, hellre på en mysig kvarterskrog.

Åtta män i en bastu med björkris.
Under åren på Aftonbladet skrev Thomas Carlsson (främre raden till höger) både om sport och trafik. Han var också en av initiativtagarna till bastubadandet på Aftonbladet för snart 35 år sedan. Foto: Privat

Vad pratar ni om i bastun och på banketterna?

– Mycket gamla minnen, en hel del medieskvaller, vi är ju alla journalister och ju äldre vi blir snackas det såklart även om sjukdomar och krämpor. Politik också … men det värsta är att vi tycker ganska lika allihopa. Men nivån i klubben är inte låg, det är sällan några sexskämt om någon nu skulle tro det, säger Nils.

Ska basta i höst i Hamburg

På agendan varje år står att hitta och testa nya bastur i och omkring Stockholm liksom en kryssning (med bastu såklart) till Åland. Genom åren har klubbens även rest längre bort än så och besökt och badat bastu i bland annat Istanbul, Budapest, Berlin, Krakow, Tallin, Riga och Vilnius, Sankt Petersburg och Warszawa. Just nu planeras årets höstresa till Hamburg.

Ett gäng med män badar i en pool vid Szechenyi-badet i Budapest.
Bastuklubben i en av de många poolerna vid Szechenyi-badet i Budapest. Foto: Privat

Ett minne för livet var resan för tio år sen till Arja Saijonmaas lantställe i Sankt Michel, några timmars bilresa från Helsingfors. Thorbjörn Larsson, tidigare chefredaktör på Aftonbladet, kände Arja och berättade för henne om bastuklubben.

Annons

– Då måste ni komma hem till mig och bada bastu, sa hon … och det blev en helt fantastisk resa. Arja hade flera hus vid en sjö mitt i skogen. Det var oerhört vackert där. Vi köpte med all mat, fiskar och dryck och åkte till henne. Men vi fick inte laga maten, Arja insisterade på att göra det, berättar Bo.

– Men först bastubad såklart, ett av de bästa någonsin. En av Arjas bekanta kom roende över sjön och eldade upp bastun. Sen skar han bastukvistar och Arja lärde oss att piska varandra med björkris, säger Nils.

Bastuklubbens bästa bastu-resmål

1. Budapest

En stad med massor av bratherminalbad med ett oändligt antal bastur. Störst är Szécheni-badet med pooler och basturum både ute och inomhus. Vackrast är Gellertbadet som ligger vid hotellet med samma namn.

szechenyibath.com

gellertbath.hu

2. Berlin

Här finns massor av möjligheter för den bastusugne. Bastuklubben imponerades speciellt av Liquidroom med många bastur och pooler både inne och ute. Spektakulärt med flera barer och speciella ljus- och ljudupplevelser. Och som ofta i Tyskland rätt naket.

liquidrom-berlin.de

3. Tornedalen

En underbar liten strandby med bastur av olika sort vid Kukkolaforsen några mil norr om Haparanda, hotell och stugor finns också. Här har också Bastuakademien sitt högkvarter. Några mil norrut finns relativt nybyggda lyxanläggningen Lapland view lodge högst uppe på ett berg, här finns bastu och pool med milsvid utsikt över Tornedalen.

kukkolaforsen.se

explorethenorth.se

Aftonbladets bastuklubb har ett eget signum som tryckts på både t-shirts och hoodies: ”nemo bastat sobrios … nis forte insanit” (ingen bastar nykter om han inte är galen).

Vårt citat är felstavat, men det är för sent att ändra

Citatet är en lekfull ordlek med latinets “nemo enim fere saltat sobrius, nisi forte insanit” (ty ingen dansar nykter, om han inte är galen) som kommer från ett försvarstal Marcus Tullius Ciceros höll i romerska republiken år 62 före Kristus.

– Vårt citat är felstavat, men det är för sent att ändra, det står i stadgarna och får inte korrigeras, säger Nils och skrattar.

Närbild på en leendes Arja Saijonmaa.
Är det någonsom vet hur man bastar så är det Arja Saijonmaa. Hon lärde upp de gamla murvlarna. Foto: TT

Måste få majoriteter av röster

För att bli invald och få en lave i bastuklubben måste en kvalificerad majoritet, alltså tre fjärdedelar av medlemmarna, lägga sin röst på den föreslagne. Väl invald förväntas man även hålla ett installationstal på banketten efter premiärbastandet.

Annons

– Bland det bästa med bastuklubben är såklart allt trevligt umgänge med de andra medlemmarna, men även alla hälsomässiga fördelar, säger Ulf Karlsson, lave 12 och den senast invalde.

– Bastu minskar kraftigt risken för demens och Alzheimers sjukdom, bastu sänker inflammation och blodtryck och minskar risken för hjärtinfarkt och kärlsjukdomar. Dessutom hjälper bastubad kroppen att utsöndra giftiga metaller som arsenik, bly och klicksilver.

Veteranen Arne Höök, lave 6 och ansvarig för bastuklubbens kräftskiva, har en mer krass inställning:

– Det bästa med bastuklubben är att man får åldras och gå mot döden i varm gemenskap med viss bedövning, säger han.

Annons