Tilde, 22, från Tierp köpte en biograf: Bästa är att få bestämma allt själv
Det är en glatt leende Tilde Edin, 22, som möter upp vid ingången till biografen som bär hennes namn och hon visar in till foajén, där röda mattan är utrullad. Trots att Tilde bara är 22 år är hon sedan i somras ägare till biografen i Tierp i norra Uppland.
– Jag har alltid haft driv. Men jag trodde aldrig att jag skulle köpa en biograf, och det trodde nog ingen annan heller. Så det blev nog många chockade över, skrattar Tilde innan hon sätter sig vid borden intill kiosken och erbjuder varma nypoppade popcorn.
Tilde blev timanställd på den lokala bion i Tierp
Tilde växte upp i Tobo, ett mindre samhälle strax utanför Tierp i Uppland. Redan på gymnasiet var det tydligt att hon skulle bli just egen företagare och hon startade ett UF-företag tillsammans med några klasskompisar.
– Vi körde ut mat, som Foodora, fast i Tierp. Det gick ganska bra faktiskt och det var en bra erfarenhet.
Trots att det gick bra valde de att lägga ner företaget vid studenten. Tilde var sugen på att driva det vidare, men tvekade om hon verkligen ville fortsätta ensam när klasskompisarna sa nej. Efter studenten tog Tilde i stället flera extrajobb; hon var servitris, hoppade in som vikarie i skolan och blev anställd på timmar på stadens biograf.
– Jag har sagt hela tiden att jag ville plugga vidare direkt efter gymnasiet, men jag hittade ingen utbildning som kändes helt rätt. Jag började plugga lite ekonomi, men sedan tog jag extrajobben i stället. Jag tyckte jättemycket om biojobbet redan som timanställd, jag längtade efter de passen när jag var på mina andra jobb.
”Äntligen ska jag få jobba på bion ikväll”, berättar Tilde att hon tänkte.
Även när Tilde sedan fick jobb på Munters som projektadministratör fortsatte hon att hålla fast vid extrajobbet på biografen. När hon hade jobbat där i två år blev hon inkallad till chefen för ett möte.
– Jag visste inte alls vad det handlade om, så jag blev lite rädd. Men då började han lägga fram resultat från flera år tillbaka och sa: ”Kolla igenom det här. Nu ska vi lägga ner. Antingen bommar vi igen helt eller så tar du över.”
Antingen bommar vi igen helt eller så tar du över
– Det var häftigt såklart, men samtidigt mycket. Ska det här verkligen gå? Kan jag driva alltihop? Det kändes lite overkligt då. Men jag ringde mamma direkt efter och berättade. Hon sa att vi får fundera och gå igenom allt, för jag fick en bunt papper med siffror på.
Men Tilde behövde bara lite drygt en veckas betänketid innan hon bestämde sig för att tacka ja till att köpa biografen. Dåvarande ägaren hade drivit biografen, tillsammans med andra biografer runtomkring, i trettio år och skulle gå i pension.
Tierps kommun hade också en önskan om att hålla biografen öppen så de gick in och hjälpte Tilde ekonomiskt.
– Jag har gått in med ungefär 150 000 kronor själv. Men då har jag som sagt fått mycket hjälp. Egentligen kostar bara själva projektorn 100 000 kronor.
– Jag hade också kontakt med Nyföretagarcentrum i början, de hjälpte mig med vilken ordning jag skulle göra allt i och vilken information jag behövde till banken, Bolagsverket och så, berättar Tilde.
Tilde Edin
Ålder: 22 år.
Bor: I Tierp.
Familj: Mamma, pappa och lillebror.
Gör: Äger och driver Edins biograf och är projektadministratör på Munters.
Favoritfilm: Top Gun.
I somras slog Edins biograf upp portarna och visar nu film från torsdag till söndag, vilket ibland blir ett problem för Tilde som fortfarande har kvar sin heltidsanställning som projektadministratör. Men hittills har det gått att lösa med hjälp av en anställd som kan ta vardagskvällarna och att Tilde själv sedan sköter biografen på helgerna.
– I och med att det är en liten biograf kunde jag redan mycket efter att ha skött allting själv när jag jobbade extra. Och man kan förbereda mycket med filmen innan, som att klippa in trailers, lägga in reklam, fixa ljud och ljus och när filmen ska starta. Så allt det bara rullar på medan jag eller min anställda tar emot folk därute, förklarar Tilde.
Men visst har det varit mycket nytt att sätta sig in i, speciellt med allting som rör att driva ett företag. Trots det tycker Tilde att den största utmaningen är att sätta programmet.
– En av de svåraste sakerna, som jag kanske inte trodde från början, är att veta hur man ska schemalägga allting: Vilka filmer, dagar och tider som jag ska välja. Och nu är det jag som ska bestämma vilka filmer vi ska ta in. Samtidigt som det har varit tufft att bestämma allting själv så är det samtidigt det bästa, just att jag får bestämma allting själv. Men det är många beslut. Ska jag ta med de smalare filmerna som kanske inte lockar jättemånga? Samtidigt som jag vill ha ett brett utbud så att folk inte åker in till städerna i stället.
Biografbranschen är hotad
Just konkurrensen och en bransch som är i en nedåtgående spiral tror Tilde, i kombination med hennes ålder, är det som gjort att hon fått mycket uppmärksamhet efter köpet.
– Det har blivit väldigt uppmärksammat. Att starta företag som ung är egentligen inte något konstigt, utan ganska vanligt. Men det är väl speciellt med att jag tagit över just en biograf eftersom det pågår en biografdöd i landet där fler och fler stänger igen. Och så har jag, som dessutom är ung, i stället köpt en biograf.
En annan utmaning är att locka publik till biosalongen året runt.
– Det har hänt att det varit en tom salong några gånger i somras när det var trettio grader ute. Men jag oroar mig inte jätte-mycket för hur det ska gå ihop, just för att jag känner mig trygg i att jag också har ett heltidsjobb, så jag behöver inte ta ut någon lön från biografen.
– Det gick väldigt bra första månaden, och då tänkte jag: Oj, ska det gå så här bra? Men då hade jag väldigt tur med att det släpptes stora och populära filmer.
– Sedan gick det inte lika bra, så då fick jag lite småpanik, men jag får väl tänka att det är så det kommer vara i den här branschen, allt hänger på vad det kommer för filmer. Och det gör att det kommer att vara upp och ner. Men därför är tanken att jag ska kunna ta in annat också, som ett musikband, allsång eller liknande.
Håller kostnaderna nere
Att inte ha höga kostnader är en annan trygghet enligt Tilde. Alla biografägare har en bioguide där de går in och kan se alla kommande filmer. När Tilde klickar in på en film står det vilket filmbolag som distribuerar den filmen, som exempelvis SF, som hon då kontaktar och säger att hon vill visa den här filmen från det här datumet. Vissa går att hyra i några månader, medan andra filmer, som de från Disney, bara går att hyra en vecka i taget.
– Sedan skickar filmbolaget filmen till mina filmservrar. De tar ut en filmhyra, i procent, i efterhand på det jag fått in i biljettintäkter. Det är också en liten garantihyra första spelveckan när den har premiär, sedan är det bara procenthyran. Men den är väldigt hög, nästan femtio procent. Så det är lite tråkigt, men samtidigt bra att slippa chansa när jag inte vet hur många som kommer.
– Barnfilmerna har gått bra och även dagbio för de äldre. De i min egen ålder har varit svårast att fånga in. De åker nog in till stan i stället. Den gruppen tror jag blir en utmaning att locka hit.
Hur hinner du med både heltidsjobb och att driva ett företag – och livet som 22-åring?
– Det har blivit lite sämre på den fronten, med att hinna med vänner och så. Jag har försökt få ihop det också, men det är stressigt. Men jag tänker att det är allra mest stressigt nu i början när jag ska lära mig allt och hitta en balans i allting, säger Tilde.
I framtiden hoppas Tilde på att kunna vara mer på biografen, men hon vågar inte ge upp tryggheten som anställningen innebär ännu, inte förrän det rullar på med bion.
– Planen är att jag vill vara mer och mer här och sedan får jag se. Jag vågar inte tänka för långt fram. Men om tio år har jag kanske utvecklat Edins biograf, då kanske det är en hel biografkedja, säger Tilde Edin med ett leende.