Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Systern om Josefin Nilssons sista tid i livet: Allt hennes ljus försvann

28 feb, 2020
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Josefin Nilsson på Grammisgalan 2006.
Artisten Josefin Nilsson levde med ett tablettmissbruk och posttraumatiskt stressyndrom.
Hennes syster Marie Nilsson Lind berättar nu om sin lillasysters död och sista tid i livet.
– Hon fick mycket ångest, hon blev rädd för allting, säger hon i Skavlan i SVT.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Mäns våld mot kvinnor – så ser verkligheten utBrand logo
Se också: Mäns våld mot kvinnor – så ser verkligheten ut

Josefin Nilssons död slog ner som en bomb i februari 2016. Ainbusk-stjärnans bortgång skapade rubriker, och ännu fler blev det när dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är släpptes 2019.

I dokumentären framkom det att Josefin Nilsson misshandlats i en tidigare relation. Under hashtaggen #brinnförjosefin uppmärksammades hennes öde och våld mot kvinnor i allmänhet.

Nu berättar hennes storasyster, artisten Marie Nilsson Lind, om Josefins sista tid i livet. Hon hade diagnosticerats med posttraumatiskt stressyndrom efter den våldsamma relationen och lyckades aldrig riktigt återhämta sig.

– Hon fick mycket ångest, hon blev rädd för allting. Till och med att stå på scen, som hon älskade och som var en sådan kraft och sådan glädje förut, blev hon jätterädd för, säger Marie Nilsson Lind i Skavlan.

Josefin Nilsson i Melodifestivalen 2008.
Josefin Nilsson medverkade i Melodifestivalen 2008.

Hon berättar i programmet att Josefin Nilsson fick medicin utskriven för att bättre kunna hantera sin ångest. Det ledde snart till ett tablettmissbruk.

– Det heter ju medicin för att man är sjuk, men sen blir den medicinen väldigt farlig väldigt fort. Det är det stora problemet, att man blir beroende.

Annons

Marie Nilsson Lind berättar om systerns död

I en stor intervju med Femina, berättar Marie Nilsson hur relationen med den våldsamme mannen utvecklades från en himlastormande förälskelse och lyckorus till förnedring och manipulation.

– När någon man älskar förvandlas till ett monster, kan ens inre tömmas på all sin kraft, på allt ljus, på lusten till liv, säger hon till tidningen.

När Josefin Nilsson dog i februari 2016, stod det självmord i obduktionsrapporten som hennes syster fick motta några veckor efteråt. För Femina berättar hon att läkaren hade hittat ett femtiotal morfintabletter i magen på Josefin. Hon hade nyligen opererats och fått morfinet utskrivet mot smärtan.

Josefin Nilsson och Marie Nilsson Lind 2002.
Josefin Nilsson och Marie Nilsson Lind fotograferade tillsammans 2002.

Även om tabletterna var det som tog livet av Josefin Nilsson, är det än i dag oklart exakt vad som föregick hennes död.

– Jag kommer aldrig att få veta om hon tog tabletterna medvetet eller om det berodde på en psykos. Många som får en psykos upplever en så outhärdlig situation att de måste fly ifrån sig själva. Det här är något som följer mig och alltid kommer att följa mig, säger Marie Nilsson Lind till tidningen.

Skrev klart Josas bok – min berättelse

Josefin Nilsson blev 46 år gammal. Hon och systern slog igenom med gruppen Ainbusk singers – senare bara Ainbusk – i början av 1990-talet. Josefin Nilsson hade en lysande karriär inom musiken, men flyttade 2011 tillbaka till Gotland och tog då ett flera år långt uppehåll från scenen.

Annons

Hon började också skriva ner sin historia, med ambitionen att en dag ge ut en bok om sina upplevelser och erfarenheter. Men den blev aldrig klar. Efter hennes död åtog sig hennes syster att färdigställa boken. I Josas bok – min berättelse (Kaunitz-Olsson), skriver Marie Nilsson Lind om systerns stora livsglädje och syskonkärleken dem emellan, men också om de tuffa åren med depressioner, sorg och rädslor som de båda tampats med.

Marie Nilsson Lind på Kristallengalan 2019.
Marie Nilsson Lind.

Att skriva klart boken har inte varit en enkel sak för Marie Nilsson Lind.

– Att ta tag i det här har varit som att vara på en begravning och aldrig komma därifrån. När jag skrivit har alla minnen, all kärlek, all värme kommit tillbaka. Först sörjer man som en dåre, gråter i ett år. Men jag har skrivit i etapper, samtidigt som jag arbetat med en föreställning. Det är den första utan Josan, det har också varit tufft, varje gång jag sätter mig vid pianot kommer alla minnen tillbaka, musiken kan man inte värja sig mot, det är som en spik i hjärtat, säger hon till Femina.

Skavlan sänds fredagen den 28 februari klockan 21.00 i SVT1 och på SVT Play.

Till dig som har självmordstankar

Om du har självmordstankar är det viktigt att inte hålla dem för själv. Du behöver prata med en person du har förtroende för och få hjälp. Självmordstankar är vanligt och ingenting att skämmas för.

Om du vill prata med någon kan du antingen vända dig till en person i din närhet, eller kontakta en stödlinje.

Hit kan du vända dig:

  • Mind självmordslinjen når du via chatt på mind.se eller på telefon 90101.
  • Jourhavande medmänniska når du på telefon 08-702 16 80.
  • Jourhavande präst nås via 112.
  • Bris – barnens rätt i samhället nås på telefon 116 111.
Annons