Sambons sorg efter Micke Dubois tragiska död – blev kroniskt sjuk
Sambon Gitte Nilsson, som har berättat i en biografisk bok om komikerns kamp, blev kroniskt sjuk efter sorgen.
– Några år efter Mickes död fick jag en obotlig sjukdom som förändrade mitt liv. Det är absolut en effekt av det jag gått igenom, har hon berättat för Expressen.
Den 30 november 2005 hittas komiker Micke Dubois död i sin källare, av sin sambio Gitte Nilsson. Hon ringer efter hjälp – men i slutändan går hans liv inte att rädda. Micke Dubois blir 46 år gammal.
Att komikern valt att avsluta sitt liv blir en chock inte bara för Mickes familj och kollegerna i komikerbranschen, men också hela svenska folket. Under tiden efter hans bortgång väljer sambon Gitte att slå hål på stigmat och vara öppen med Dubois problem med psykisk ohälsa. Tillsammans med journalisten Niklas Bodell skriver hon boken På liv och död: Historien om Micke ”Svullo” Dubois, som släpps 2006.
Se också: Annika Strandhälls sambo tog sitt liv
När boken släpptes som ljudbok 2018, 13 år efter komikerns död, berättade Gitte om hur det hela fortsatt påverka familjen. När Micke Dubois dog hade han en son från en tidigare relation, och tre barn med Gitte, där den yngsta bara var ett år gammal. Det var också för barnen som sambon valde att skriva boken.
– Jag hade så pass små barn, yngsta flickan var bara ett år när Micke dog. Jag förstod direkt att jag aldrig skulle kunna återberätta det här. En dagboksanteckning på vinden kan lätt försvinna, men den här boken finns kvar vad som än händer mig, sa hon till Expressen 2018.
Sambon blev kroniskt sjuk
Den första tiden hade Gitte nog med att hantera allt det praktiska – medierna som ringde och arrangera en begravning – samtidigt som både hon och barnen var i djup sorg. Det var först efter begravningen som känslorna kom ikapp, och hon gick in i en depression.
Dubois död har påverkat familjen genom alla år.
– Det följde år av frågor. När en vuxen drabbas av psykisk ohälsa som Micke gjorde, så finns den sedan kvar för barnen att hantera. Som att det nästan smittar vidare i familjen. Vi har inte varit en vanlig familj, utan för oss har fokus legat på att ha koll på hur vi mår. I bland drömmer jag om att vi skulle kunna vara den här vanliga familjen som bara pratar om betyg och vad man har lärt sig på matten.
Gitte Nilsson har efter den tunga tiden drabbats av en kronisk sjukdom, SLE. Hon tror att sorgen har varit med och påverkat hennes fysiska hälsa.
– Sorg tar väldigt lång tid. Det sätter sig i både kropp och själ, jag bar sorgen i kroppen. Några år efter Mickes död fick jag en obotlig sjukdom som förändrade mitt liv. Det är absolut en effekt av det jag gått igenom. Det är en autoimmun sjukdom som kallas SLE, en inflammationssjukdom. Den går i skov och jag äter mediciner. Jag har väldigt mycket värk och är tröttare, jag har inte ens hälften av den energin som innan jag blev sjuk.
Se också: Frida Boisen om sin mammas självmord
Mår du eller någon du känner dåligt? Det finns hjälp att få
Det finns hjälp att få för den som har självmordstankar eller andra problem. Att prata om sina svårigheter kan förebygga självmord. Tränger man bort tankarna kan de komma tillbaka som starka, ohanterliga impulser, speciellt under inverkan av alkohol.
När ska man söka vård?
- När tankarna bara kretsar kring självmord. Tankarna är mycket påträngande och okontrollerbara.
- När man ser självmord som enda lösningen.
- När man har symtom på depression eller andra psykiska problem.
- När man inte känner att vänner och anhöriga räcker till
- Om man känner att man mår väldigt dåligt och vill ha hjälp så fort som möjligt ska man ringa 112 eller söka hjälp via en psykiatrisk akutmottagning.Källa: 1177 Vårdguiden