Så förverkligar du drömmen om att skriva en bok
För drygt ett år sedan fick jag äntligen beskedet jag väntat på så länge. Under en och samma vecka fick jag svar från två förlag! Det ena förlaget ville ge ut mitt barnboksmanus som e-bok och det var ju fantastiskt. Men det andra förlaget ville också trycka en bok att hålla i, lukta i och bläddra i och då var valet enkelt.
Den dagen svävade jag uppe bland molnen och såg min nya framtid som författare framför mig. Hur jag skulle ta tåget till förlaget i storstan, kanske klädd i en prydlig och affärsmässig dräkt. Redaktören skulle skynda emot mig med en vänligt utsträckt hand och bjuda på finlunch. Sedan skulle vi högtidligt skriva kontrakt och när jag tog tåget hem igen skulle jag sitta och drömma om hur långt det rikligt tilltagna arvodet skulle räcka. Kanske skulle jag byta bil och renovera badrummet? Och kanske jag skulle hyra en stuga vid havet och skriva vidare på nästa bok i en serie på tio böcker? Eller till och med tjugo böcker?
Mitt i pandemin
Men bokutgivningen skedde mitt i brinnande coronapandemi. Det blev aldrig någon resa till storstan. Allt skedde smittsäkert via internet. Inte heller blev det något fett förskott som gav mig en guldkant på livet. Men under resans gång har jag lärt mig en hel del om en författares vardag.
Det här är Irene
Namn: Irene Svensson.
Ålder: 63 år.
Bor: I Falun.
Yrke: Pensionär, skribent och hantverkare.
Familj: Tre vuxna barn och två sambor; katterna Sirius och Teodor.
Intressen: Handarbete, skrivande, läsning.
Aktuell med: Boken Majken Malm och de försvunna kalsongerna (Idus förlag), en deckare för barn 6-9 år och uppåt.
Jag hade turen att hamna hos ett förlag som ger ett gott stöd där det behövs och de har vänligt men bestämt lotsat mig fram till en slutprodukt som överträffade alla mina förväntningar. Både text och bild fick högsta betyg hos Bibliotekstjänst och recensionerna har varit strålande. Och pengarna? Tja, de kommer nog att trilla in så småningom.
Men viktigast av allt, jag fick äntligen ge ut min första barnbok: Majken Malm och de försvunna kalsongerna. Precis som jag alltid tänkt mig är boken just en sådan bok som jag själv tycker om att läsa. Rolig, trivsam och med ett lagom mysterium som detektiven ska lösa. Som ett stort extra plus har illustratören Julia Groth gett en extra dimension till berättelsen.
Slipa och öva
Hur blir man då författare? Det finns säkert oändligt många vägar. Jag tror att de flesta som vill skriva en bok i grunden har en stor kärlek till berättande. Sedan gäller det att slipa sitt sätt att berätta genom övning och åter övning.
För egen del tror jag att jag formats av alla böcker jag läst. Jag är uppväxt i en liten by långt från närmaste bibliotek och det fanns inte särskilt många böcker i hemmet. När jag lärt mig läsa fick jag ett omättligt behov av böcker. Skolans bibliotek räckte inte långt så jag finkammade omgivningen efter böcker. Min storebror hade serietidningar som Läderlappen och Seriemagasinet, morfar hade böcker om vilda västern och hemliga agenter och min moster bidrog med kärleksromaner. Men allra bäst var böckerna om Kitty, Lotta och andra böcker från B. Wahlströms förlag.
Se också: 10 fakta om författaren Astrid Lindgren
Som tonåring läste jag Gun-Britt Sundströms bok Maken. Det är mitt livs viktigaste bok, när jag läste den öppnade sig en helt ny värld. Jag läste sedan författare som Aksel Sandemose, Cora Sandel och Hjalmar Söderberg. Under många år avverkade jag en lång rad klassiker. Det smög sig även in deckare, fantasy och barnböcker.
Tappade hoppet
Men hur gick det till när jag skrev min egen bok? När jag skrev den för mer än tio år sedan skapade jag huvudpersonen Majken Malm, kvinnan med det mjuka, vänliga namnet och den stålskarpa, orädda karaktären. För mig var det självklart att ha en kvinna som huvudperson, för att kunna utmana stereotyper och leka med könsroller. I Majkens värld finns inte sådant som högklackade skor och botox. Hon har inte en tanke på att hon inte skulle duga precis som hon är.
När jag var nöjd med mitt manus skickade jag runt det efter en lista på barnboksförlag som jag gjort upp. Oftast dröjde det mer än tre månader innan de hörde av sig och gav besked. Jag inväntade artigt svar innan jag skickade manuset vidare till nästa förlag. Vissa visade intresse, men i slutändan blev det ändå nej tack. Till slut tappade jag allt hopp och slutade skicka in mitt manus.
Jag gick en skrivarkurs och fick nytt mod
Även Astrid Lindgren blev refuserad
Genom åren har jag skrivit på många olika projekt, de flesta har stannat i skrivbordslådan, några få har jag skickat till förlag och fått refuserade.
Det var inte förrän jag gick en skrivarkurs med inriktning på barnböcker som jag fick tillbaka hoppet om att bli utgiven. Kursledaren läste mitt manus om Majken Malm och sa sedan att den boken skulle kunna bli utgiven. Jag fick nytt mod och den här gången skickade jag till alla lämpliga förlag jag kunde komma på samtidigt. Efter några månader kom äntligen de positiva beskeden. Nu är jag pensionär och ser fram emot att fortsätta med mitt skrivande.
Sist men inte minst vill jag ge rådet: ge inte upp. Tänk på att till och med Astrid Lindgren blev refuserad.
Irenes bästa tips till blivande författare
Vad ska man tänka på? Vilka fällor ska man undvika? Här är Irenes bästa tips om hur man går från bokdröm till verklighet.
1. Kom igång
● Först måste du bestämma dig för vilken målgrupp du riktar dig till. Om du till exempel tänker dig att skriva en barnbok som riktar sig till barn som i åldern 6-9 år, titta då på andra böcker i samma grupp. Det är bra att få en uppfattning om vilket språk man ska använda för att det ska passa barn i den åldersgruppen. Fundera också över vad som verkar vara populärt för dagens barn att läsa om.
● Hur man skriver en bok kan se olika ut. Du kanske tycker om att ha ordning redan från början. Då är det lättast att göra ett synopsis där du skissar upp en struktur för hela boken. Då kan du kort beskriva vad varje del i boken ska handla om. Ett annat sätt är att skapa bokens karaktärer först och sedan låta dem driva handlingen framåt.
2. Ge inte upp
● Det är svårt att få tid för sitt skrivande. Det lättaste är att ha en bestämd tid varje dag och att hålla sig till den. Visst är det härligt när allt rullar på och det känns som om orden faller på plats nästan av sig själv. Men det kommer alltid stunder när det känns som om det är viktigare och mer intressant att till exempel städa än att skriva. Det dyker inte upp några användbara meningar, du bara raderar och skriver om. Tappa inte sugen då, fortsätt att testa olika sätt att skriva. Nästa gång du sätter dig för att skriva kanske hjärnan jobbat vidare och du kan skriva en text som är precis som du vill ha den.
● Det är bra om du kan låta någon du litar på läsa igenom ditt manuskript innan du skickar det till förlag. Andra ögon kan upptäcka sådant som du själv har blivit blind för under alla timmar som du arbetat med texten. Läs också texten högt för dig själv. Då kan du upptäcka sådant som inte låter som du har tänkt dig. Ett annat sätt att få perspektiv på sitt skrivande är att gå en skrivarkurs.
3. Utgivning
● När du har arbetat klart med ditt manuskript vill du ha det utgivet. Vill du ge ut boken själv eller vill du ha hjälp av ett förlag? Om du väljer att försöka med att skicka in ditt manus till ett traditionellt förlag behöver du veta mer om branschen. Börja med att ta reda på vilka förlag som ger ut den typ av böcker som du skrivit. Många förlag vill ha insända manus på ett visst sätt. Det kan vara en viss bredd på marginalerna, viss storlek på bokstäverna och ett bestämt radavstånd.
● Skriv ett följebrev och skicka med. I brevet kan du berätta lite kort om dig själv och om tankarna bakom din bok. Ett bra följebrev och ett prydligt manus ger ett bra intryck. Om du vill vänta rimligt länge på svar är det bäst att skicka till flera förlag samtidigt. I allmänhet får man vänta minst tre månader på svar.
● Om förlaget vill ge ut din bok får du mycket hjälp av dem och de står också för kostnaderna. I gengäld tjänar du mindre per bok. Det finns också förlag som hjälper dig med vissa saker vid utgivningen, men du får stå för kostnaderna själv. Ytterligare en möjlighet är att göra allt själv och ge ut boken på eget förlag. Då har du själv kontroll på kostnader och vinster, men får också göra allt arbete från produktion till försäljning själv.