Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Marianne, 88, har börjat skriva deckare på datorn

08 sep, 2020
author Johanna Svan
Johanna Svan
Kvinna skriver deckare på sin dator.
Timmarna går snabbt när Marianne Hansson sitter framför datorn och skriver.
Efter en skrivarkurs 2007 väcktes ett intresse för Marianne och för några år sedan började hon skriva deckare på datorn hemma. Hon kan fastna i timmar – och allt hon skriver delas digitalt med barnen, som också får agera IT-hjälp ibland.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dagny Carlsson gick en datorkurs när hon var 99 år och började blogga när hon var 100. Riktigt den åldern har inte Marianne Hansson, 88 år, men det är ändå ett anmärkningsvärt stort intresse för dagens teknik och digitaliseringen vi hittar i hemmet på sjunde våningen med härlig utsikt över Vättern i en bostadsrätt i Huskvarna.

Det är Mariannes dotter som hör av sig till oss och vill tipsa om sin mamma.

– Vi barn är imponerade över hennes intresse, nyfikenhet och fantasi i den åldern, säger dottern.

– Mamma betalade till och med räkningar online innan jag började med det. Hon bröt höger arm förra sommaren. Jag var där helgen efter. Plötsligt ser jag henne sitta vid datorn och betala räkningar med vänster arm…

Intresset att skriva har funnits i bakgrunden ett tag. Redan 2007 gick Marianne, som tidigare arbetat med bland annat kontorsjobb, som kartriterska och i tryckeribranschen, en skrivarkurs men det var inte förrän för ett tag sedan hon började skriva deckare.

Och att det blev just deckare har sin enkla förklaring.

– Jag tror det är lättare än att skriva kärleksromaner, säger Marianne, som är inne på sin andra bok.

Se också: Caroline skrev bok om pappans våld

Caroline om våldet: "Han kissade på mig och mamma"Brand logo
Caroline om våldet: "Han kissade på mig och mamma"

Som en annan värld

Deckarna, som i nuläget har namnen Ugglor i mossen och Möte med Ondskan utspelar sig i hela landet, både på platser som Marianne känner till och på platser ur fantasin, bland annat på en kryssning i Medelhavet.

Ibland kan man få för sig att man ska ringa till någon av dem

Hur får du inspiration till deckarna?

– Om jag det visste. När jag sätter mig ner och börjar skriva så bara flyter det. Jag skriver i jag-form. En liten händelse kan vara något som går att plocka in i berättelsen. Annars är allt fantasi.

Vad är det som är så roligt med att skriva?

– Man försvinner in i en annan värld. Till slut tror man att personerna är verkliga. Ibland kan man få för sig att man ska ringa till någon av dem.

Annons

Ibland försvinner Marianne in i den där andra världen i timmar, upp till 10 timmar i veckan kan gå till skrivandet.

– En timme går fort, konstaterar Marianne, som själv läser deckare och tittar på de som inte är allt för våldsamma. Favoritförfattaren är Jan Mårtensson.

Äldre kvinna med smartphone.
Ibland blir det samtal till sönerna när Marianne behöver hjälp med det tekniska.

Även om deckarna i nuläget inte är planerade att ges ut så behåller inte Marianne dem för sig själv. Allt hon skriver delar hon med sina barn via Onedrive (en lagringsplats för filer och dokument som är molnbaserad vilket ger åtkomst överallt och möljligheten att dela filer med andra).

Dottern är imponerad.

– Hon skriver verkligen jättebra!

Får hjälp av sönerna

Marianne, som bor ensam, har inte bara upptäckt tjusningen med att skriva deckare och betala räkningar online, den nya tekniken används på andra sätt. Bland annat har hon en Chromecast till teven för att kunna titta på SvtPlay och liknande när hon vill.

Hennes söner hjälper henne med de installationer som behövs.

– Men sedan ska man ju våga testa och använda det också, säger dottern. Min ena bror sa nyligen att att samtalen med mamma till stor del handlar om IT-frågor som hon har. Han tror inte det gäller för så många när de pratar med sina mammor i den åldern, haha.

Jag börjar dock tröttna på sociala medier

En smart telefon, en iPhone, finns också i teknikgaraget. Och Marianne finns både på Facebook, där hon bland annat ställer frågor i en grupp för författare, och på Instagram.

– Jag börjar dock tröttna på sociala medier. Det är för mycket reklam. Man vet inte vad som är sant eller falskt. Det finns så mycket bedragare.

Annons

Andra finesser med digitaliseringen som Marianne upptäckt är att hon kan besöka hemsidor, som Brottsoffermyndigheten, för att göra research för sina böcker, och att hon kan lyssna på poddar när hon är ute och går.

– Det finns många intressanta personer att lyssna på, menar Marianne.

Brukar du även köpa saker över nätet?

– Nej. Jag vill kunna se, prova och ta på saker som jag köper. Och jag vill inte stå i kö på Ica för att hämta ut paket. Jag vill hellre handla på traditionellt sätt.

Är det något med dagens teknik du vill lyfta som extra bra?

– Google är en tillgång. Den nya tekniken är väl bra, men den personliga kontakten minskar ju…

Är det något med tekniken eller det digitala idag som du upplever som ett problem?

– Jag är lite rädd att göra något som kan förorsaka problem framöver. Jag har inte satt mig in i alla finesser som går att tillgå.

Trots att det finns finesser kvar att upptäcka är Marianne glad att hon haft sin dator under det turbulenta året 2020:

– I coronatider är datorn en tillgång. Utan den hade instängdheten varit hemsk, avslutar deckarförfattaren Marianne.

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Få hjälp med det digitala med Digitant-böckerna!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

I tio kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den.

Dator, platta eller telefon – vi hjälper dig att välja rätt utifrån dina behov. Vi lär dig om säkerhet, källkritik och hur du undviker att bli lurad. Du får hjälp att knyta kontakter på sociala medier och kommer med all säkerhet att upptäcka hur roligt det är att nätverka, hitta grupper som passar dina intressen och få ny kontakt med barn, barnbarn, gamla och nya vänner.

Annons

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna

Digitant böckerna

Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Annons