Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Rachel Mohlin ställer sig på teaterscenen: ”Det ska kännas lite farligt att möta publiken”

09 okt, 2024
author Anders Hvidfeldt
Anders Hvidfeldt
Skådespelarna Rachel Mohlin, Magnus Krepper och Julia Lyskova.
Foto: Matilda Rahm
Efter 22 år i Sveriges Radios satirprogram Public Service ställer sig nu imitatören Rachel Mohlin på teaterscenen.
I höst sammanfattar hon nyhetsveckan som gått med sketcher, imitationer, dans och musik live.
– Det bästa sättet att stå ut med livet är att skratta åt skiten, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker om skådespelarna i Kvarteret Skatan du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om skådespelarna i Kvarteret Skatan du kanske inte visste

Många radiolyssnare har nog hört henne i Sveriges Radio P1, men kanske inte vetat vem som gömmer sig bakom rösterna. De senaste 22 åren har Rachel Mohlin nämligen imiterat drottning Silvia, Lill-Babs, Gudrun Schyman, Annie Lööf och hundratals andra kändisar i radions satirprogram Public Service som sänts i veckomagasinet Godmorgon Världen på söndagar.

Rachel Mohlin har länge längtat ut från radiostudion till publiken, och nu när Public Service lagts ner på grund av radions besparingspaket blir det äntligen av. Hon både skriver manus, regisserar och spelar med i nyhetsteatern Extrainsatt.

Porträttbild på Rachel Mohlin, skådespelare, rött hår och vit blus.
I Rachel Mohlins nya föreställning Extrainsatt kommer många av sketcherna att vara dagsaktuella. – Den ena föreställningen kommer inte att vara den andra lik, säger hon. Foto: Karin Törnblom/TT

Arbetet inleddes redan i våras och när vi ses på Stadsteatern i Stockholm i slutet av augusti är repetitionerna i full gång. Det som kan repeteras vill säga – en stor del av innehållet i Extrainsatt blir dagsaktuellt.

– Den ena föreställningen kommer inte att vara den andra lik. Vi har en stark manusstomme som vi utgår ifrån men ändrar sedan lite grann utifrån nyhetsflödet. Jag är väldigt svag för att improvisera och är inte ens främmande för att skriva om under föreställningens gång, säger Rachel.

Forskning, hälsa och samtidskommentarer

Hon tycker om att ha det så, att det är lite farligt när hon möter publiken.

Annons

– De som ser Extrainsatt ska också veta att vi skådespelare inte är helt supersäkra, att det glipar lite. Då blir det mer spännande för alla inblandade.

Med i Rachels manusgrupp är Mattias Konnebäck, även han känd från Public Service, författaren och komikern Kristoffer Svensson, kulturskribenten Essy Klingberg samt psykologiprofessorn Mats Lekander – den sistnämnda ett överraskande namn.

– Alla i gruppen bidrar på sitt alldeles unika sätt till att få ett superkul manus och att hålla publiken ständigt uppdaterad. Med Mats täcker vi också in forskning och vår hälsa och hur vi mår, en viktig del av samtidskommentaren som också ska rymmas i Extrainsatt, säger Rachel.

Manusförfattarna och skådespelarna Mattias Konnebäck, Rachel Mohlin, Kristoffer Svensson, Essy Klingberg, Magnus Krepper och Julia Lyskova.
I manusteamet för Extrainsatt ingår Mattias Konnebäck, Rachel Mohlin, Kristoffer Svensson, Essy Klingberg samt Mats Lekander (ej med på bild). Med sig på scen har Rachel skådespelarna Magnus Krepper och Julia Lyskova. Foto: Matilda Rahm

– Jag vill också att det ska kännas lätt att glida in och titta på föreställningen. Tidsmässigt ska det vara överkomligt att avvara sin kväll, föreställningen är drygt en och en halv timme inklusive paus.

Rachel Mohlin började imitera som barn

Till Extrainsatt skapar Rachel flera helt nya, påhittade karaktärer, ”personer som oss själva”, förklarar hon. Och så utlovar hon mycket imitationer. För imiterat har Rachel gjort i hela sitt liv. Hon började redan i femte klass i Landsjöskolan i Skärstad utanför Jönköping.

– Jag och min kompis Sofia Rönnegård gjorde ”TV3 tv night”, en knäpp parodi för föräldrarna. Vi imiterade Lill-Babs, som hade ett gympingprogram på den tiden. Och jag tog mig an Malena Ivarsson som då gjorde succé med sitt program Linje lusta, berättar Rachel.

Annons

– Jag tror att vi just den torsdagen när vi spelade upp allt för föräldrarna också skapade en karaktär som var dansbandsångare och hette Tor Dance, numret kan ha hetat ”Torsdag med Tor Dance”.

Rachel Mohlin som karaktären Dessie, med blekt hår och tatueringar, i Kvarteret Skatan 2003.
Rachel som karaktären Dessie i Kvarteret Skatan 2003. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Just Lill-Babs är en favorit som Rachel fortsatt imitera genom åren. Hur många personer hon imiterat hittills har hon ingen aning om, men gissar att det är ”närmare tusen än noll”. Gudrun Schyman är en annan favorit.

– Jag har alltid jobbat och tragglat med min röst och hittat en form för vad jag ska lyssna på med rösterna jag imiterar. Gudrun blev en slags start, när jag liksom hörde för mig själv att det jag gjorde blev ganska likt. Jag ringde till och med min telefonsvarare och pratade in ”hej det är Gudrun som söker Rachel”, och när jag lyssnade av lät det precis som henne!

Det här är Rachel Mohlin

Namn: Rachel Mohlin

Ålder: 51 år.

Gör: Skådespelare, författare, komiker och imitatör.

Familj: Barnen Jacob, 14, och Rebecka, 11, hunden Bella (en pugapoo, en kombination av pudel och mops.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Fritid: Läser, löptränar och är fys-coach åt pojk- och flicklag i Hammarby IF.

Känd från: Vänner och fiender och Partaj i Kanal5, Snacka om nyheter och Kvarteret Skatan i SVT och satirprogrammet Public Service i Sveriges Radio.

Aktuell: Nyhetsteatern Extrainsatt på Stadsteatern i Stockholm tillsammans skådespelarna Julia Lyskova och Magnus Krepper. Premiär 10 oktober.

På nattduksbordet: De polygotta älskarna av Lina Wolff.

När Rachel ska imitera någon kopplar hon på en speciellt sorts lyssnande.

– Jag är ganska noga med att skriva ner som ett litet partitur hur jag ska ta mig an den rösten. Ofta har vi ju ett sätt att börja en mening när vi pratar. En del säger ”va” hela tiden … sådana där små samtalssignaler.

– Sen är det ett gediget arbete att hitta tonen. Just nu håller jag på med författaren Stig Larsson. Jag har faktiskt gjort ganska många män genom åren!

Skådespelarna David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans och Vanna Rosenberg och Rachel Mohlin i humorgruppen Kvarteret Skatan.
David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans och Vanna Rosenberg har Rachel Mohlin gjort tv-serie, krogschow och långfilm under namnet Kvarteret Skatan. Foto: Johan Paulin/SVT

Har du träffat många som du imiterat?

– Gudrun Schyman har jag mött och hon tyckte bara att det var roligt. ”Men hur låter jag, pratar jag verkligen så?” frågade hon och skrattade.

Annons

Andra favoriter är Magdalena Andersson, Mona Sahlin och Maud Olofsson.

– De är kul att göra. Det är röster som går av sig själv på nåt sätt. Maud har en väldigt hög pitch. Anna Lindmarker som var på TV4 tycker jag också väldigt mycket om. Jag gillar att falla in i den där nyhetsuppläsarimitationen.

Skådespelaren Rachel Mohlin i en oversize-kavaj och hunden Bella i koppel på en gata i Stockholm.
Rachels fyrfota vän Bella är en pugapoo, en kombination av pudel och mops. Foto: Anders Hvidfeldt

Besökare i Vitabergsparken i Stockholm kan ibland se och höra Rachel Mohlin värma upp rösten när hon är ute och rastar sin hund:

– Jag är noga med rösten. Går ofta runt där och tjoar. Sen ser jag nån jag känner och får ofta lite svårt att förklara mitt beteende. Men nu kan jag lite offentligt gå ut med vad jag sysslar med, säger Rachel och skrattar.

Rachel Mohlin uppträdde i frikyrkan

Rachel har även komponerat mycket av musiken i Extrainsatt. Idéerna får hon också under hundpromenaderna. När hon får en musikslinga i huvudet sjunger hon in den på mobilen.

– Sen skyndar jag hem, tar ut den på pianot och skickar en hjälplig inspelning till min musiker Jonas Öijvall. Sen sätter han sig och arrar upp musiken!

Skådespelaren Rachel Mohlin och journalisten Anders Hvidfeldt på en somrig gata i Stockholm.
Reporter Anders Hvidfeldt fick en pratstund med Rachel Mohlin mellan repetitionerna av Extrainsatt. Foto: Privat

Rachel visste tidigt att hon ville hålla på med skapande och kunde sitta i timmar och rita och berätta. Hennes pappa jobbade med brandbesiktningar och Rachel skrev på baksidorna av hans uttjänta anteckningsblock.

Annons

– Allianskyrkan, den lilla församlingen som vi tillhörde, var jättesträng i vissa avseenden. Men väldigt tillåtande med att använda kyrkorummet som scen. Vid jul var det julspel, De tre vise männen och sånt. Var det inte helt klart fick vi improvisera, berättar Rachel.

4 förebilder för Rachel Mohlin

    1. Kristina Lugn
      ”För hennes osvikliga förmåga att i rasande fart röra sig mellan bråddjupets smärta och de sylvassaste skämten – och därtill med ett otroligt och vackert språk.”
  1. Staffan Göthe
    ”När jag gick på Skara skolscen spelade jag nattbiträdet i Staffans pjäs En uppstoppad hund. Hans humorton är så underbar, otroligt rolig men också sorglig. Ingen kan skildra ensamhet och sårbarhet som han.”
  2. Agnes Jaoui
    ”Jag älskar filmen I andras ögon, där hon både är manusförfattare, regissör och skådespelerska. Hennes blick och humor har betytt mycket för mig i mitt skapande.”
  3. Lars Norén (som kallar Rachel för genial i en av sina dagböcker):
    ”Han har betytt massor för mig i allt han gjort, men också i de korta men viktiga möten vi haft.”

Vid Lucia i åttonde klass gjorde hon till och med en revy i kyrkan.

– ”Jag kan göra det”, sa jag … Och då fick jag det. Det är klart att en del av de äldre i församlingen reagerade på vissa saker. Ganska tidigt lärde jag mig att alla inte kan skratta åt allt, men också hur underbart det är att faktiskt få en publik att skratta.

Tränar Hammarby IF:s barnlag

När Rachel inte repeterar handlar det mesta om sport. Hennes son Jacob började spela fotboll 2016 och redan då klev Rachel in som fys-coach för Hammarby IF:s pojk- och flicklag.

– Trots att jag älskar att jobba i grupp så var jag i början lite blyg och osäker inför föreningslivet. Men det gick snabbt över. Jag tycker så mycket om att träffas kring fotbollen, att träna barnen och lära känna en massa nya människor, säger hon och tillägger:

– Herregud … fotboll och teater liknar ju varandra. Det är ett lag som ska prestera något tillsammans på kort tid, det finns ett ögonblick när allt ska sitta. Jag tycker det är superintressant att se hur tränare jobbar. Det är på många sätt likt regissörens uppdrag på teatern.

Rachel Mohlin med barnen Rebecka och Jacob mellan två stora Bamse-dockor på en pressvisning av filmen Bamse 2021.
Rachel med barnen Rebecka och Jacob 2021. Foto: Johan Jeppsson/TT

Men Rachel tränar inte bara sina barn och deras kompisar. Hon löptränar också själv – och har alltid gjort.

Annons

– Jag är väldigt explosiv till min karaktär. Som ung sprang jag korta distanser. Började typ i fjärde klass och var riktigt vass på 60 meter. Sen gick det över till att jag i vuxen ålder började boxas. Det är ju också väldigt intensivt, man måste leverera snabbt i de korta ronderna, säger hon.

För Rachel Mohlin går barnen först

De senaste åren har Rachel börjat springa allt längre distanser. Hon springer på löpband på ett gym eller runt Södermalm, en sträcka på en mil.

– Löpning kan ju vara ohyggligt tråkigt. Men den 9 juni sprang jag tjejmilen i New York och det var helt underbart att starta klockan åtta på morgonen i Central Park. Det var mitt första lopp men inte mitt sista. Nu siktar jag på maraton.

Skådespelaren Rachel Mohlin i svart linne vid Tjejmilen i New York 2024.
I somras sprang Rachel tjejmilen i New York. – Det var mitt första lopp men inte mitt sista, säger hon. Foto: Privat/Instagram

Rachel berättar att hon älskar utveckling och förändring och att förnya sig.

– Men med det sagt vill jag ändå säga att jag trivs ohyggligt bra med att vara där jag är nu. Min bästa tid är nu!

Manusskrivande, repetitioner, fotbollsträning … hur hinner du med allt?

– Jag sover lite, behöver inte så mycket sömn. Barnen är viktigast, de går alltid först. Sen får man planera och se till att ha bra kollegor och samarbeten. Det måste flyta på för att allt ska funka.

Annons