Per Andrén gjorde rösten till Karl-Bertil Jonsson – så lever han idag
I år är det 50 år sedan Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton såg dagens ljus och sedan dess har den sänds på julaftonskvällen.
Hjälten i Per Åhlin och Tage Danielssons animerade film från 1975 är 14-årige pojken Karl-Bertil som är en stor beundrare av Robin Hood. Han tar på sig tomtekläder och ger sig ut för att dela ut julklappar till fattiga människor i slumkvarteren – klappar han stulit från rika människor.
Det här är något hans pappa Tyko inte uppskattar och en av filmens mest kända repliker är: "Jag har närt en kommunist vid min barm."
Rösten till Karl-Bertil görs av Per Andrén. Hur blev det så och vad gör Per i dag?
Provspelade för rollen som Karl-Bertil
Året var alltså 1975 och Per Andrén var blott 13 år gammal när han fick en mycket märklig fråga från sin faster: "Kan du komma in och provspela för en roll?"
Per hade inga erfarenheter av skådespeleri, inte heller hade han några sådana ambitioner. Ändå tackade han ja.
– Jag var hyfsat nyinflyttad till Stockholm, även om mina föräldrar kommer därifrån. Men jag hade bott hos fosterföräldrar i Norrköping i sex år och hos min adoptivpappa och min mamma i Lund i två år innan vi flyttade upp.
I dag är Per 61 år gammal och minns tillbaka när han var ny i Stockholm och tog sig till Sveriges television för att provspela, mest för att hans faster bett honom.
Pers faster, Karin van Dijk, var en tv-producent och kände Tage Danielsson. De hade nyss jobbat med varandra – Karin var producent för barnprogrammet Klotet, som programleddes av Tage ovh visades på UR.
När Tage och Karin en dag satt i lunchrummet hade Tage frågat runt bland kollegorna om någon kände en kille som var i målbrottet. Det var till ett nytt projekt som han jobbade med. "Min brorsa har en son", hade Karin svarat Tage som sken upp: "Skicka upp honom så lyssnar jag på honom".
Per Andrén om inspelningen: Alla skrattade högt
Så hamnade alltså Per på provspelning, och så fick han jobbet som röstskådespelare.
– Jag antar att Tage Danielsson gillade min lite speciella dialekt, säger Per som berättar att han då som liten grabb pratade med stockholmska ö:n, men ändå med inslag av någon slags skånska.
Ett tag senare blev det dags för inspelning.
– 95 procent av inspelningen skedde på en och samma dag. Alla skådespelare samlades och läste mot varandra, säger Per som minns hur han stod mittemot välkända skådespelare som Toivo Pawlo, Marianne Stjernqvist, Catrin Westerlund och Åke Fridell.
Plötsligt kom Per Åhlin in i studion och visade upp sina teckningar för hur karaktärerna skulle se ut. De hade nämligen ingen fått se innan.
– Alla skrattade högt när de såg hur han tecknat Karl-Bertil, för det var en kopia av mig och hur jag hade sett ut om jag hade levt på 1940-50-talet och burit ett par äppelknyckarbyxor.
Ett par dagar senare hörde Tage Danielsson av sig igen och ville att Per skulle komma in till studion och läsa om ett par repliker.
– Det var på några ställen som jag betonat fel, som ordet förprickade där jag hade lagt betoningen på slutet i stället för i början.
Blev du en superstjärna över en natt när filmen sändes?
– Nej då, inte alls. Jag visste inte ens själv när det visades. Jag var i Amsterdam och firade jul hos min faster, som hade flyttat dit med sin holländska man, och då visade hon filmen för mig. Men det var ingen kompis som la märke till det även om mitt namn syntes i eftertexterna. Och jag tror inte att jag hade berättat för någon direkt heller.
Relationen till Tage Danielsson: En fantastisk människa
Det var inte förrän ett par år senare, när Per började gymnasiet, som det blev ett "surr" kring hans medverkan. Då hade filmen hunnit visas på julafton i ett par år och börjat bli mer känd.
Så du fick inte någon gräddfil in i kändiseliten?
– Nej, nej, säger Per och skrattar. Däremot hängde jag en del på Riche, det här var på 80-talet innan det var ett tråkigt ställe med uppåtnäsa. Och då fanns en servitris som kunde alla repliker i filmen och ville att jag skulle signera mina checkar, ja, man betalade med checkar då, med Karl-Bertil Jonsson.
Fortsatte du ha kontakt med Tage Danielsson?
– Nej, vi sågs bara de tre gångerna, och sedan dog han ju ett par år senare. Men han var en fantastisk människa.
I dag är det bara Per Andrén som är vid liv av gänget som gjorde den kultförklarade filmen. Han har haft en hel del kontakt med Per Åhlin under åren.
– Vi har ringt varandra och önskat god jul och så. Senast vi sågs var på premiären av teateruppsättningen som Henrik Dorsin gjorde på Scalateatern. Då var vi båda inbjudna, berättar han.
Per Åhlin dog kort efter premiären på Scala, han blev 91 år gammal.
Per Andrén har jobbat i reklambranschen i många år och sedan 1995 driver han sin egen byrå som heter AAD. För honom lockade det aldrig att fortsätta med skådespeleriet.
– Min faster berättade att Tage hade sagt att hennes brorson var en trevlig prick, men att han aldrig träffat någon som var så tondöv. I filmen sjunger jag ju lite grann och att jag var i målbrottet gjorde det nog ännu värre, säger Per och skrattar.