Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Sven-Invars Oscar Magnusson: ”Pappa är oersättlig”

26 jun, 2024
author Joakim Löwing
Joakim Löwing
far och son pa scen med gitarrer samt bild på endast sonen oscar magnusson med gitarr framfor vattenfall
Foto: TT
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Sven-Erik Magnusson gick bort 2017 var det givet att sonen Oscar skulle ta över som sångare i Sven-Ingvars. Men under lång tid var det jobbigt att möta publiken som frontfigur. ”Det blev en stor omställning och var väldigt känslosamt”, säger han.

Se också: Hör Orups kärleksförklaring till Lena Ph: "Bästa piporna i landet"Brand logo
Se också: Hör Orups kärleksförklaring till Lena Ph: "Bästa piporna i landet"

Oscar Magnusson har ett alldeles speciellt minne från den 16 februari 1991, då han som snart tioårig kille satt framför tv:n hemma i Karlstad tillsammans med sin mamma Eva och stora­syster Johanna.

De tittade på Grammisgalan och åt chips med dipp.

Efter en stund dök pappa Sven-Erik upp i rutan. Som sångare i Sven-Ingvars var det han som tog emot priset då gruppen fick en grammis i kategorin Årets dansband. I sitt tacktal till den mycket hedersamma utmärkelsen sa han bland annat: ”Hemma i vår tv-soffa sitter det en yngling som kanske tar över så småningom.”

oscar magnusson framfor litet vattenfall med gitarr bredvid sig
Oscar Magnusson hemma i värmländska Borgvik. Foto: TT

Och tänk så rätt Sven-Erik hade. Precis så blev det nämligen, ungefär 26 år senare, efter att han gått bort i sviterna efter prostatacancer i slutet av mars 2017.

– Det var givetvis fruktansvärt tungt och alldeles för tidigt, då han bara blev 74 år. Knappt någon tid alls med barnbarnen, pappa hann bara träffa min och min fru Saras äldsta son John. Vår yngsta son Sven är döpt efter sin farfar. Vi hade en väldigt nära relation och pratade mycket och han hade en stark önskan att jag skulle ta över som sångare i bandet, berättar Oscar.

Inget dansband

På många sätt var det kanske en självklarhet att Oscar skulle ta över någon gång i framtiden. Men inte så snart.

Annons

– Ända från den dagen när jag fick min första plastgitarr som treåring har jag fått höra att framtiden är tryggad. Sedan älskade jag när jag fick följa med pappa på deras turné. Även om det funnits perioder då jag lyssnade mer på hårdrock och punk och när jag ville söka min egen väg som singer-songwriter har jag alltid gillat Sven-Ingvars all­deles egna sound.

Och det är inte dansbandsmusik, är Oscar väldigt noga med att poängtera.

Vår yngsta son är döpt efter sin farfar

– Jag har inget emot dansband, men man kan inte säga att Sven-Ingvars har spelat regelrätt dans på över 30 år. För mig är dansband ett eget sound och det stämmer inte överens med vårt i dag och man behöver heller inte utföra någon speciell aktivitet när man lyssnar. Vi låter som bara vi gör helt enkelt och det kan liknas vid någon form av vispop.

Det här är Oscar

Namn: Oscar Magnusson.

Född: 7 juni 1981 i Karlstad.

Familj: Gift med Sara, barnen John, 9, och Sven, 5.

Bor: I ett hus i Borgvik utanför Grums i Värmland.

Aktuell: Som sångare i Sven-Ingvars, aktuella med nya plattan Jag kan varken leva med dig eller utan dig och med en sommarturné mellan den 28 juni och 24 augusti.

Genom åren ryckte Oscar in och hjälpte till i bandet vid behov – men från 2006 har han haft en fast plats.

– De var i stort behov av någon som spelade akustisk kompgitarr och även kör. Pappa frågade om jag kunde tänka mig att vara med som fast medlem och när jag svarade ja blev han nog både väldigt förvånad och väldigt glad samtidigt. Jag hade ju mitt eget då, efter att först ha läst musiklinjen på Sundstagymnasiet i Karlstad och sedan yrkesmusikerskolan Memus i Stockholm – med inriktning på singer-songwriter.

Sven-Ingvars historia ingav respekt

Far och son stod varandra mycket nära – men lyckades ändå hålla isär familjelivet och musiklivet på ett bra sätt.

Fem man i brunrosa kostymer pa parkeringsplats fotade lite ovanifran
Sven-Ingvars anno 1967. Foto: TT

– Men det är klart att ingen i bandet kände ju pappa lika bra som jag gjorde och ingen kände mig lika bra som han gjorde. Sedan har medlemmarna i bandet alltid varit mycket tajta. Det var vänner till familjen, som ofta var hemma hos oss när jag växte upp.

Annons

Eftersom Sven-Ingvars bildades i värmländska Slottsbron redan 1956 – av Sven Svärd, Ingvar Karlsson och Sven-Erik Magnusson (då bara 14 år) – har medlemmarna i kvintetten av naturliga skäl kommit och gått under åren. Sju av de tio tidigare medlemmarna finns inte längre kvar.

– Både med tanke på att det var pappa jag skulle efterträda och att bandet har en sådan lång och fantastisk historik fanns otroligt mycket att leva upp till. Visst fanns en del tvivel om jag verkligen skulle klara av det. Pappa är oersättlig, men jag resonerade att jag måste gå in och göra min grej och förvalta kulturskatten med alla hits som han och de andra har byggt upp.

Sven-Ingvars har haft inte mindre än 55 låtar på Svensktoppen. Två mörka ögon låg där i hela 71 veckor… Sedan finns ju Fröken Fräken, Byns enda blondin, Torparrock och… listan kan göras lång.

scen med far och son med gitarrer, sonen vand mot pappan och sager nagot till honom
Far och son på <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">Allsång på Skansen</span> 2011. Foto: TT

Under den första turnén utan pappa kändes det enormt tomt för Oscar.

– Och även märkligt att plötsligt vara frontfiguren. Jag hade ingen ambition att dra några blickar till mig, vilket jag tror att publiken märkte av. Vi lät musiken få ta all plats. Den andra turnén var annorlunda för min del. Då hade jag börjat att växa in i den nya kostymen och kunde addera lite mer av mig själv.

Pappa är närvarande hela tiden

Han fortsätter:

– Numera tänker jag inte lika mycket på det längre, även om jag förstås saknar pappa på olika sätt. Att bara kunna ringa till honom och prata när jag vill. Men han är samtidigt närvarande hela tiden, i form av musiken som han lämnat efter sig. Jag är väldigt glad över det liv vi fick tillsammans, har upplevt så otroligt mycket, men kan känna att det är synd att vi inte hann att prata igenom flera saker.

Annons

Oscar Magnusson inte längre yngst

En stor förklaring till att bandet har överlevt under så många år – det är ju faktiskt inne på sitt åttonde decennium – är enligt Oscar att det kontinuerligt kommit in nya människor när gamla medlemmar lämnat.

– Varje medlem har tillfört något nytt och utan det som var i går hade vi inte varit något i dag. Det krävs förändringar och uppdateringar för att fortsätta vara relevanta. Annars hade vi inte lyckats hitta nya lyssnare i yngre generationer. Det är också en stor spridning av åldrar på oss. I dag är Olle Nyberg äldst med sina 65 år.

glada medlemmar i dansband gor segertecken och visar grammisplakett
När Sven-Ingvars fick sin Grammis var Oscar nio år. Han följde galan på tv – och hörde då sin pappa Sven-Erik säga att han kanske skulle ta över så småningom. Foto: TT

Under många år var Oscar yngst i Sven-Ingvars – men så är det inte längre. Inte sedan Mats Billinger tog plats i kvintetten.

– Det är väldigt speciellt att vi faktiskt är födda samma dag på Karlstads BB, den 7 juni 1981. Men han kom till världen en timme efter mig och har därför övertagit rollen som ynglingen i gänget, skrattar Oscar. Vi är barndoms­kompisar och läste även musik­linjen på gymnasiet i samma klass.

Precis som Sven-Erik lät Oscar göra, får ibland Oscars söner John och Sven hänga med och titta när deras pappa uppträder.

– Framför allt försöker jag och min fru Sara sätta ihop det till en familjeaktivitet. Om vi exempelvis har en spelning i Göteborg sommartid så kan övriga familjen följa med dit och så går vi på Liseberg på dagen. Sådant är ju väldigt uppskattat, säger han och fortsätter:

sex bandmedlemmar runt ett piano
”Visst fanns en del tvivel om jag verkligen skulle klara av det”, säger Oscar Magnusson om att ta över efter pappa. Här är Sven-Ingvars samlat inför en spelning i Borgvik 2021. Foto: TT

– Perfekt att kunna kombinera nytta med nöje och även få extra tid med frun och barnen. Dess­utom är det kul och inte minst gott för dem att hänga med då vi spelar, för turnéledaren har ofta en stor skål med godis som han gärna bjuder på, haha.

Annons

Saknar familjen på turné

Sönerna uppskattar musik – men även där gör Oscar precis som hans far gjorde.

– De har tillgång både till piano och gitarr hemma i vårt hus. Vill de testa att spela är det bara att göra det. Men det ska aldrig vara något tvång, utan enbart om de är nyfikna eller tycker att det är roligt.

Oscar träffade Sara för ungefär 17 år sedan och tillsammans hittade de ett hus i Borgvik, alldeles vid vattnet vid Borgvikssjön i värmländska Grums kommun.

– Vi är sällan borta mer än några dagar i sträck när vi är på turné, vilket är skönt. Annars hade jag saknat övriga familjen för mycket och det hade gjort det svårare att få ihop allting.

man och kvinna med armarna runt varandras rygg fotograferade mot fotovagg
Med hustrun Sara Magnusson 2018. Foto: TT

När Oscar är hemma sköter han ofta markservicen, som att hämta och lämna barnen på skola och dagis.

– Sara är delägare i ett rekryterings- och bemanningsföretag med mer traditionella arbetstider än jag har och det krävs planering för att få ihop livspusslet då jag är iväg.

Under pandemin blev det väldigt tydligt hur mycket Oscar älskar att stå på scenen – och hur mycket han verkligen saknade det då.

– Att spela inför våra fans är bland det roligaste som finns i livet och är det något man lärt sig efter den tiden så är det att njuta ännu mer och att aldrig ta något för givet. Jag ser våra spelningar som en stor förmån och längtar till sommarens turné.

pappa i mitten med händerna pa liten son och dotter som sitter pa varsin cykel
1980-tal. Oscar och hans syster Johanna med pappa Sven-Erik Magnusson. Foto: TT

Med i bagaget finns ytterligare en ny skiva, som släpptes i höstas. Den andra med Oscar som sångare.

– Vi gav även ut ett album 2019, så takten på nya plattor har verkligen höjts på sistone. Innan den var det ju ungefär 20 år sedan, avslutar han med ett skratt.

Annons