Stellan Skarsgård struntar i pengar: ”Jag gör det som är kul”
Stellan Skarsgård sitter i en hotellsvit i London och värjer sig mot tankenatt han frivilligt skulle sluta sin framgångsrika karriär.
Med fler än 150 tv- och filmroller bakom sig och en karriär som började redan 1968 med huvudrollen i Bombi Bitt och jag är Stellan Skarsgård en av Sveriges mest anlitade och mest hyllade skådespelare någonsin.
Hans rykte både i Sverige utomlands är grundmurat positivt, alla regissörer och medskådespelare talar om honom som en hårt arbetande person, men som också är rolig och social, en av de där skådespelarna som ser till att lära sig namnen även på cateringpersonalen på en inspelning. Han vill att alla ska känna sig inkluderade, ingen ska känna sig förbisedd.
Att vi denna morgon sitter och talar om möjligheten av att sluta som skådespelare beror på hans erfarenheter av att göra rollen som den onde baron Harkonen i de två Dune-filmerna.
Harkonen är enormt fet och för att göra rollen fick Skarsgård varannan morgon (han jobbade bara varannan morgon, det skulle blivit allt för ansträngande annars) sitta i timmar i sminket och sedan få på sig en stor så kallad fatsuit.
– Jag jobbade ju bara varannan dag, men jag fick utslag och skavsår. Jag hade på mig en väst med ledningar som gick vid stjärten till ett kylaggregat som pumpade runt isvatten. Jag drack ingenting på hela dagen, och jag tog ett par tabletter på morgonen som stoppade upp så jag inte behövde gå på toaletten.
Jag frågar honom om det någonsin i en sådan situation känns som ”är det värt det?”. Han ser lite förvånad ut över frågan.
– Jag gör ingenting primärt för att tjäna pengar. Jag gör allt för att jag tycker att det är kul. Jag är inte inlåst någonstans, jag går mellan små och stora filmer och jag jobbar bara fyra månader om året.
Stellan Skarsgård vill hjälpa filmare med liten budget
Han arbetar gärna med filmskapare som han känner kan förmedla någonting visuellt, som till exempel Denis Villeneuve som regisserat de två Dune-filmerna.
– Det såg man redan i hans film Arrival. (Ett sciencefiction-drama, reds anm.) Han behärskar det där med att skapa stämning, en stämning som håller dig fångad. Det blir en stor cinematisk upplevelse.
– Det är skillnad mot många filmmakare som jobbat med tv-serier och gör filmer som har kontaminerats av tv. Berättandet blir verbalt för att folk ska kunna diska samtidigt som de ser en film. Hos Villeneuve är mängden av info inte verbal, det här ska ses, och på stor duk. En sån här film är ett försvar för film.
Han hjälper gärna filmare som vill göra något men som inte har stor budget. För några år sedan fick han ett erbjudande om en roll i The painted bird. Han hade träffat regissören Vaclav Harhoul tidigare och kände att han ville hjälpa till med att göra filmen.
Jag är inte rädd för döden eftersom jag inte tror på helvetet
Trots att den ser mycket påkostad ut var The Painted Bird, ett svartvitt drama om Östeuropa i krig, en lågbudgetfilm och inget som skådespelarna tjänade pengar på.
– Jag ringde min agent och sa ”det kommer ett kontrakt från en tjeckisk producent, som vill förhandla om lönen, jag vill att du förhandlar det till exakt 100 euro”. Det var tyst några sekunder och så sa han ”oh fuck”.
Det är tyvärr sällan vi ser Stellan i svensk film numera. Däremot har han så ofta medverkat i norsk film att, som han skrattande säger, ”många norrmän tror att jag är norsk, fast med talfel”.
Nu under sommaren kommer han att ta det lugnt för att under hösten vara med i en ännu hemlig norsk produktion.
Ja, han har varit aktiv i många år nu, Skandinaviens mest kände skådespelare. Efter debuten med Bombi Bitt och jag har det blivit över 150 roller i filmer och tv-serier över hela världen.
Priserna har regnat över honom, det började med ett skådespelarpris för Den enfaldige mördaren på filmfestivalen i Berlin 1982, och för några år sedan blev det en Golden Globe för bästa biroll i tv-serien Chernobyl. Det där med priser är han lite kluven till.
– Jag klarar mig ändå, säger han, men tillägger:
– Fast när man väl vinner så finns det en liten osäker pojke därinne som blir glad. Ett pris är inget mått på min kvalitet men det är ett tecken på uppskattning.
Stellan kan säga ja till en selfie
Han tycker att det är trevligt att folk på gatan i förbifarten kan komma med ett ”tack för Chernobyl”, men han tycker inte om att bli igenkänd.
– Det är jobbigt. Men jag vet ju att folk känner igen mig var jag än är, och ibland vill jag vara ifred. Men om någon kommer och ber om en selfie, så kan det vara okej.
Och det är bättre i Sverige än det är i till exempel USA, tycker han.
– Under flera år åkte jag inte tunnelbana, men så bestämde jag mig för att så illa får det inte bli, så nu åker jag tunnelbana igen. Och jag går inte ut och festar som förr. Med sociala medier är man ju numera påpassad hela tiden.
Det där med att bli igenkänd har ju också att göra med att han är mycket lång, precis som sönerna. Han har under åren hunnit gifta sig två gånger. Med första hustrun My (de var gifta 1976-2007) fick han sex barn, med Megan Everett, som han gifte sig med 2009, har han två söner.
Han säger med ett skratt:
– Under alla år har jag bara jobbat runt fyra månader per år, jag har ju haft en massa barn att ta hand om.
Flera söner Skarsgård är skådespelare
Barnen har alltid följt med på filminspelningar runt hela världen. Om det är detta som fått dom att själva vilja bli skådespelare ska vi låta vara osagt, men Alexander, Gustaf, Bill och Valter har framgångsrika internationella karriärer, och även de två yngsta, Ossian och Kolbjörn, har börjat göra filmroller.
Den 14-årige Ossian hade en av huvudrollerna i den senaste julkalendern i SVT. Den enda dottern, Eija, jobbar med casting. Det enda av barnen som inte jobbar inom film- och tv-industrin är Sam, som är läkare. Stellan har en gång skrattande sagt att ”det är mitt enda misslyckande”.
Hur det än är med yrkesvalet har pappa i alla fall hjälpt dem med filmintresset. Han har berättat hur han en gång satte den första kullen av barn framför tv:n och satte på en VHS med Akira Kurosawas De sju samurajerna. En av de bästa filmer som gjorts, här fanns någonting att bli inspirerade av.
Stellan Skarsgård
Ålder: 73 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Hustrun Megan, som han harbarnen Ossian och Kolbjörn med. Har också barnen Alexander, Gustaf, Sam, Bill, Eija och Valter med exfrun My.
Gör: Skådespelare.
Aktuell: Ständigt. Bland annat i andra delen av tv-serien Andor på Disney +. Serien är en föregångare till Star Wars-filmen Rogue One från 2016.
Har barnen blivit hjälpta av att heta Skarsgård? Nja, Gustaf sa en gång till mig att ”det gör det lättare att komma in genom dörren, men sedan blir det desto svårare att bevisa att vi kan någonting”.
Stellan har själv inte pushat dom i någon riktning – har de velat ha råd har de fått det, men han har aldrig prackat på dem någonting.
Hinner han se allt sönerna gör utomlands?
– Nej, jag försöker, men jag ligger efter. Men jag träffar dem ofta, de bor ju på Söder.
Han fyller 73 nu under 2024, han känner inte för att sluta jobba, han har en betydligt yngre hustru och han har två tonårsbarn att ta hand om.
– Sen kan jag ju vara rädd för att tvingas sluta jobba av hälsoskäl. Vad händer då?
Liksom alla vi som blir äldre borde han väl tänka på döden, men även om den självfallet finns nånstans i hans medvetande är det inget han är rädd för.
– Jag är inte fatalist helt ut, men jag har inte tid att ägna mig åt att oroa mig över något jag inte kan göra någonting åt, säger han.
– Och jag är inte rädd för döden i sig, eftersom jag inte tror på helvetet, skrattar han.
Stellan Skarsgårds exhustru My drabbades av cancer för ett antal år sedan.
– Vi hade ju en massa barn och då blir det en väldigt speciell situation. Man känner en blandning av att man inte kan göra någonting, samtidigt som man ska försöka sköta det praktiska och kunna hantera den sjuka människans ångest. Folk hanterar det väldigt olika.
Hans delvis fatalistiska hållning gör att han inte går och kollar sig, att ha haft cancer i familjen har inte påverkat honom.
– Någon gång ska vi dö. Livet är ett lotto och man får ta tag i det om det händer. Jag går inte och oroar mig i förväg.
Några önskemål om begravning har han inte skrivit ner.
– Dom kan spola ner mig om dom vill. Jag kommer ju inte att vara med. Om ungjävlarna vill ha något får dom designa det själva.
Tre filmer där Stellan medverkar, som han själv framhåller:
Den enfaldige mördaren. Hasse Alfredsons filmatiseringav sin egen roman gav Stellan Skarsgård skådespelarpriset på filmfestivalen i Berlin – en storartad rolltolkning och det första av många internationella priser.
Breaking the Waves. Den film som inledde det mångåriga samarbetet med den danske regissören Lars von Trier. Om denne kan sägas ha en fast ensemble så toppas den av Stellan Skarsgård.
River. En brittisk tv-serie som skrevs direkt för Skarsgård av den hyllade manusförfattaren Abi Morgan. En spännande och mörk berättelse om en plågad polis som förföljs av minnet av sin polispartners död.