Ny bok avslöjar varför Galenskaparna splittrades: ”Det var ganska spänt”
Ja, slutet! Det blir inga fler skämt av sextetten från Göteborg som lockat fram så många skratt genom åren.
– Claes Eriksson meddelade i våras att Galenskaparna och After Shave inte finns längre, konstaterar radioprataren Kalle Lind lite sorgset när vi träffar honom och medförfattaren Henrik Jutbring på Kalles kontor i Malmö.
Men vägen fram till beslutet att sätta punkt har varit lång och händelserik. Under de fyra decennierna har sextetten (från början var de sju, men Peter Rangmar gick tragiskt bort 1997) gjort 27 scenproduktioner, spelat in sex filmer, medverkat i åtta tv-produktioner och genomfört sju turnéer genom Sverige.
Tillsammans har Kalle Lind och Henrik Jutbring skrivit den kompletta, 450 sidor långa, biografin över humorgruppen. Henrik är evenemangschefen inom Göteborgs stad som beskriver sig själv som en ”nörd” på Galenskaparna och After Shave (GAS) och Kalle är radioprataren och manusförfattaren som tidigare skrivit biografier om Hasse Alfredson och Karl Gerhard.
– Jag har genom åren sett det mesta de har gjort och samlat på mig fakta om gruppen. Det var förlaget som sammanförde mig med Kalle för att vi skulle skriva boken, berättar Henrik.
Följde fram till ”Grisen i Säcken”
Kalle tände på idén. Han har också följt gruppen sedan den slog igenom med dunder och brak i tv-serien Macken 1986 och som fick hela svenska folket att gå runt och säga ”Ring mej sen!” i månader efteråt.
– Jag följde dem som mest intensivt under deras storhetstid från Macken fram till ”Grisen i Säcken” 1991. Det som gör dem så bra är att de adderar komik och musik och får det till tre. Det gör dem unika i den svenska underhållningsbranschen, säger Kalle Lindh.
Han betonar dock att han inte är en lika inbiten ”GAS-nörd” som Henrik.
– Jag tycker inte att allt som de har gjort har varit superroligt, men jag har alltid varit djupt imponerad av deras produktioner, ambitionsnivån och deras framåtanda.
Fröet till boken Galenskaparna & After Shave – Ogräset i den svenska underhållningsrabatten såddes för några år sedan när Henrik skrev ett brev till Claes Eriksson – GAS motor, huvudsakliga manusförfattare och inofficiella ledare.
– Jag hade en fråga till honom om bakgrunden till musiken till signaturmelodin i tv-serien En himla många program som sändes i SVT 1989-1990.
Ville skriva den ultimata GAS-boken
Henrik fick inte bara svar på sin fråga – han upptäckte också att Claes Eriksson gärna ville berätta om sin och humorgruppens historia. Det ledde till fler mail och så småningom till att de träffades för regelrätta intervjuer.
Det var där som tanken på att skriva en bok om GAS historia föddes. Det sammanföll med coronapandemins utbrott då det inte genomfördes några större evenemang och Henrik hade tid att skriva den ultimata boken om GAS kulturgärning.
– Men jag är som sagt lite nördig och all fakta och historiska data om humorgruppen har ett mer akademiskt intresse så därför sammanförde Martin Ransgart på bokförlaget Forum mig med Kalle.
– Martin ringde mig och berättade att här har vi en eldsjäl som har ett gediget material om Galenskaparna och After Shave. På den vägen är det, säger Kalle med ett leende.
Eftersom Kalle är generellt intresserad av svensk nöjeshistoria, och som sagt själv följt och imponerats av GAS, ville han gärna vara med och skriva boken om Göteborgsstolthet.
– När Kalle kom in i bokprojektet började vi ställa ”kritiska frågor” till materialet som jag satt samman för att gå vidare. Med Kalles kåserande texter om olika perioder i GAS historia lyfte boken. Jag är övertygad om att den kommer att tillföra något nytt för läsarna.
Utgår från Claes Eriksson brodern Anders
Deras bok utgår från Claes Eriksson, hans uppväxt med lillebrodern och viktiga samarbetspartnern Anders och hans år som studentspexare vid Göteborgs universitet.
– Claes var inskriven vid universitetet, men jag tror inte han lade så mycket tid på studierna, säger Henrik med ett leende.
Tillsammans med sin lillebror Anders och Kerstin Granlund bildade han humorgruppen Galenskaparna. Enligt en populär myt hittade Claes på namnet i samband med att de tre var med i Frukostklubbens sista sändning på nyårsafton 1978, men Henrik har hittat belägg för att de använt namnet tidigare.
– Det finns ett programförslag som Claes skickade till SVT på våren 1977 som bär namnet Galenskaparna, säger Henrik.
Fakta. Henrik Jutbring.
- Ålder: 49 år.
- Familj: Barnen William, 21, Eja, 14, Henny, 14 och Fina, 12.
- Bor: I Tynnered.
- Yrke: Evenemangschef Got Event.
Henriks fem favoriter med GAS:
- Föreställningen och filmenStinsen Brinner (1987).
- Föreställningen En himla många program (1989).
- Föreställningen Cyklar (1985).
- Tv-siren Tornado (1993).
- Föreställningen Grisen i säcken (1991).
På Chalmers lärde Anders Eriksson känna medlemmarna i barbershopgruppen After Shave – Jan Rippe, Knut Agnred, Per Fritzell och, senare framlidne, Peter Rangmar. I september 1982 slog de sig samman och den lyckade konstellationen Galenskaparna och After Shave såg dagens ljus.
– Med After Shave fick marionettmästaren Claes marionetterna som kunde förvalta hans ambitioner. Brodern Anders var det komiska geniet, Kerstin kunde spela alla de kvinnliga rollerna och kvartetten från After Shave stod för sången och musiken, säger Kalle och tillägger:
– Dessutom fick de med After Shave tillgång till hela deras produktionsapparat. Claes var verkligen ingen dununge när GAS bildades. Han hade redan hunnit göra mycket i underhållningsbranschen, men nu fick han möjlighet att förverkliga sina visioner.
Genombrottet med Roy och Roger
Deras första uppsättning efter sammanslagningen var Skruven är lös. Det stora genombrottet kom fyra år senare med tv-serien Macken med Anders Eriksson och Jan Rippe som Roy och Roger.
Anders Erikssons rollfigur ”Farbror Frej” från En himla många program har också etsat sig fast i tv-tittarnas minnen. Dessutom har deras musik från produktionerna gett upphov till flera hitlåtar, som Macken, Husvagn, Pappa, jag vill ha en italienare och Gött å leva.
Under arbetet med boken har Henrik fått tillgång till såväl arkivet på Lorensbergsteatern (som ägs och drivs av GAS produktionsbolag) som Claes Erikssons och de andra medlemmarnas privata arkiv. Omfattande sökningar har även gjorts i tidnings- och tv-arkiv.
– Claes Eriksson är ett tacksamt biografiföremål, säger Kalle. Han har inte slängt en enda pinal, tidningsurklipp eller något han skrivit sedan han var i tolvårsåldern.
Den som väntar sig några avslöjanden eller skandaler i boken, som berättelser om sönderslagna hotellrum, får leta förgäves. Humorgruppen har roat, inte oroat, och det finns knappt några konflikter mellan medlemmarna att berätta om.
– Det är klart att alla blir osams någon gång, men medlemmarna i GAS har hållit ihop förhållandevis bra genom åren, säger Kalle. Jag tror hemligheten bakom det är att de inte ser sig själva som bästa kompisar utanför scenen. De gör sitt jobb, som medlemmar i ett kommando. Laget går före jaget.
Därför splittrades Galenskaparna
Det fanns dock en period från milleniumskiftet och framåt som de sex kvarvarande medlemmarna gled isär.
– Det är ju knappast någon hemlighet att Claes står ganska långt till vänster. Han vill framföra samhällskritik och utmana i sina manus och jag tror att de andra var ganska trötta på det, säger Kalle.
Under en period fanns det två olika konstellationer inom GAS: Claes Eriksson som körde soloföreställningar på Lorensbergsteatern och Anders Eriksson tillsammans med After Shave som gjorde turnéer och krogshower på Kajskjul 8 i Göteborg.
Fakta. Kalle Lind.
- Ålder: 48 år.
- Familj: Barnen Leonard, 19,Samuel, 14, och Julius, 12.
- Bor: Lägenhet i Malmö.
- Yrke: Diversearbetare i kulturbranschen.
Kalles fem favoriter med GAS:
- Långfilmen Leif (1987).
- Dansbandsoperan Som en kork mörker ur Grisen i säcken (1991).
- Turderland en nationalsång med nonsenstextur En himla många program (1989).
- Finalnumret i Alla ska bada (1997).
- Sången Under en filt i Madrid som framfördes första gången i radioprogrammetEn himla många program (1984)
– Det var ganska spänt, men jag tror det var mer konstnärliga än politiska meningsmotsättningar, säger Henrik.
I början av 2010-talet upptäckte medlemmarna att de var starkare som en enhet än uppsplittrade i olika konstellationer och förenades på nytt. Men då var inte Kerstin Granlund med – hon hade tagit en paus på obestämd tid på grund av hälsoskäl.
Meddelande slutet för Galenskaparna
På senare tid har även Knut Agnred tvingats trappa ner på grund av hjärtflimmer och därför kom det inte som en överraskning för Henrik och Kalle när Claes Eriksson i våras meddelade att GAS inte finns som grupp längre.
– Men helt slut är det inte, säger Kalle. Jan Rippe och Per Fritzell uppträder som en duo och framför GAS-nummer och Claes har berättat att han vill skriva en föreställning för sig och sin bror Anders.
Under arbetet med boken har Henrik intervjuat samtliga medlemmar i GAS, samt ytterligare ett tiotal personer i deras krets. Med Claes Eriksson har det blivit sammanlagt sex längre intervjuer.
– Ingen har tackat nej till intervjuerna och samtliga har haft en stor lust att prata om åren tillsammans, säger han.
Till sist kan man undra var bokens titel ”Ogräset i den svenska underhållningsrabatten” kommer från?
– Det är ett citat av Claes Eriksson, berättar Kalle. Det sa han när de bildades och med det menade han att de kommer att vara sina egna. De ville inte ha någon utomstående som regisserade dem, varken i sina filmer eller i samarbetena med Sveriges television.
– De ville inte bli en Stockholmsproduktion utan ville vara sin egen västsvenska filial i underhållningsbranschen. De var punkiga på ett positivt sätt.
Fakta. Det här är Galenskapernaoch After Shave.
Medlemmar: Claes Eriksson,Kerstin Granlund, Anders Eriksson(Galenskaparna), Knut Agnred, Jan Rippe, Per Fritzell och PeterRangmar (After Shave).
Under sina 40 år tillsammans har Galenskaparna och After Shave varit enormt produktiva. I de allra flesta fall har de agerat som kollektiv. De var sju personer till och med maj 1997, då Peter Rangmar tragiskt gick bort, och fortsatte därefter som sextett.
After Shave och Anders Eriksson samt Claes Eriksson har också genomfört produktioner separat.
Scenproduktioner: 27 stycken.
Filmer: 6 stycken.
TV-produktioner: 8 stycken, varav 5 serier.
Turnéer: 7 stycken.