Mischa Billing om Sommar i P1: ”Jag tänker ta med dig på en stig som du inte gått förut”
I Sverige finns många kända kockar – som medverkar i allt från tävlingsprogram till att vara julvärd på SVT.
Men hur många sommeliers kan du ärligt talat räkna upp?
Mischa Billing tillhör undantaget – och sticker ut på flera olika sätt. Bland annat som den första kvinnliga jurymedlemmen i Sveriges Mästerkock på TV 4 – där hon gått och blivit folkkär av svenska folket.
– I höst spelar jag in min nionde säsong av programmet och det är otroligt roligt. Samtidigt är det förstås väldigt kul att vara uppskattad av tittarna, ler 56-åringen – som till vardags arbetar halvtid som lektor och forskare vid Örebro Universitet.
Genom åren har det haglat priser och utmärkelser över henne – exempelvis Årets näsa, Årets vinprofil och Gastronomiska Akademins silvermedalj. Kocken Markus Aujalay har utnämnt henne till ”Sveriges vassaste smaklökar”.
– Jag hade ett väl utvecklat lukt- och smaksinne redan som liten. Minns att jag kunde känna doften av snö ute innan den hade börjat falla ned. Skillnaderna är att jag som vuxen kan identifiera de olika smakerna och dofterna – och formulera dem i ord. Även om man säkert föds med en viss talang går det absolut att träna förmågan att använda luktsinnet.
Med tanke på hur enormt viktiga dessa egenskaper är för hennes yrke är det tur att Mischa lyckades undvika att smittas av covid-19 under pandemin…
– Jag har hört flera personer som fortfarande inte fått tillbaka sin lukt och smak – vilket verkligen hade varit förödande för mig. I vanliga fall brukar jag inte noja över förkylningar och influensor, men med tanke på detta är det inte så konstigt att jag var livrädd för corona. Skönt att det har återgått mer till det normala igen nu.
Då kan Mischa även fortsätta njuta av att testa olika restaurangers mat – som det blir mycket av i Stockholm. Däremot lagar hon mer själv i sitt sommartorp på Romeleåsen mellan Lund och Ystad i Skåne.
Det är där stora delar av semestern spenderas – och har så gjort i hela hennes liv.
Jag blev väldigt rörd
– Efter att jag föddes i januari 1966 köpte mina föräldrar torpet under påsken samma år. Sedan har jag varit där varenda sommar sedan dess. Jag kan varje stig och sten och det betyder så mycket för mig att få komma dit. När jag fyllde 50 år blev det för mycket med nästan två hektar mark för min mamma och pappa. Inget av mina syskon ville ta över, men jag slog till, skrattar Mischa.
Sommarpratare i Sommar i P1
Det finns mycket som många förknippar med sommaren. Sköna bad, jordgubbar, glass, färskpotatis, grillkvällar … och Sommar i P1.
Hos Mischas familj var det något givet att lyssna på det sistnämnda under hennes uppväxt. Radion fanns ständigt närvarande och den klassiska signaturmelodin Sommar, sommar, sommar ljöd ofta i torpet. Många gånger funderade hon över hur häftigt det vore att få leda ett eget radioprogram.
– Jag trodde nog aldrig att jag skulle få göra det och så plötsligt dök chansen upp i år. Jag blev väldigt rörd och det var liksom ingen tvekan om vad jag skulle svara. Uppdraget är en kombination av väldigt hedrande, glädjefyllt och så lite ångest. För jag ville ju göra det bra och intressant för lyssnarna.
När årets sommarvärdar presenterades av Sveriges Radio sa Mischa om sitt program:
–Jag tänker ta med dig på en stig som du inte gått förut. Du kommer få höra om den retronasala passagen, om danska mc-gangsters, om saliv – och när vi är klara så kommer du känna dig själv lite bättre.
Några närmare detaljer än så vill hon inte avslöja innan, men uppmanar alla att ladda upp i sällskap med jordgubbar.
– Inte bara en, utan många. Det blir ju även prat om mitt yrke och ett och annat bra tips, ler Mischa.
Mischa åkte till Frankrike
Barndomen och uppväxten hemma i Lund kommer garanterat att avhandlas. Som liten hade hon mycket spring i benen. Och dessa bar henne ända till Frankrike efter gymnasiet.
Det är något jag är väldigt stolt över
– Direkt efter att jag hade tagit studenten drog jag till Paris för att jobba som au pair ett år. Då fick jag smak för ordet gourmet. Familjen jag bodde hos förstod att det var mycket som jag inte provat – och introducerade mig både i champagne, ostron, fin kaviar och mogna ostar. Det var som att en ny värld öppnade sig för mig, haha.
Mischa lockades till restaurangvärlden och vid hemkomsten till Lund sökte hon jobb på krogen Petri Pumpa.
– Det är faktiskt det enda jobbet som jag har sökt och det fick jag inte (skratt). Men två veckor senare ringde de till mig och frågade om jag inte ville börja där som servitris ändå. Sedan arbetade jag mig uppåt, samtidigt som jag utbildade mig till sommelier. Det slutade med att jag blev ansvarig för hela matsalen och vinkällaren. Krogen var en fantastisk skola för mig, som betytt mycket för min fortsatta karriär.
Mischa verkar brås en hel del både på sin mamma och pappa – som bägge varit mycket företagsamma.
Hennes pappa var ordförande för hela ICA, medan mamman tidigt bestämde sig för att lägga tillvaron som hemmafru på hyllan för att i stället satsa som ICA-handlare.
– Mamma har alltid varit driftig, sagt sin åsikt och gått sin egen väg. Hon ville göra karriär och gick all in för att lyckas. Det tankesättet och viljan är något som har påverkat mig en hel del och jag gör ju samma sak.
Mischa Billing vinexpert hos SVT
1995 lockades Mischa till SVT, där hon medverkade sin vinexpert i matlagningsprogrammet Aspegren mitt i maten. En roll hon senare även hade i Go´kväll på SVT.
Genom åren har Mischa verkligen gått i bräschen genom att vara första kvinnan på flera olika positioner. Däribland vinprovargruppen i Allt om mat, sommelierföreningens ordförande i Sverige och första kvinnan i Sveriges mästerkocks jury.
– Det är något jag är väldigt stolt över. Jag har gått min egen väg. Stundtals har det varit tufft, samtidigt har jag fått vara med på otroligt spännande och utvecklande saker.
Dessutom har hon jobbat mycket för att jämna ut skevhet mellan könen i restaurangvärlden. Bland annat medverkade Mischa i utformningen av tävlingen Lily Bollinger Award som varje år utser Sveriges bästa kvinnliga sommelier.
– Jag är glad över om jag kan vara med och bidra i dessa frågor. För egen del har det ibland varit tröttsamt att bedömas som kvinna i stället för utifrån min kompetens. Jag är här för min kunskap och inget annat. I dag har jag över 30 års erfarenhet inom yrket.
Men släkt och vänner drar sig ändå inte för att bjuda henne på mat och dryck med risken att bli hårt bedömda av en riktigt expert.
– Nej, de behöver inte vara ett dugg oroliga för det. När jag umgås med andra är mötet viktigare än maten och då jobbar jag ju heller inte, avslutar Mischa Billing med ett skratt.
6 frågor till Mischa Billing
Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…
… grilla
– En sexa, men jag tycker ärligt talat att det är lite tråkigt och överlåter betydligt hellre till någon annan (skratt). Däremot älskar jag att äta grillat – både kött och grönsaker. Det är den härliga stekytan jag är ute efter.
… resa upp ett tält
– Garanterat en etta, haha. Min familj reste runt och tältade i flera olika länder då jag var liten. Jag var alltid lika djupt imponerad när pappa satte upp tältet. Men det har aldrig varit min grej.
… läsa kartor och hitta rätt på semestern
– Jag är faktiskt briljant med kartan i handen – oavsett om jag sitter i bilen eller går runt i en ny stad. Har ett väldigt bra lokalsinne och en förmåga att hitta, så det får bli en tia. Men tyvärr förvandlas jag samtidigt till någon form av polis och besserwisser, inte kul att tas med, haha.
… spela krocket
– Det gör jag ofta på somrarna när jag är i mitt torp i Skåne. Och det brukar vara heta fajter med kniven mot strupen. Alla vill vinna till varje pris (haha). Om jag förlorar får jag försöka bita mig i tungan och sedan ta en snabb revansch. En åtta.
… kunna koppla av på stranden
– Det pendlar mellan en etta om det är direkt när semestern börjar till en åtta, då jag har haft ledigt ett tag. Övergången är nämligen inte så lätt, innan jag kan koppla av ordentligt. Men jag gillar inte att bara ligga still och behöver säkert 28 grader för att hoppa i vattnet, så jag tar hellre en eftermiddagspromenad på stranden och kanske går i lite med fötterna.
… hålla humöret i den värsta semestertrafiken
-Där har jag blivit mycket bättre och lugnare med åren. Har lärt mig att det inte tjänar något till att brusa upp, utan tar det mer som det kommer. Går ju ändå inte att påverka. En nia.
Det här är Mischa Billing!
Namn: Mischa Billing.
Född: 30 januari 1966 i Lund.
Familj: Stor familj, samt dansk-svenska gårdshunden Elsa, 10 år.
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm. Vinterbonad statarlänga på 70 kvadratmeter från förra sekelskiftet på Romeleåsen mitt i Skåne.
Yrke: Sommelier och lektor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan (Örebro universitet).
Intressen: Min hund, vara ute i naturen, träna, umgås med vänner, kultur.
Uppdrag och utmärkelser: Mischa har varit generalsekreterare för det internationella sommeliersamfundet (ASI). Hon är ledamot av Vinakademien i Sverige och har fått en mängd utmärkelser som Gastronomiska Akademiens Silvermedalj, Årets Vinprofil, Årets Näsa, Årets Hederstryffel och många flera.
Utgivna böcker: Tillsammans med Hans-Uno Bengtsson utgav hon år 2000 boken Kring flaskor och fysik. 2017 gav hon ut boken Rosens Doft, illustrerad av Rie Hägerdal.
Aktuell med: Debuterar som sommarvärd i Sommar i P1, onsdagen den 6 juli. Avsnittet finns därefter att lyssna på appen Sverige Radio play. Jurymedlem i Sveriges mästerkock VIP och Sveriges mästerkock.