Bibi Rödöö – den perfekta piloten: ”Jag har alltid litat på min egen inre kompass”
– Hej det är Bibi, skulle du vilja vara en av årets Sommarvärdar?
Det ringer från okänt nummer, många tror att det är en telefonförsäljare och överraskas av frågan.
– Vissa bara skriker JA rakt ut. Andra blir tysta en lång stund och måste ta in frågan som just ställdes, säger Bibi.
Gemensamt för alla som blivit uppringda av den erfarna programproducenten som genom åren har ringt oräkneliga samtal till sommarvärdar, är en stark reaktion. För Sommar i P1 lämnar ingen oberörd. Signaturmelodin till Sommar ger fortfarande många av oss gåshud och för många är det förknippat med minnen vi alltid bär med oss. Det är ett program som har både hjärna och hjärta – precis som Bibi.
Skrev lista över yrken
Bibi var 19 år gammal när hon satt i sin lilla etta och skrev en lista över alla yrken hon kunde komma på, tände ett ljus och tänkte fritt. I den långa listan började hon sedan sålla ut och stryka saker. Till slut var det bara tre yrken kvar. Pilot, egen företagare och så journalist då.
Pilot blev svårt eftersom man på den tiden var tvungen att göra lumpen och det gick ju inte som tjej. Egen företagare kändes som ett bra val, så Bibi sökte in till Handelshögskolan och kom med sina toppbetyg in utan problem.
Efter ett år på Handels började hon känna att hon inte fick nog syre. Då tog hon en paus och åkte ner till Frankrike som reseledare en period. Till Handels kom hon aldrig tillbaka. Det var helt enkelt för mycket fokus på pengar och för lite fokus på det viktiga i livet.
Listan kom fram igen och där stod det ju journalist. Bibi bläddrade i tidningar och tänkte att det där med att ha en byline, det kanske inte vore så dumt. Ingen i familjen var journalist, men hon hade alltid gillat att skriva och var nyfiken och intresserad av andra människor så valet att söka till Journalisthögskolan kändes rätt.
På Journalisthögskolan kände Bibi sig hemma efter fem minuter.
– Jag var dock en främmande fågel även där. Med min bakgrund från Lidingö och en pappa som jobbade i näringslivet, var jag annorlunda gentemot resten av klassen.
Som både kår- och fackordförande blev jag inbjuden till Nobelfesten ett år. Det sågs inte med blida ögon på skolan, som tyckte att tillställningen var alldeles för borgerlig.
– Jag kunde inte förstå varför vi inte skulle delta. Det handlade ju om ett pris för bildning, säger Bibi, som givetvis gick på Nobelfesten ändå.
Sommar i P1 var i en svacka när Bibi Rödöö tog över
Att kalla Bibi för en rebell känns kanske inte helt rätt, men däremot har hon alltid litat på sin egen inre kompass.
– Många gånger har jag blivit ifrågasatt, men då har jag ändå alltid litat på min egen inre kompass, säger hon.
Bibi har även en stor portion mod. Det krävs i den bransch hon verkar i. Det har också krävts mycket mod och hårt arbete för att kunna ta programmet Sommar i P1 dit det är idag, berättar Bibi.
När hon tog över programmet vintern 1996 befann sig programmet i en svacka och det var en stor tonvikt på kulturpersonligheter. Därför blev det liv i luckan när Bibi tyckte att sommarpratarna skulle spegla hela samhället bättre och tog in näringslivsprofiler, artister, idrottare och andra spännande personligheter. Bland annat ringde hon upp självaste Göran Persson (som var statsminister på den tiden).
– Göran Persson tackade ja till att vara med i programmet, berättar Bibi.
Det fick stor internationell uppmärksamhet att en svensk statsminister skulle ha ett eget radioprogram.
– Det gäller att vara fri i tanken och våga stå emot när trender svänger hela tiden, säger hon.
Vill förvalta det som Tage Danielsson kommit på
Till sin hjälp hade hon Tage Danielsson. Han var den som startade programmet 1959 och till den dåvarande producenten Jörgen Cederberg talade han om hur programmet skulle vara:
– ”Det ska vara lätt musik och prat med mening i ”, lär Tage ha sagt.
– Jag har Tage Danielsson i verklig storlek på mitt arbetsrum. När vi firade jubileum beställde vi ett foto på honom från den tiden, fäst på kartong. Där står han och skrattar, säger Bibi.
Bibi berättar att det känns lite som att ha Tage sittandes på sin axel, trots att nu börjar bli väldigt länge sedan Tage var programchef på Sveriges Radio.
– När jag blir osäker på något brukar jag rådfråga Tage på min axel.
Bibi tycker att Tages citat symboliserar själva kärnan i programmet Sommar.
– Jag vill verkligen förvalta det som Tage Danielsson har kommit på, förvalta det som finns i mångas hjärtan och så samtidigt förnya. Vi kan inte stå still i det nya medielandskapet.
Det har varit en balansgång och inte alltid enkelt berättar Bibi.
Bibi Rödöö jobbade dygnet runt
Att programmet Sommar finns kvar är egentligen den dåvarande P1-chefen Ewonne Winblads förtjänst.
– Hon fiskade upp det ur papperskorgen mellan två somrar, då det inte längre skulle sändas i P3. Hon ville lyckligtvis bevara programmet och fundera på hur programmet kunde vitaliseras.
En vitamininjektion blev det, och när Bibi fick äran att ta över programmet vintern 1996, hade hon tre småbarn och var ensamstående mamma.
– Jag minns att jag tittade på fåtöljen hemma och tänkte att ”vad ska man ha den här möbeln till? ”.
Det var en väldigt hektisk och rolig period där hon i princip aldrig satt ner.
Hur Bibi ensam med endast en kollega från Ekot lyckades få fram hela 64 (som det var på den tiden) värdar, verkar helt otroligt.
– Jag vet inte hur det gick till! Det gick i en väldig fart alltihopa!
Internt var det svårt när Bibi tog över, men tack vare ett stort stöd från Ewonne och sin dåvarande chef Bengt Lindroth gick det över förväntan bra.
– Jag ärvde inget eftersom min företrädare inte vill lämna över något när han gick i pension.
Bibi byggde upp allt från noll. Dessutom med en väldigt tajt budget och med endast en enda kollega till sin hjälp.
Få tackar nej till Sommar i P1
En gång var Bibi på en middag och hamnade bredvid Börje Salming.
– Vi hade en väldigt trevlig kväll och pratade om allt möjligt – utom Sommar. När vi sedan skulle gå sa jag ”Börje, jag ringer dig på måndag” Han skrattade. Jag ringde. Och han sa ja. Allting handlar om relationer och förtroenden när det kommer till Sommar. Bibi är noga med att betona att hon aldrig skulle tjata på någon att ställa upp.
– Det är ju väldigt utlämnande och personligt för värdarna. Man måste själv känna för att det är något man vill göra, säger hon.
Sedan är det också så att många kanske vill vara med men inte hinner helt enkelt.
Ringde Ingmar Bergman varje år
Så var det med en av drömgästerna – Ingmar Bergman.
Bibi berättar att hon hade väldigt fina samtal med Ingmar och att han aldrig sade nej, men att det mer var så att han var väldigt upptagen.
– Jag ringde honom varje år för att stämma av läget. En dag i veckan kunde man ringa honom. Hade man tur svarade han, hade man otur hade någon annan hunnit före och man möttes av en telefonsvarare, minns Bibi.
Till slut blev det så att Ingmar tog sig tiden att vara med i programmet och sände sitt sommarprat den 18 juli 2004.
Ber sommarpratare att inte berätta vissa saker
Bibi kan inte nog betona vikten av långsiktiga och goda relationer och hur viktigt det är att behandla värdarna väl. Allt är baserat på förtroende.
– Jag vill kunna se värdarna i ögonen och känna att det blev bra för dem! Inte att jag har maximerat antalet lyssnare och fått en stor spridning. Det är inte syftet med det här.
Därför händer det också att Bibi ber värdarna att INTE berätta vissa saker som hade kunnat bli jobbiga för dem efteråt, även om det kanske hade varit extra spännande för lyssnarna.
– Det händer att vi har sagt att ”du ska inte berätta allt det här, tänk på hur det landar när så många hör din berättelse".
Att det är väldigt många som lyssnar är det vissa som har blivit förvånade över. Bibi minns när den dåvarande norska statsministern Jens Stoltenberg kom till presskonferensen den sommaren, såg allt ståhej och bara utbrast ”Vad är det här för noe? Det är ju ett radioprogram!”
Han hade inte förstått hur stort det var.
Alla har en relation till sommar
Bibi menar att Sommar är en av de sist kvarvarande lägereldarna i Sverige. Det är någonting med den där signaturmelodin.
– Det är en brobyggare som förenar svenska folket.
Hon berättar om när den dåvarande grekiska utrikesministern Georgios Papandreou skulle göra sitt sommarprat i juli 2003 och inte riktigt visste vad det var för program först. Men sedan kom han på att han hade lyssnat på programmet många år tidigare när han varit flykting och arbetat som städare i Sverige på 1970-talet. Han städade i skolor och hade en radio som sällskap när elever och lärare gått hem. Genom att lyssna på Sommar lärde han känna folket som bebor det här landet. Det blev inledningen på hans Sommarprogram.
– Det är så otroligt fint, utbrister hon.
På frågan vad Bibi skulle prata om i ett potentiellt eget sommarprat, måste hon fundera en liten stund.
– När jag har fått frågan, har jag tänkt på svaret. Som ändras med åren eftersom det händer så mycket i livet.
Hon säger att hon nog hade tittat först bakåt och sedan på nuet och framtiden och funderat över vad av allt det som hon har varit med om i livet som kunde vara intressant för andra att veta.
– Jag skulle prata om de gripande stunder jag haft med båda mina föräldrar när de tagit sina sista andetag. Det hände något i rummet i själva dödsögonblicken. Något starkt, svårförklarligt, men tydligt.
Sommar i P1 kan bidra till positiva förändringar
Många värdar har vittnat om att det blir en process där de stannar upp och tänker till när de har fått frågan från Bibi. Det gör att de funderar lite extra över livets mening och kanske värdesätter saker på ett annat sätt eller ser på saker annorlunda.
– För många har det blivit till positiva förändringar i deras liv.
Sedan får de ju också en enorm respons efteråt från lyssnarna.
– Det gör mig varm i hjärtat, säger Bibi.
Och kanske hade vi alla mått bra av att få det där samtalet och möjligheten till reflektion? För de som har fått chansen att resa med Bibis plan kliver troligen ur både lite klokare och med ny upptäckarlust och värme i hjärtat.
Bibi Rödöö
Fullständigt namn: Birthe Christina Rödöö.
Född: 5 september 1960.
Bor: Stockholm, Provence i Frankrike och Väddö i Roslagen.
Familj: Tre vuxna barn.
Karriär i korthet: Varit med och startat Studio Ett i P1, varit med inför starten av TV4, och har jobbat på Sveriges Radio sedan 1987.
Beskriv dig själv med fem ord? Glad, energisk, klok hoppas jag, i grunden lycklig, nyfiken: Där fick jag till det!
Du tar med en bok på semestern, vad blir det? Jag är så sommarnördig så att jag läser böcker som sommarvärdar har skrivit. Antingen personer jag är intresserad av att boka in, eller inte sällan blir det böcker efteråt av sommarprogram.
Utmärkelser: Fick Stora Journalistpriset 2019
Favoritprogram och du får inte säga sommar? Jag tycker om det mänskliga mötet. Så jag missar inte söndagsintervjun med Martin Wicklin. P1 morgon och Studio Ett på eftermiddagen och Godmorgon världen på helgen. Poddar ofta och lyssnar när det passar.
Sommarpratare som gjort störst intryck: Det är många. Sara Danius var en sådan person. Hennes sista sommar var så begåvad och modig. Gunilla von Platen är en annan kvinna som gjort stort intryck på mig. Hon var också väldigt modig när hon berättade om vad hon upplevt som kvinna i svenskt näringslivs toppskikt.
Vad hade du gjort om du inte gjorde det du gör idag? Då hade jag hittat på något annat vettigt att göra till gagn för mänskligheten. Varit entreprenör. Men det är jag ju på många sätt ändå.
Vad gör du i sommar? Åker till mitt hus i södra Frankrike med familj och njuter av svenska sommaren på Väddö.