Mikael Tornving om hemliga kärleken: Därför syns vi aldrig ihop
Just nu syns Mikael Tornving som programledare både för Jeopardy och Kompani Svan (tillsammans med Gunde Svan) på Kanal 5/Max. Det är två program som skiljer sig mycket från varandra – men han gillar att spela in bägge.
– Jag tycker mycket om frågesportsprogram där allmänbildningen sätts på prov, samtidigt som jag ofta tittade på Jeopardy när Magnus Härenstam var programledare. Det finns även utrymme för att improvisera, prata med deltagarna och ge lite roliga kommentarer. Det sticker ju även ut på så sätt att de ska ge sitt svar i form av en fråga.
Om Mikael själv tävlat i programmet hade ämnena som troligtvis gett flest poäng varit nutidshistoria under framför allt 1900-talet och framåt, en del kultur och geografi.
– Men sport är jag rätt värdelös på, liksom nutida musik. Det är närmast omöjligt att hålla reda på alla artister och genrer i dag, skrattar han.
Det här är Mikael
Namn: Mikael Tornving.
Född: 15 februari 1961 i Östersund.
Familj: En hemlig kärlek som han är särbo med. Sönerna Hugo, 26, och Harald, 22.
Bor: Lägenhet i Saltsjöbaden. Har även en stuga i Jämtland, utanför Östersund.
Yrke: Programledare, komiker, skådespelare och moderator.
Intressen: Historia, politik, jakt, bygga och fixa.
Aktuell: Som programledare för både Jeopardy och Kompani Svan på Kanal 5/Max.
Efter att tidigare ha jobbat som reservofficer vid Jämtlands fältjägarregemente i Östersund ligger också Kompani Svan honom varmt om hjärtat. Höstens säsong, som spelades in i maj och juni, är den tredje.
– Att vi skulle ta hjälp av Försvarsmakten och göra det på riktigt var en förutsättning för att jag skulle medverka. Inspelningen av programmet pågår tre–fyra veckor och är lite som lumpen light. Det finns likheter i sättet att bygga lag och gruppdynamik med viktiga komponenter som ledarskap och samarbete. Men tiden är ju betydligt kortare än att genomföra värnplikten och för att locka tv-tittare är det många tävlingar.
De kända kvinnor och män som deltagit i Kompani Svan hittills är allt från artister och skådespelare till före detta idrottsstjärnor och influencers/Youtubeprofiler. Mikael har blivit positivt överraskad av många, inte minst sådana som man allra minst hade anat skulle klara ett fysiskt och mentalt boot camp – en militär grundutbildning.
– Det är väldigt intressant att se hur alla dessa kända personer hanterar de ibland väldigt tuffa situationer som uppstår. Jag är lite luttrad eftersom jag har utbildat soldater och lärt mig att man inte ska ha förutfattade meningar. Under varje säsong har jag ändå blivit väldigt imponerad av flera deltagare som jag inte hade kunnat föreställa mig hade så mycket pannben som de faktiskt hade, ler han.
Glenn Hysén är fantastisk
Två av de som Mikael blev mest överraskad över var den förra fotbollsstjärnan Glenn Hysén och Markus Granseth, barnprogramledare på SVT.
– Jag visste inte att Glenn var en sådan fantastisk människa, som verkligen spred glädje i gänget även när det var jobbigt. Väldigt rolig, cool, lugn och sympatisk. Och Markus hade jag tagit in som gruppchef alla dagar i veckan. Han visade sig inte bara vara väldigt omtänksam och någon att lita på i alla väder för de andra – utan vågade också ifrågasätta oss befäl när det var något han inte tyckte stämde.
Att dela programledarrollen med Gunde Svan är också något Mikael uppskattar.
– Vi är egentligen väldigt olika när det gäller många saker. Som att när vi äter frukost klockan sju på morgonen så har Gunde redan avverkat någon mils terränglöpning eller några mil på rullskidor. Det skulle han aldrig få med mig på, haha. Men vi gillar båda att lägga oss tidigt på kvällarna och gå upp tidigt på morgnarna. Dessutom är båda mycket lösningsorienterade och tycker om individuell utveckling.
När pappa Tornving inte längre är aktiv inom det militära har sönerna Hugo och Harald tagit vid.
– Hugo arbetar som specialistofficier på Ing 2 i Eksjö, medan Harald efter sin värnplikt i Boden varit anställd som instruktör. Men nu i höst pluggar han i Uppsala. Med tanke på min bakgrund är deras val kanske inte så oväntade, även om jag aldrig har försökt påverka dem att göra samma sak. Det är i alla fall roligt och ger en mycket bra utbildning som de har nytta av i livet.
Mikael Tornvings hemliga kärlek
Efter att Mikael och barnens mamma Gunilla efter 20 års äktenskap skilde sig 2016 bodde sönerna hos dem två veckor i taget. När båda hade flyttat ut kände Mikael att han bara använde en liten del av sin lägenhet och bestämde sig för att byta bostad. Numera bor han på 38 kvadratmeter i Saltsjöbaden.
– Varför lägga en massa pengar på att ha det större än jag är i behov av? Jag valde att ha så lite saker och så små kostnader som möjligt för att kunna arbeta mycket mindre än tidigare. Det har i många år varit väldigt intensivt – med en blandning av tv- och filminspelningar och uppdrag som moderator på företagsevenemang. Jag kände att jag ville äga min egen tid och därför enbart arbeta runt tio veckor per år. Som det är nu räcker det perfekt med Jeopardy och Kompani Svan, menar 63-åringen.
Jag ville äga min egen tid
Även om Mikael bor själv i sin lägenhet är han inte ensamstående. För flera år sedan träffade han nämligen en ny kärlek genom en bekant – och de har lyckats hålla sitt förhållande hemligt sedan dess.
– Det är förstås inte så att hon är hemlig för familj och vänner, skrattar Mikael. Men det handlar om en kvinna som inte är känd utåt sett och vi har gemensamt kommit fram till att vi gärna fortsätter att ha det så. Därför följer hon aldrig med mig om jag medverkar vid någon offentlig tillställning eller liknande.
Han fortsätter:
– Hon är yrkesverksam med ett bra jobb, har två vuxna barn, bor i ett hus, har en god ekonomi och ett stort socialt nätverk. Med andra ord är hon inte i behov av mig egentligen. Men hon väljer att träffas, ja, vi väljer ju det båda två såklart, och det är härligt – för vi fungerar fantastiskt bra ihop. Allting är så enkelt med henne, jag behöver inte gå med radarn på hela tiden och försöka tolka vad hon vill. Vi vill varandra väl och tolkar varandra välvilligt.
Ändå är det inte aktuellt att flytta ihop. Tills vidare fortsätter de att vara särbor.
– Vi har det underbart och okomplicerat tillsammans, med goda middagar och gärna ett glas vin till, och vi reser ihop. Även om vi träffas mycket i vardagen och sover hos varandra är det ganska skönt att ha det så här. Jag lägger mig inte i hur hon har det hemma hos sig och sköter sitt hem och detsamma med henne hos mig. Sedan kan det vara skönt att få längta efter varandra ibland också.
Mikael älskar att kunna styra sitt liv mer än förut – och att kunna åka iväg till stugan i Jämtland eller till hans systers stuga på Österlen då och då.
– Min syster och jag har en väldigt nära relation och trivs med att umgås. I höst ska jag vandra med henne och hennes hund i fjällen. Det är något som jag ser fram mycket emot. Dessutom besöker jag gärna mina barn så mycket som möjligt. Om de vill ha hjälp med något är det bara att ringa till pappa, så kommer jag, säger han med ett skratt.
Från ståuppkomik till actionthrillers
Mikael har en stor blandning av uppdrag på sitt cv – allt från ståuppkomik till Parlamentet, komediserien Playa del Sol, turnerande med Ladies Night, musikaler som Little Shop of Horrors och Priscilla samt farser som Trassel.
Bland det roligaste han gjort är rollen som polisbefälet Patrik Agrell i de svenska actionthrillerfilmerna om Johan Falk. Totalt blev det 17 för Mikaels del.
– Patrik Agrell är nog den karaktär genom åren som ligger närmast hur jag själv är som person. Jag hade inte sett det komma, att få chansen att spela in långfilmer och det var både roligt och utmanande.
Men allra mest utmanande var ändå då han gjorde karaktären som försvarsministern Peter Rundqvist i farsen Trassel på Krusenstiernska teatern i Kalmar – med medspelare som Robert Gustafsson, Ola Forssmed och Sussie Eriksson.
– Jag brukar vara nervös inför varje premiär, men det här var fars som jag inte alls hade någon erfarenhet av. Det kändes direkt att jag så att säga var sämst i klassen. Det var som ett snickeri där alla i ensemblen tillverkade Carl Malmsten-möbler, medan jag försökte göra en smörask. Väldigt jobbigt när man är en lagspelare ut i fingerspetsarna och inte vill förstöra för de andra.
Men han fick mycket stöttning och tips, inte minst av Robert Gustafsson.
– På repetitionerna klarade han konststycket att inte bara agera sin roll, utan även ha full koll och kunna analysera medspelarna. Där lärde jag mig mycket, säger Mikael Tornving.