Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Läkaren Christina följer sin dröm – i sommar ska debutromanen bli klar

29 jun, 2021
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Christina Edwinsdotter Ardnor skriver på sin debutroman ute i skärgården.
I 40-årspresent gav Christina Edwinsdotter Ardnor sig själv ett löfte om att äntligen göra verklighet av sin stora dröm att skriva en bok. I sommar, sex år senare, ska romanen äntligen bli klar.
– Jag vet att det är jättesvårt att bli utgiven, men drömmen är att kunna arbeta deltid som författare, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På en liten ö i skärgården utanför Umeå har Christina Edwinsdotter Ardnor, 46, sitt sommarparadis. Här ska hon tillbringa semestern tillsammans med familjen och hon har ett tydligt mål med vistelsen – att färdigställa sin debutroman.

– Om vädret är bra ska jag sätta mig utomhus och skriva. Ön är bara hundra gånger hundra meter stor, så man ser havet åt alla håll. Så det blir hav, måsar, förhoppningsvis sol och en massa skrivande, säger hon.

Christina Edwinsdotter Ardnor sitter på klipporna med datorn i famnen, och skriver klart sin första bok.
På den lilla skärgårdsön Lövö-Storbådan utanför Umeå ska Christina tillbringa sommaren – och skriva färdigt sin första bok.

Läsandet har alltid varit viktigt

Christina har jobbat med sitt manus de senaste sex åren. Men läsa, det har hon alltid gjort. Redan som elvaåring hade hon slukat samtliga böcker som fanns i det lilla biblioteket i byn Skorped i Västernorrland där hon växte upp. Att börja skriva egna historier blev en naturlig följd, och i tonåren fyllde Christina skrivhäfte efter skrivhäfte med sina egna berättelser. I vuxen ålder utbildade hon sig till läkare, och skrivandet fick mindre utrymme i hennes tillvaro.

– Jag har mest skrivit dagbok och lite dikter utan att ha något annat mål än glädjen att skriva. Men jag har alltid fortsatt att läsa, det innebär återhämtning för mig.

Älskar feelgood och romance

Som onkolog har Christina i många år arbetat med cancerpatienter. Hon arbetar i dag på Cancergenetiska mottagningen i Umeå med förebyggande arbete, där hon bland annat utreder den genetiska risken att drabbas av cancer hos olika personer. Eftersom vardagen präglas av stundtals jobbiga samtal i mötet med patienter, är böckerna ett välkommet andningshål för Christina.

Annons

– Jag har valt att jobba i en verklighet som är ganska tung, så när jag läser vill jag ha en verklighetsflykt. Hemskheter har jag nog av i jobbet och därför läser jag gärna böcker som kretsar kring fantasy, feelgood eller romance. Det måste vara lyckliga slut, säger Christina med ett skratt.

5 tips till dig som drömmer om att skriva en bokBrand logo
5 tips till dig som drömmer om att skriva en bok

Efter decennier av intensiv litteraturkonsumtion, kände Christina allt starkare en egen längtan av att få skriva något eget. Och för några år sedan bestämde hon sig en gång för alla – nu skulle det bli en roman.

– Det var min 40-årspresent till mig själv. Jag bestämde att nu ska jag faktiskt skriva en bok, inte bara tänka att jag borde göra det. Det första steget var att gå en skrivarkurs som jag hittade tack vare en av mina favoritförfattare. Och det var helt magiskt, framför allt att få umgås med andra som har skrivardrömmar. Det var otroligt inspirerande.

Christina Edwinsdotter Ardnor skriver sin första bok i sommar, ute på en skärgårdsö.
Det var när hon fyllde 40 för några år sedan, som Christina gav sig själv ett löfte om att göra verklighet av sin skrivardröm.

Manuset blev liggande i flera år

Idén till boken – en feelgood-roman inom genren romance – hade hon fått långt tidigare och inför kursen skrev hon ett synopsis. Men även om hon lärde sig användbara verktyg under kursen, var det svårt att komma igång med skrivandet efteråt. Christina tyckte att det var knepigt att hitta tiden till att skriva mellan jobb, förskolehämtning och matlagning. De kommande åren blev manuset liggande.

Annons

– Men så i november 2017 tog jag och min man ett sabbatsår och bosatte oss på Nya Zeeland i ett halvår. Vi hade inga planer när vi kom dit och det betydde att jag äntligen fick tid för skrivandet. De första fem månaderna där skrev jag varje dag mellan frukost och lunch. Det var då mitt råmanus kom till.

Men det är under det senaste året som boken verkligen har börjat ta form. Den här gången har hon sett till att verkligen ta sig tid för skrivandet och gått kurser hos Författarakademin, som drivs av deckarförfattarna Caroline Engvall och Anna Karolina.

– I och med att jag har fått så mycket feedback och verktyg under det här året, har jag verkligen kunnat arbeta fram något. Så jag har bestämt att manuset ska skickas in till olika förlag nu i sommar. Från första tanken till ett färdigt manus har det tagit sex år. Det känns ungefär som världens längsta graviditet – nu ska den här bebisen ut!

Det här är Christina Edwinsdotter Ardnor

  • Ålder: 46 år
  • Bor: I centrala Umeå
  • Familj: Maken Bjarne, sonen Emrik, 9, och bonussönerna David, 19, Johan, 23 och Jacob, 25.
  • Gör: Jobbar som onkolog vid Cancergenetiska mottagningen i Umeå. Skriver sin första bok, Hjärtats omöjliga längtan. Tävlar i dans, främst bugg och boogie woogie. På Instagram kan man följa Christinas skrivardröm: @christina_edwinsdotter.

Måste ha ett lyckligt slut

Boken går under arbetsnamnet Hjärtats omöjliga längtan och är en romanceroman i sjukhusmiljö. Genren är en av de största i USA, och växer också här i Sverige. Grunden i romanceromaner är alltid kärleksrelationen, säger Christina.

– Det är den som driver handlingen framåt. Sedan kan det förstås finnas bihistorier som kan handla om allt möjligt, men historien centreras runt kärleksrelationen. Och lyckliga slut är ett krav, annars har man snuvat läsaren på det bästa. Hjärtats omöjliga längtan är en romance som utspelar sig i Umeå. Jag skulle kalla den en lustfylld feelgood-bok om att våga tro på kärleken igen. Huvudkaraktärerna kommer från ganska tuffa bakgrunder och möts under komplicerade förhållanden. Jag har verkligen kämpat för att skriva med glimten i ögat, men utan att ducka för livets svärta.

Christina Edwinsdotter Ardnor tillsammans med sonen Emrik ute i skärgården.
Christina tillsammans med sonen Emrik.

Ska skriva klart boken under semestern

Nu är Christinas plan att när semestrarna är över ska alla de aktuella förläggarna ha boken på sitt bord. Även om konkurrensen är stenhård hoppas hon att hennes dröm ska bli verklighet.

Annons

– Det är jättesvårt att bli utgiven och ännu svårare att kunna försörja sig på skrivandet, men drömmen är att kunna arbeta deltid som författare. Ju mer jag skriver desto mer lockar det, jag planerar redan karaktärerna till min nästa bok.

Med sin kommande bok hoppas Christina kunna beröra sina läsare på samma sätt som hon själv blivit berörd av litteratur genom åren.

Christina Edwinsdotter Ardnor på bryggan med sin laptop, där hon skriver på sin debutroman.
Christina hoppas kunna ge läsarna det hon själv uppskattar med böcker – avkoppling och en verklighetsflykt.

– Att läsa har burit mig igenom tuffa tider i livet och nu vill jag gärna ge något tillbaka. Jag vill ge andra en stunds avkoppling om jag kan, det känns jätteviktigt. Att skriva är en helt underbart njutbar process som ger mig så mycket energi. Jag älskar språket och jag samlar på vackra ord och uttryck. När en ordkombination klingar blir det som ett musikackord och då blir jag glad i magen.

Christinas fem bästa skrivtips

  1. Läs mycket. ”När man läser får man med sig en inneboende känsla för rytmen och hur man bygger upp en historia”.
  2. Skriv regelbundet. ”Tio minuter om dagen är bättre än tre timmar i veckan. Skriver man varje dag har man en kortare startsträcka, man kommer igång snabbare”.
  3. Skapa en skrivrutin. ”Boka in tid i kalendern och bestäm att det här är din tid och den är viktig. Du satsar på dig och din dröm, låt ingen tumma på det”.
  4. Utnyttja sociala medier. ”Det finns en uppsjö av gratistips att hitta där, många författare delar väldigt frikostigt med sig av råd och knep. Man behöver inte gå en dyr skrivarkurs, mycket av kunskapen finns där ute helt gratis”.
  5. Våga skriva dåligt. ”Jag tror många fastnar i en idé om att allt måste vara perfekt. Då hamnar man framför en tom skärm eftersom man inte vågar skriva. En dålig historia kan alltid bli bättre, men ett tomt blad går inte att redigera. Man måste våga skriva”.
Annons