Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Kurt Haijby påstod att han var kungens älskare

16 dec, 2021
author Anette Bülow
Anette Bülow
Staffan Götestam och Sverrir Gudnason i "En kunglig affär"
Han kunde öppna egen krog, köpa en Cadillac, inreda ett slott och resa vart han önskade. Kurt Haijby hade plötsligt råd att göra precis vad han ville när han påstod att han var kungens hemlige älskare...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Våren 1936 ansökte Anna Haijby om skilsmässa, och som skäl uppgav hon att hennes tio år yngre make Kurt hade varit otrogen. Det visade sig handla om en otrohet som vände uppochner på livet för dem, och som skulle leda till långdragna rättsprocesser och skriverier långt in i våra dagar. Kurt Haijby, 39 år, skulle nämligen ha haft en sexuell relation med kungen, Gustav V.

Enligt Kurt hade relationen med Gustav V inletts när han begärde audiens hos kungen tre år tidigare. Då hade han och hustrun startat restaurangen Lido i Stockholm, och för att få vin- och spriträttigheter – trots att han tidigare var straffad – vände han sig till kungen. Inför audiensen hade Kurt hyrt en frack för att uppträda korrekt klädd och göra ett gott intryck. Det gjorde han tydligen, för kungen bad Kurt återkomma samma kväll till hans privata gemak. Då inleddes, enligt Kurt, relationen med den 75-årige monarken.

Kurt Haijby

Han besökte sedan i hemlighet Slottet under många sena kvällar. Vid den här tiden var homosexualitet fortfarande ett brott som kunde ge fängelse och det skulle innebära en enorm skandal för kungahuset om det blev en rättssak. Anna betalades 15 000 kronor, drygt 420 000 kronor i dagens penning värde, för att ändra skälet i sin skilsmässo- ansökan och hålla tyst. Kurt fick 1 500 kronor för att emigrera till USA och där skulle sedan hovet bekosta hans uppehälle. Men om kungen och hovfunktionärerna trodde att faran för skandal var över i och med detta så trodde de fel. Kurt återvände snart till Sverige och hävdade att han inte fått några pengar i USA och nu inte kunde försörja sig. Han kontaktade hovet och fick mer pengar. Tack vare det kunde Kurt och Anna, som fortsatte att leva tillsammans, 1937 köpa tillbaka restaurangen Lido som tidigare gått i konkurs.

Gustav V
Gustav V (1858-1950) var son till Oscar II och drottning Sofia. Han satt på tronen i 43 år.

Nu hade de också råd med andra stora utsvävningar. De kunde plötsligt köpa en egen kaffeaffär, en lyxig Cadillac, en nybyggd funkisvilla i Bromma och utlandssemestrar och även hyra och inreda Trystorps slott i Närke för att sedan driva pensionat där. Sammanlagt ska kungahuset ha spenderat miljonbelopp i dagens penningvärde för att köpa makarna Haijbys tystnad.

Annons

Utpressare eller sanningsvittne?

Betalade kungahuset för att anklagelserna var sanna eller var Haijbys bara skickliga utpressare? Kurt hade i alla fall ett kriminellt förflutet och hade tidigare dömts och suttit i fängelse för stöld och förfalskning och för att ha dödat en polisman. Affären med hovet blev alltmer långdragen och komplicerad och dessutom ekonomiskt orimlig. 1938 misstänktes Kurt för sexuell otukt med två minderåriga pojkar, 11 och 13 år gamla. Vid polisförhören antydde Kurt att han hade en relation med Gustav V.

Den här gången tvingades Haijby in på mentalsjukhuset Beckomberga för så kallad observation. Där fick Kurt erbjudandet från hovet att välja mellan åtal och att emigrera till Tyskland och få ett underhåll på 425 kronor i månaden. Kurt valde att emigrera och fick då skriva på en försäkran att aldrig mer tala om kungen igen. Efter en tid i Tyskland greps Kurt anklagad för sexuell otukt med minderåriga pojkar. Han dömdes till fängelse och var nära att skickas till koncentrationsläger, men utvisades efter avtjänat straff till Sverige i början av 1940.

Se också: Kändisar som gått bort 2021

Kändisar som gått bort 2021Brand logo
Kändisar som gått bort 2021

Väl hemma började Kurt skriva på en bok där han skulle avslöja sin affär med Gustav V. Hovet fick på nytt slanta upp för att Kurt skulle hålla tyst. Trots det gav han 1947 ut nyckelromanen Patrik Kajson går igen. Hovet kontaktade regeringen som i sin tur uppmanade Stockholms bokhandlare att bojkotta boken. Sedan köpte polischefen upp nästan hela uppagan på 1 000 exemplar, med pengar från hovförvaltningen, och låste in den i polishuset.

Annons

När kungens homosexualitet blev ett ärende för regeringen ska finansministern Ernst Wigforss ha kommenterat det hela:

”Kungen? Så vital vid hans ålder? Beundransvärt!”

Ernst Wigforss

”Kungen? Så vital vid hans ålder? Beundransvärt!”

Kurt Haijby och hans försvarare Henning Sjöström
Haijby åtalades för utpressning och försvarades av en ung Henning Sjöström 1952.

Vilhelm Moberg tog parti för Haijby

Efter Gustav V:s död 1950 skrev Kurt ett stort antal brev till olika myndigheter för att påtala de rättsövergrepp som han menade att han blivit utsatt för av hovet. 1952 inleddes en förundersökning som ledde till åtal mot Kurt för utpressning. Inget åtal väcktes mot dem som Kurt anklagade för att ha tvingat in honom på mentalsjukhus eller att emigrera två gånger. Rättegången hölls bakom stängda dörrar och Kurt dömdes till åtta års straffarbete för grov utpressning. Straffet sänktes av hovrätten till sex år.

Haijbyaffären dominerade löpsedlarna
Haijbyaffären dominerade löpsedlarna och debatten.

Den så kallade Haijbyaffären blev omdebatterad i både tidningarna och riksdagen. Det talades om rättsröta och affären kallades den största rättsskandalen i Sveriges historia. Författaren Vilhelm Moberg var en av dem som tog parti för Kurt Haijby. Det framkom senare också att hovet gjort utbetalningar till andra män, bland annat kammartjänare och chaufförer anställda vid hovet, för att de skulle hålla tyst om sexuella kontakter med Gustav V.

Kurt släpptes från fängelset 1956 på grund av sviktande hälsa. Han fyttade hem till Anna och när hon dog 1965 begick han självmord.

Läs mer om Haijbyaffären i Ers Majestäts olycklige Kurt, av Lena Ebervall och Per E Samuelson (Piratförlaget).

SVT-serien "En kunglig affär", sänds i SVT under julhelgen.

Annons