Felix Herngrens otippade släkting-Johnny Bode stjärna och storsvindlare
I höstens säsong av kändisar söker sina rötter-programmet "Vem tror du att du är?" (Discovery+ och Kanal 5) gör Felix Herngren en oväntad upptäckt. Han är, ska det visa sig, släkt med den ökände Johnny Bode. En upptäckt som Herngren förtjust kommenterar i programmet, skriver Må bra.
– Åh herregud! Du förstår inte vilken chock det här är. Det är här ju den sjukaste jäveln i världshistorien.
Och Johnny var onekligen ett färgglatt unikum i en svartvit värld. Han skojade sin omvärld till den milda grad att samhället bedömde honom som mentalsjuk.
Johnny såg sig själv som en stor artist och skulle säkert ha kunnat göra en lysande karriär om han inte ständigt varit inblandad i tvivelaktiga affärer och alla möjliga kriminella aktiviteter. Till slut gjorde han sig helt omöjlig inom svenskt nöjesliv men fortsatte att bluffa sig fram utomlands. Under sin storhetstid spelade den färgstarka sångaren in hundratals skivor och gjorde succé som operettstjärna.
Johnny Bode föddes 1912 i Falköping. Redan som liten pojke visste han vad han ville bli: revycharmör. Idolerna var Karl Gerhard och Ernst Rolf. Han uppträdde gärna med kupletter och fräcka visor när hans morfar hade affärsvänner på middag. I tonåren flyttade han till Stockholm och hamnade i samma klass som Hasse Ekman på Södra Latin. De blev snart vänner och Johnny var ofta hemma hos Hasse och lärde också känna hans pappa Gösta Ekman den äldre.
Vin, kvinnor och sång
Johnny och Hasse skrev tillsammans sången En herre i frack som Gösta spelade in 1935 och gjorde succé med. Samtidigt inledde Johnny sin karriär som schlagersångare och spelade in över 400 melodier på stenkakor, de flesta av dem hade han komponerat själv.
Karriären gick uppåt och Johnny gillade att vara ute i svängen – vin, kvinnor och sång var hans melodi. Att sätta sprätt på pengarna han tjänade hade han inga problem med.Oftast gjorde han av med mer än han tjänade och åtskilliga gånger smet han från notan. Han blev portad på det ena stället efter det andra...Han stal en silverservis hemma hos Gösta Ekman och när han upptäcktes på pantbanken med den var vänskapen med legendaren över. Många gånger kunde Johnny, som var både mytoman och kleptoman, prata sig ur de knipor han hamnade i och fortsätta med lurendrejeriet. Han förfalskade checkar, stal dyra mattor och gjorde skandal i ett rasande tempo.
Dömd till mentalvård
Alla bedrägerierna gjorde att han till slut blev omyndigförklarad och dömd till vård på mentalsjukhus. Så småningom fick han diagnosen manodepressiv psykos. På sjukhuset blev Johnny i tidens anda tvångssteriliserad.
Under andra världskriget blev Johnny nazist och när han lyckats få permission från Sankt Sigfrids sjukhus i Växjö, där han då vårdades, smet han i väg till Finland och tog värvning. Tiden i den finska armén blev kortvarig, men hemma igen visade han upp sig i Stockholm i uniform med hakkors och gjorde Hitlerhälsning.
Nazistsympatierna gjorde honom minst sagt impopulär i Stockholms nöjesliv och ingen ville längre samarbeta med honom. På grund av kopplingarna till nazismen övervakades han av Säpo ända fram till 1970-talet. Johnny flyttade till Oslo och satte upp en revy där han drev med Winston Churchill och framförde kritiska sånger om Sverige. Han blev först populär bland nazisterna och levde lyxliv i stor stil. Men när de upptäckte att han lurade och stal från SS-soldaterna skickades han till det ökända koncentrationslägret Grini. Efter fem veckor där utvisades han till Sverige.
Operettstjärna i Österrike
På hemmaplan var han bannlyst både hos skivbolagen och i radio. Johnny Bode försökte spela in skivor under olika pseudonymer och lyckades under falskt namn skriva musiken till den första Åsa-Nisse-filmen och religiösa sånger till Lapp-Lisa.
Men för det mesta upptäcktes det vem som doldes bakom pseudonymen och då blev det kalla handen som när han ville sjunga in dikter av Nils Ferlin som han tonsatt.Till slut var Johnny tvungen att ge upp, hans karriär som artist i Sverige var över. I början på 1950-talet reste han till Wien där han under namnet Juan Delgada fick fart på sin artistkarriär igen. Han skrev flera operetter som gjorde succé och sattes upp i många länder. Johnny njöt av att åter vara rik och berömd. Men berömmelsen gjorde också att svenska polisen hittade honom, och Johnny, som var efterlyst för häleri, hämtades hem till Sverige för att avtjäna ett fängelsestraff 1955.
Han återvände sedan till Österrike och påstod att han var Kammersänger, motsvarande hovsångare, och hävdade oblygt att han hade tilldelats titeln av Joseph Goebbels. Det verkade inte finnas några gränser för vilka historier han kunde ljuga ihop. Vid en presskonferens i Wien hävdade han att han hade komponerat An der schönen blauen Donau under pseudonym. Checkbedrägerier gjorde att Johnny fick lämna Österrike i början på 1960-talet och så var tiden som firad operettstjärna över.
Kaviar och champagne
Tillbaka i Sverige blev hans handlande allt märkligare. Han stal en päls och kvinnokläder och iförd dessa påstod han att han var fröken Florence Stephens på Huseby. Johnny begav sig till Köpenhamn utklädd till fröken Florence och där greps han sedan av polis och åtalades för bland annat bedrägeri, stöld och taxismitning.
Artistkarriären ville han inte släppa och från slutet av 1960-talet spelade han in skivor med ekivoka texter under pseudonym. Skivorna blev mycket populära och såldes i flera länder på olika språk.Johnny provade också lyckan som författare och gav ut erotiska romaner. Sin vana trogen var han tjuvaktig även i detta sammanhang och stal manuset till en av böckerna från en annan författare. Pengarna han tjänade gick till kaviar och champagne. Däremellan levde han fattigt. Johnny Bode dog i Malmö 71 år gammal sommaren 1983.