Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Coronakrisen: Anna-Lena Brundin börjar jobba inom äldrevården

16 apr, 2020
author Elin Samuelsson
Elin Samuelsson
Porträtt av artisten och komikern Anna-Lena Brundin som ni engagerar sig i vården för att hjälpa riskgrupper i coronakrisen.
I framtiden hoppas Anna-Lena Brundin kunna kombinera skådespelarkarriären med arbete inom vården.
Komikern och sångerskan Anna-Lena Brundin blev tagen på sängen när alla hennes jobb blev inställda på grund av coronaviruset. Men i stället för att deppa ihop gör hon nu en insats för samhällets största riskgrupp, och tar samtidigt itu med en gammal dröm.
– Äntligen får jag jobba inom vården igen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons


För ett par månader sedan började det plötsligt eka väldigt tomt i Anna-Lena Brundins kalender. Coronaviruset hade börjat sprida sig som en löpeld världen över, och med Sveriges gräns på max 50 personer i samma lokal har det blivit svårt för många kulturarbetare att få in pengar till mat och hyra.

Det sista framträdandet som Anna-Lena gjorde var i mars tillsammans med sambon och pianisten Jan Sigurd på jazzklubben Nefertiti i Göteborg. I dagarna gick den anrika klubben i konkurs och Anna-Lenas artistkarriär har tillfälligt satts på paus.

Se också: Här applåderas sjukvårdspersonal för sitt arbete i coronakrisen

Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronavirusetBrand logo
Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronaviruset

– Helt plötsligt fick jag en massa meddelanden om inställt, inställt, inställt! I oktober skulle vi bland annat ha uppträtt på Malmö Live med en stor orkester, men det är också inställt, berättar Anna-Lena, 61.

Utöver jazzgigen tillsammans med sambon arbetar Anna-Lena bland annat som konferencier, moderator och stand up-komiker. Jan skriver för tillfället på en bok och har att göra en tid framöver. Anna-Lena däremot blev nästan helt sysslolös.

Men det var inte tal om att sätta sig ner och vänta på bättre tider. I stället för att ansöka om ersättning för förlorad inkomst tog hon tag i en gammal dröm.

– Jag hatar att fylla i blanketter och tänkte, ”nej det här går ju inte, detta kan ju vara året ut!” Coronan gav mig en spark i rumpan att söka jobb inom äldrevården. Jag vill inte ligga på min dödsbädd och ångra att jag aldrig gjorde detta som jag tycker så mycket om.

Vårdbiträde i Lund

Redan som 20-åring arbetade Anna-Lena som vårdbiträde på Norra sjukhuset i hemstaden Lund och tog hand om gamla och sjuka. I samma veva flyttade hon till Berlin och artistkarriären tog fart, men av visumskäl reste hon hem till Sverige var tredje månad och jobbade extra på sjukhuset.

Anna-Lena Brundin tillsammans med kollegan Ingela
Foto: Privat

– Jag ville utbilda mig till undersköterska, men det kom så mycket artistjobb i vägen. Det var ju roligt såklart, men nu har jag fått en andra chans inom vården, säger Anna-Lena.

Annons

Det är tydligt att vårdyrket ligger Anna-Lena varmt om hjärtat.

– Det ger så mycket för själen. Jag mår bra av det och har verkligen saknat det. Jag har sagt till mina barn att de måste jobba inom vården någon gång i livet. Det är den bästa lumpen man kan göra, man växer verkligen som människa! Jag har levt så länge på historierna jag fick med mig från Norra sjukhuset, berättar hon.

Börjat jobba på äldreboenden

Och det gick snabbt när Anna-Lena väl hade bestämt sig för att återuppta sin vårdkarriär. Hon gjorde en intresseanmälan till en vikariepool och blev direkt uppringd och fick komma på intervju. Några dagar senare fick hon en kort utbildning och därefter gå bredvid undersköterskor på äldreboenden och demensboenden och lära sig på plats. Hittills har hon hoppat in på tre olika boenden.

– Det är stor skillnad mot för 40 år sedan. Då låg de gamla i fyrabäddssalar i sjukhusets kläder, nu har alla varsin lägenhet och sina privata kläder. Förr skulle alla väckas klockan 7 på morgonen, oavsett om de var trötta eller pigga, i dag får de sova ut om de behöver – vissa får frukost på sängen. Och maten verkar vara mycket bättre nu, det är viktigt.

Anna-Lenas arbetsuppgifter varierar alltifrån att bre mackor och borsta tänder till att sätta på stödstrumpor, bädda rent i sängar och hålla de gamla sällskap.

– På grund av corona har många av deras aktiviteter ställts in, så vi sitter och pratar, lägger pussel och så läser jag högt för dem, berättar Anna-Lena.

Under rådande omständigheter är det just inom äldreomsorgen som den stora riskgruppen finns. Det råder brist på undersköterskor och sjuksköterskor just nu, och Anna-Lena är en av de räddande änglar som förstärker landets resurser där det behövs som mest. Hittills har smittan drabbat två äldreboenden i Skåne, men än så länge har Anna-Lena inte stött på det i jobbet.

Annons

– Nej, inte än, gudskelov. Men så fort någon skulle uppvisa minsta symptom så testas de.

Hon trivs bra i de äldres sällskap.

Se också: Handlaren Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgrupper

Handlaren Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppenBrand logo
Handlaren Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppen

– De är närvarande till 100 procent, precis på det där sättet som barn kan vara. Det är klart att de dementa ofta är långt tillbaka i tiden, men de är här och nu när man pratar och skämtar med dem. Man känner ömhet helt enkelt.

Blir igenkänd på nya jobbet

Men den stora frågan är ju – har Anna-Lena Brundin blivit igenkänd på sina nya arbetsplatser?

– Haha, ja då. Från de gamla på äldreboendet fick jag höra ”nämen, vad gör du här?” Det är nästan som att det kommer någon de känner. Jag har ju ändå synts till från och till i 40 år, säger Anna-Lena.

Även delar av personalen har höjt på ögonbrynen när den kända komikern plötsligt stått där i arbetskläder, redo att hugga i med dagens arbete.

– De med invandrarbakgrund känner ju kanske inte igen mig, men svenskfödda i min ålder tycker det är absurt men roligt och vill ta en selfie, säger Anna-Lena och skrattar.

Anna-Lena Brundin med sambon Jan Sigurd i hemmet i Malmö.
Anna-Lena Brundin med sambon Jan Sigurd i hemmet i Malmö.

Hon har bara gott att säga om arbetet och kollegorna.

– Det är verkligen underbara, empatiska människor som har den där blicken för vad som behöver göras.

Det enda hon kan klaga på med sitt nya jobb är att hon måste använda sina egna kläder.

– Vi måste ha kortärmat och långbyxor, och så får vi tvätta allting själva hemma. När jag jobbade på sjukhuset fanns ett stort förråd där man hämtade sina arbetskläder för dagen och la dem i en tvättkorg när man gick hem.

Annons

Vill vidareutbilda sig inom vården

Nu planerar Anna-Lena Brundin att vidareutbilda sig för att i framtiden kunna kombinera artisteriet med jobb inom vården. Utbildningarna börjar till hösten, och Anna-Lena tror att hon har god chans att komma in.

– Jag har ju mina gamla tjänstgöringsintyg och gudskelov är mina gamla gymnasiebetyg bra, tack vare pappa som sa åt mig att plugga hårt för att kunna bli läkare.

Att kombinera de två yrkena som hon gjorde redan för 40 år sedan tror Anna-Lena har sina fördelar.

Anna-Lena tv-debuterade med den direktsända showen Daily Live på SVT 1987 som hon gjorde tillsammans med Lill-Marit Bugge. Där gjorde Anna-Lena karaktären Carina som hon baserade på en av sina gamla kollegor på Norra sjukhuset i Lund. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT/TT

– Med artistjobbet är man alltid nervös, folk har höga förväntningar och det måste bli en magisk afton. Hur trött jag än är så måste jag leverera, och det tär. Som biträde måste man såklart också vara trevlig, men man är ju ett gäng som gör det tillsammans.

Anna-Lena tror att dessa båda yrken kan ge näring åt varandra.

– En fot i verkligheten fördjupar min sång och ger nya dimensioner till min stand up. Förhoppningsvis ger det mindre stresspåslag att slippa jobba inför publik hela tiden.

Hon har genom åren ofta haft stressdrömmar om att allt går emot henne, att hon är naken, inte hittar till scenen eller kan sina repliker.

– Det är skönt att slippa de där mardrömmarna ett tag framöver nu, säger Anna-Lena och skrattar.

Drabbades av brustet hjärta

För två år sedan satte sig den där stressen på Anna-Lenas hjärta. Efter en stand up-kväll kände hon smärta i ena armen och ett tryck över bröstet och fick ta en taxi till akuten.

Annons

– Läkarna var helt säkra på att det var hjärtinfarkt och var i färd med att operera. Men vid en röntgen såg de att hjärtat hade ändrat form, vilket betydde att jag drabbats av brustet hjärta. Anledningen var långvarig stress kombinerat med sorg. Stress är ett gift.

I en intervju med allas.se berättade Anna-Lena om sorgen efter skilsmässan från sin före detta make sedan 25 år och saknaden efter livet i Stockholm. I dag mår hon bra och har lärt sig säga nej när jobbförfrågningarna blir för många.

– Jag blev också hjälpt av hjärtklinikens terapeut, det lättade verkligen efter att ha pratat med henne. Vi hade väldigt kul ihop.

Nu ser Anna-Lena med spänning fram emot sommarens arbete med de äldre och en höst som förhoppningsvis kommer innebära plugg och nya äventyr.

– Även om allt är åt helvete och att allt är inställt så blir det ändå en ny chans för mig, tänker jag helt egoistiskt, säger Anna-Lena Brundin och skrattar.

Vem är Anna-Lena Brundin?

  • Ålder: 61 år.
  • Bor: Malmö.
  • Familj: Sambon Jan Sigurd och de vuxna barnen Alexandra och Torsten från ett tidigare förhållande.
  • Gör: Skådespelare, sångerska, komiker, konferencier, moderator och vårdbiträde.
  • Tidsfördriv i coronatider: Har lärt sig spela gitarr.
Annons